Meny

Regjeringen hevder Ap-ledelsen snakker usant i asylstriden

<p>Innvandringsminister Sylvi Listhaug (Frp).</p>
Innvandringsminister Sylvi Listhaug (Frp). Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix

Ap-ledelsen hevder regjeringen ikke informerte Stortinget om konsekvensene av å fjerne «rimelighetsvilkåret» i 2016. Ap har ikke fulgt med i timen, mener regjeringen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ap sikret regjeringen flertall i 2016 for å gjøre det vanskeligere for enslige mindreårige asylsøkere (EMA) å få opphold i Norge ved å oppheve rimelighetsvilkåret ved internflukt.

Det har ført til en eksplosjon i bruken av midlertidige oppholdstillatelser til enslige mindreårige asylsøkere.

Saken har vært omstridt internt i Ap. Sist uke fikk de flertall på Stortinget for at noen av de såkalte oktoberbarna som kom til Norge fra Afghanistan i 2015, nå vil få søknaden sin behandlet på nytt.

Fakta om Arbeiderpartiets asylforslag

* Ap forslår endringer i regelverket som gjør at utlendingsmyndighetene må legge større vekt på unge asylsøkeres sårbarhet.

* Utlendingsmyndighetene skal, basert på disse kriteriene, gjør en ny gjennomgang av sakene til enslige mindreårige asylsøkere med virkning tilbake til 1. oktober 2016.

* Noen av de såkalte « oktoberbarna» som kom til Norge fra Afghanistan i 2015, er en del av denne gruppen som vil få søknaden behandlet på nytt.

* Gjennomgangen av søknadene til denne gruppen enslige mindreårige asylsøkere må ifølge Aps forslag gjøres individuelt, noe som ikke vil bety at alle får varig opphold i Norge, mener Ap.

* Formelt skjer dette gjennom at Arbeiderpartiet ber stortingsflertallet pålegge regjeringen å oppheve "Instruks om praktisering av utlendingsloven § 38, jf. utlendingsforskriften § 8-8 - enslige, mindreårige asylsøkere mellom 16 og 18 år som kan henvises til internflukt.»

Kilde. NTB

Dermed må Frp og regjeringen gjennomføre en asylpolitikk de slett ikke ønsker.

– Jeg respekterer at spørsmålet om enslige mindreårige asylsøkere er et vanskelig spørsmål, og at man kan ha ulike meninger. Vi har hatt en krevende diskusjon i Arbeiderpartiet om det og, sa Ap-nestleder Trond Giske i Politisk kvarter på NRK mandag morgen.

Ap hevder Stortinget ikke ble informert om konsekvensene

Derfor får mange midlertidig opphold

Regjeringen fjernet i fjor høst, med støtte fra Ap og Sp, rimelighetsvilkåret.

Vilkåret som ble fjernet gjorde at de fleste enslige mindreårige asylsøkere ikke ble sendt til internflukt i hjemlandet, men heller fikk opphold i Norge, fordi internflukt ble sett på som «urimelig».

Økningen førte til omkamp på Arbeiderpartiets landsmøte, hvor det til slutt ble vedtatt å endre måten loven praktiseres på - og få inn andre sårbarhetskriterier.

Les: Rekordhøy bruk av midlertidig opphold for enslige asylbarn

– Men det vi ser er at det asylforliket vi inngikk i 2016 fikk en uheldig bivirkning, og det var at antall midlertidige blant unge økte kraftig. Før var det fire prosent midlertidighet, det ble tidoblet, fortsatte Giske.

I forrige uke sa Ap-leder Jonas Gahr Støre følgende til NTB:

– Før var det rundt 5 prosent av denne gruppen som fikk midlertidig opphold, i etterkant økte det til over 40 prosent. Da rimelighetsvilkåret ble opphevet, hadde Stortinget ingen informasjon som tilsa at dette ville skje.

Les også: Rapport til regjeringen: – Gi asylbarna midlertidig opphold

Ap-leder Jonas Gahr Støre (tv) og Aps nestleder Trond Giske. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
Ap-leder Jonas Gahr Støre (tv) og Aps nestleder Trond Giske. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

Hevder regjeringen har informert

Statssekretær i justis- og beredskapsdepartementet, Torkil Åmland (Frp), sier til ABC Nyheter at Stortinget er «grundig informert».

Regjeringen mener det er Arbeiderpartiet som ikke har fulgt med i timen.

