Meny

Hizbollah åpner for tilbaketrekking fra Irak

Hizbollah-leder Hassan Nasrallah, her fotografert i Beirut i juli 2014. Foto: Bilal Hussein / AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hizbollahs leder sier at den libanesiske militsen er villig til å trekke seg ut av Irak etter at IS mistet kontrollen over byen Rawa.

Løftet ble gitt i en TV-tale som Hizbollahs generalsekretær Hassan Nasrallah holdt mandag. Rawa er den siste byen som IS har kontrollert i Irak. Før helgen hevdet irakiske styrker at de hadde gjenerobret byen, som ligger i Anbar-provinsen i Vest-Irak.

I talen mandag sa Nasrallah at Hizbollah har utplassert et stort antall kommandanter i Irak.

– Vi mener at oppdraget er over, men vi venter på den endelige, irakiske seierserklæringen, sa han.

Etter dette vil Hizbollah revurdere militsens nærvær i Irak, ifølge Nasrallah.

– Hvis vi mener det er over, at det ikke er noe behov for at disse brødrene er til stede, vil de vende tilbake for å bli utplassert i ethvert annet område som har behov for dem, framholder han.

– Ingen våpen til Jemen

Hizbollah-lederen avviste samtidig anklagene om at militsen har sendt våpen til Jemen, Bahrain og Kuwait.

– Jeg vil formelt avvise det: Vi sendte ikke våpen til Jemen, Bahrain, Kuwait eller Irak, sa Nasrallah.

Han nekter også for at Hizbollah var innblandet da jemenittiske houthi-opprørere avfyrte et missil mot Saudi-Arabia tidligere i november.

Nasrallahs tale blir holdt drøyt to uker etter at Saad Hariri trakk seg som Libanons statsminister under et besøk i Saudi-Arabia. Hariri rettet samtidig kraftig kritikk mot Hizbollah, som også er representert i den libanesiske samlingsregjeringen som Hariri har ledet.

Stemplet som terrorgruppe

Saudi-Arabia og flere andre sunnimuslimske stater anklager Hizbollah for fungere som et verktøy for erkerivalen Iran. Søndag vedtok Den arabiske liga er resolusjon der Hizbollah blir omtalt som en terrororganisasjon.

I Irak samarbeider Hizbollah med Hashed al-Shaabi, en regjeringsvennlig paramilitær gruppe som for det meste består av sjiamuslimske militssoldater. I Syria har Hizbollah kjempet for å sikre at president Bashar al-Assad blir sittende.

Selv om IS nå har mistet kontroll over alle byer i Irak og Syria, er den ytterliggående gruppa fortsatt til stede i ørkenområdene ved grensen mellom de to landene.

Aktuelt: Irans og Hizbollahs styrker i Syria bekymrer Israel

Hizbollah: – Libanons statsminister holdes fanget i Saudi-Arabia

Populært