Kenyas høyesterett utroper Kenyatta til valgvinner

Opposisjonsleder Raila Odinga (bildet) godtar fortsatt ikke at Uhuru Kenyatta vant presidentvalget i Kenya. Foto: AP / NTB scanpix
Opposisjonsleder Raila Odinga (bildet) godtar fortsatt ikke at Uhuru Kenyatta vant presidentvalget i Kenya. Foto: AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Kenyas høyesterett utroper president Uhuru Kenyatta til vinner av valget. Dommerne forkaster klagen fra opposisjonsleder Raila Odingas tilhengere.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Høyesterett i Kenya avviste mandag at det er grunnlag for å ugyldiggjøre valgresultatet fra 26. oktober.

– Retten har enstemmig slått fast at det ikke er grunnlag for klagene. Som følge av det, godkjennes herved resultatet av presidentvalget 26. oktober, heter det i en uttalelse fra retten.

Beslutningen er fattet etter å ha behandlet to klager fra henholdsvis aktivister og en politiker som mener at forrige måneds valg ikke ble gjennomført i samsvar med loven.

Boikottet nyvalg

Valget i oktober fant sted etter at presidentvalget i august ble annullert som følge av uregelmessigheter. Høyesterett besluttet i september å ugyldiggjøre august-valget etter klager fra blant andre Odinga. Odinga krevde nyvalg, noe han fikk medhold i.

Men Odinga boikottet nyvalget som fant sted i forrige måned. Han begrunnet det med at nødvendige valgreformer ikke har blitt gjennomført.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Som følge av Odingas boikott av oktober-valget, fikk Kenyatta 98,2 prosent av stemmene.

I det annullerte august-valget fikk Kenyatta drøyt 54 prosent av stemmene.

Fakta om valget i Kenya:

* 8. august var det valg på ny president og nasjonalforsamling i Kenya.

* Ifølge de offisielle resultatene fikk sittende president Uhuru Kenyatta fra partiet Jubilee 54,27 prosent av stemmene. Raila Odinga fra opposisjonsalliansen NASA fikk 44,74 prosent.

* Odinga hevdet valget ble preget av dataangrep og andre former for valgfusk. Opposisjonslederen kom med lignende anklager i 2007 og 2013.

* 1. september annullerte høyesterett valget av Kenyatta og aksepterte Odingas krav om nyvalg. Datoen ble satt til 26. oktober.

* 10. oktober ble det kjent at Odinga ikke ville delta i nyvalget. Han krevde en rekke endringer i valgprosedyrene før valget gjennomføres.

* Til tross for Odingas boikott ble nyvalget gjennomført og Kenyatta fikk 98.2 prosent av stemmene.

* Odinga bestred nok en gang resultatet, men vant ikke fram med sitt krav om nok et nyvalg.

* Etter valget i 2007, da Odinga også ble erklært som taper, brøt det ut uro og vold mellom ulike etniske grupper som kostet over 1.100 mennesker livet.

Anerkjenner ikke

Flere titall personer har blitt drept i sammenstøt etter at presidentvalget i august ble annullert. Odinga ba søndag verdenssamfunnet gripe inn for å få slutt på uroen.

Etter kjennelsen fra høyesterett mandag oppfordret opposisjonsalliansen til ro. Odinga selv uttalte seg også.

– Vi hadde gjentatte ganger, før dagens kjennelse, gitt uttrykk for at vi anser regjeringen som ugyldig og at vi ikke anerkjenner den. Dette ståstedet er ikke endret etter kjennelsen, sa Odinga.