Statssekretær Torkil Åmland (Frp), Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix
Statssekretær Torkil Åmland (Frp), Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix

– Regjeringen har grundig informert Stortinget både i proposisjonen og i spørsmål fra blant andre stortingsrepresentant Karin Andersen (SV). Vi har aldri, og kommer aldri, til å begynne med prognoser eller anslag for hvor mange som får midlertidig opphold. Det er umulig. Det avhenger av en rekke forskjellige forhold, og er opp til saksbehandlerne i UDI å vurdere i den konkrete saken, sier Frp-politikeren.

Han mener påstanden fra Ap brukes som et grunnlag for å myke opp asylpolitikken.

– Jeg synes det er merkelig av Ap plutselig å komme med denne påstanden som grunnlag for å myke opp asylpolitikken, sier han.

Trond Giske og Jonas Gahr Støre har ikke besvart ABC Nyheters henvendelser mandag.

Departementet: Stortinget har fått tilstrekkelig informasjon

På spørsmål fra ABC Nyheter til justis- og beredskapsdepartementet om hvilken informasjon som er gitt Stortinget om konsekvenser av opphevelsen av «rimelighetsvilkåret», svarer departementet at de mener «Stortinget har fått tilstrekkelig informasjon».

De viser til at «under departementets vurdering i Prop. 90 L (2015-2016) er det uttalt»:

– Det vises til at de som ikke lenger får rett til beskyttelsesstatus fordi rimelighetskriteriet oppheves, vil få søknadene vurdert etter den skjønnsmessige bestemmelsen i § 38, og at innholdet i denne bestemmelsen normalt vil favne de tilfeller hvor det tidligere ble vurdert urimelig å henvise til internflukt, skriver departementet i en e-post.

– Enslige mindreårige asylsøkere er ikke uttrykkelig nevnt i proposisjonen, men omtalen omfatter generelt alle asylsøkere, herunder også enslige mindreårige asylsøkere, skriver departementet.

I et svarbrev fra departementet til SVs stortingsgruppe datert 18. mai 2016, ble det informert om at «opphevelsen av rimelighetsvilkåret kunne medføre at EMA som mangler forsvarlig omsorg ved retur kunne være aktuelle for midlertidig og begrenset tillatelse etter den foreslåtte § 28 b og den forslåtte § 38 a. (Dette var de to lovforslagene som Stortinget ikke vedtok, og som nettopp gjaldt begrensede tillatelser til EMA.) Brevet gikk i kopi til kommunal- og forvaltningskomiteen.» ifølge departementet.

Departementet viser også til Sylvi Listhaugs innlegg i Stortinget 14. november:

«Det er også fremsatt påstander om at det ikke er noe i regjeringens saksmateriale som skulle tilsi at så mange ville få midlertidige tillatelser. Selvsagt opererer ikke departementet med tall eller prosenter på hvor mange som vil få opphold i en fremtid hvor vi ikke kan forutsi hvor mange som vil komme til landet. Vi kan heller ikke forutsi hvilke vurderinger utlendingsmyndighetene vil gjøre av landsituasjonen og individuelle forhold i den enkelte sak. I regjeringens proposisjon var det ingenting som tilsa at ikke enslige mindreårige var omfattet av lovendringen. Dette ville selvsagt vært uttrykt tydelig dersom det var meningen å gjøre unntak.»

Trond Giske: – Ap og Frp har litt ulike mål

– Arbeiderpartiet og Fremskrittspartiet har litt ulike mål i innvandringspolitikken. Jeg har et bestemt inntrykk av at Fremskrittspartiets mål er færrest mulig, mens Arbeiderpartiet tenker at det er viktig at de som har behov for hjelp får hjelp, sa Giske i Politisk Kvarter mandag.

– Vi er enig i at det ikke er heldig at folk sender barn og ungdom over jorda med håp om en ny fremtid. Det er et veldig forståelig ønske, men det er ingen god måte å hjelpe fattige mennesker på. Da er jeg enig i at vi må ha en politikk som sender et signal om at det ikke er en god måte, men nå må vi finne en god løsning for de ungdommene som faktisk har vært i Norge i to år.

Aktuelt: Listhaug reagerer på ny asylkampanje

Finansminister og Frp-leder Siv Jensen mener Arbeiderpartiet har forandret seg.

