Meny

Frp provosert av ønske om å vrake Hagen som Nobel-kandidat

Arbeiderpartiets leder Jonas Gahr Støre mener Fremskrittspartiet må finne en kandidat til Nobelkomiteen «som ikke har bindinger til Stortinget». Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Stortinget ber Frp finne en annen kandidat enn Carl I. Hagen til Nobelkomiteen. - Glem det! Tror noen virkelig at vi lar oss diktere av Arbeiderpartiet og andre?

Det sier en kilde i partiet til Dagbladet.

Frp risikerer at det stilles motkandidat mot partiets nestor.

Det tas ikke nådig opp i partiet - som er klare til kamp:

Da får vi heller tape i stortingssalen mot en kandidat fra et annet parti. Så får vi se hva som skjer neste gang, når det fremmes forslag om en kandidat vi ikke har sansen for, sier en Frp-kilde til avisen.

En annen viser til at Stortinget har hatt flere år på seg til å foreslå et nytt regelverk. Det ble aktualisert da tidligere Ap-leder Thorbjørn Jagland ble innvalgt i Nobelkomiteen mens han satt på Stortinget.

– Så hvorfor nå, som Carl er foreslått? Man kan ikke gi det tilbakevirkende kraft bare fordi de ikke liker Carl, fremholder vedkommende.

Høyre ikke med flertallet

Et klart flertall av de parlamentariske lederne på Stortinget ba etter sitt møte mandag Frp om å finne en ny kandidat.

– Det vi må forholde oss til, er at det kan oppstå en situasjon i Stortinget hvor Carl I. Hagen, som vårt medlem, ikke får flertall, fordi det fremsettes en motkandidat, erkjenner Frps parlamentariske leder Hans Andreas Limi.

– Vi vet ikke foreløpig om den situasjonen oppstår, men satt på spissen kan det oppstå. Det må vi diskutere litt gjennom, sier han til NTB.

Høyre sluttet ikke opp om anmodningen fra Ap, SV, Senterpartiet, KrF og Venstre, men godtok likevel at Frp nå blir bedt om å se på saken på nytt.

Bakgrunn: Ap og Venstre vil stanse Carl I. Hagens vei til Nobelkomiteen

Omstridt

Det er Arbeiderpartiets leder Jonas Gahr Støre som har tatt initiativ til prosessen som nå pågår om Frps nobelnominasjon. Mandag viste han til at det er enighet om at Frp har en plass i Nobelkomiteen, og at det er opp til partiet selv å finne en kandidat.

– Men de bør søke å finne en annen løsning som ikke har bindinger til Stortinget, sier Støre.

Frps beslutning om å nominere Hagen har møtt hard kritikk fordi den tidligere partilederen er vararepresentant til Stortinget.

KrF-leder Knut Arild Hareide presiserer at saken ikke dreier seg om Hagens person.

– Vi har gitt en oppfordring til Frps stortingsgruppe om å ta en ny vurdering. I det ligger ingen spørsmål om Hagens person, men at han akkurat nå er første vara til Stortinget, sier han til NTB.

Frp nominerte nylig Hagen til en plass i Nobelkomiteen. Foto: Berit Roald / NTB scanpix

Aktuelt: Anne Enger til Nobelkomiteen

Ny runde

Samtidig er det ingen tvil om at Frp-nestoren er omstridt. Nobelkomiteens tidligere sekretær gjennom 25 år, Geir Lundestad, mener det er helt åpenbart at Hagen ikke egner seg i komiteen.

Frp skal nå gå en ny runde med saken i sin stortingsgruppe og sine organer. Limi avviser at partiet allerede har sondert muligheten for å fremme andre kandidater.

– Det var flere kandidater som ble fremstilt i gruppa, men vi har ikke diskutert noen nå etterpå, sier han.

Limi viser til Frps gruppestyremøte tirsdag og gruppemøtet onsdag for videre behandling av saken. Han sier også at partiet har god tid, siden spørsmålet ikke må avklares før om én måned.

Til Dagbladet sier Hagen at han ikke ønsker å kommentere Nobel-saken før etter at Stortinget har fattet sin endelige avgjørelse.

«Nei-dronning» inn i komiteen

Mandag ble det også kjent at Sp har oppnevnt Anne Enger til Nobelkomiteen. Partiets parlamentariske leder Marit Arnstad beskriver den tidligere partilederen som en god kandidat med et godt skjønn og riktig bakgrunn.

– Hun har bred erfaring, ikke minst fra utenrikskomiteen og Stortinget. Hun har ikke vært aktiv i Sp på 17 år og er derfor godt unna all problematikk rundt aktive verv, sier hun til NTB.

Enger skal etter planen ta plass som første varamedlem og deretter rykke inn som fast representant om to år, ifølge Dagbladet, som først omtalte saken.

– Jeg er veldig glad for tilliten og går til det ærefulle vervet med ydmykhet, sier hun til avisen.

Enger ble i mediene titulert som «nei-dronningen» for sin kamp mot norsk EU-medlemskap i forkant av folkeavstemningen i 1994. Hun var leder av Senterpartiet i årene 1991–1999.

Aktuelt:

Jensen taus om Hagens Nobel-drøm

Solberg vil ikke blande seg inn i diskusjonen om Nobelkomiteen

Jagland satt i Nobelkomiteen mens han var stortingsrepresentant

Populært