– Problemet er at Arbeiderpartiet vingler. Nå bekreftet du selv at sist dere satt i regjering var dere opptatt av å stramme inn fordi dere så utfordringene med dette. Nå sitter dere i opposisjon og lar dere påvirke av interessegrupper og endrer politikk. Arbeiderpartiet har normalt vært langsiktige og troverdige i det de gjør, nå er de ikke lenger det, sa Jensen.

Se video: Listhaug advarer Stortinget

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
20:23 Friidrett: Lillefosse tok gull i U20-EM20:20 Listhaug om Krekar: Vil bli kvitt den mannen så fort som mulig19:48 Hovedmistenkt etter diplomatdrap pågrepet i Irak19:36 Britiske myndigheter frykter terror mot fly fra Egypt19:32 Casper Ruud møter nederlender i Tyskland18:49 Irans vokterråd: Arresten av tankskipet var et svar18:17 Stena Imperos eierselskap i kontakt med besetningen17:57 Dykker funnet død utenfor Dønna i Nordland17:50 To graver åpnet i forsvinningssak i Vatikanet17:14 Mistenkelig gjenstand funnet på Gardermoen var ufarlig16:13 Egyptiske myndigheter vil flytte Tut-ankh-Amon15:55 Wolverhampton slo City på straffer i Shanghai15:47 Jakob Ingebrigtsen slettet 15 år gammel rekord på 5000 meter15:38 «Hvaldimir» er funnet igjen15:35 Høyre elsker Boris15:35 Én av til nordmenn tror ikke på menneskeskapte klimaendringer15:31 Tenåringen Greenwood sikret seieren for United mot Inter15:11 Trump ringte Löfven om A$AP Rocky – Löfven vil ikke gripe inn14:59 «Død» isbre får minnesten14:47 Politiet: – Ikke greit å filme skadde personer14:35 Over 22.000 demonstrerte i Moskva med krav om frie lokalvalg14:15 Fritidsbåt gikk på grunn i Møre og Romsdal14:07 Tusenvis demonstrerer i Hongkong til støtte for politiet13:49 Neste uke er det meldt over 30 grader i sør – i nord snur godværet13:31 Politiet i Hongkong sier de har avslørt sprengstoffabrikk13:17 50 døde grindhvaler oppdaget av turister på Island12:43 United avslo Inter-bud på Lukaku12:39 To flyplasser stengt på Sicilia etter vulkanutbrudd12:21 Dansk professor vil bygge mur rundt Europa: – Neppe realistisk12:17 Tyskland og Frankrike krever løslatelse av svenskeid tankskip12:12 Luftangrep mot Jemens opprørskontrollerte hovedstad11:49 Over 150 døde i monsunflommer i Sør-Asia11:45 10 omkom i eksplosjon på kinesisk gassanlegg11:21 Ytre høyre-demonstrasjon etter politikerdrap i Tyskland11:02 Liverpool tapte for Borussia Dortmund i Indiana10:36 Britiske myndigheter advarer mot seiling i Hormuzstredet10:00 Stor fornyelse i ukrainsk politikk ventet i valget på nasjonalforsamling09:42 NVE opprettholder rødt farenivå på Veslemannen09:37 Zlatan avgjorde med hat trick i lokalderbyet i Los Angeles09:27 To personer funnet døde i Sverige09:27 Tyrkisk bankmann løslatt fra fengsel i USA09:02 Kan Jakob Ingebrigtsen true norsk rekord på 5000 meter?09:00 50 år siden det første skrittet ble tatt på månen08:51 London-politiets Twitter-konto hacket08:11 Fire personer lettere skadd i trafikkulykke ved Evje07:10 Eiendomsskatten i Stavanger har økt med Frp06:20 NVE varsler oppdatering om Veslemannen06:18 Minst 17 døde av metanol i Costa Rica05:59 Dette skjer i dag05:38 Kvinne til sykehus etter bilulykke i Vestfold05:30 Dette skjedde i natt05:25 Jensen og Listhaug avfeier at Frp er i krise04:52 NTNU-forskere vil bli med på neste månelanding04:48 Musikkfestival avlyst på grunn av frykt for immigrasjonsmyndighetene04:35 Arrangementer avlyses i USA på grunn av hete03:56 Bolsonaro nekter for at det er sult i Brasil03:56 Jødisk forstander ut mot forslag om kosherforbud03:33 Michelle Obama: USA er for alle03:21 XXL vurderer å legge ned virksomheten i Danmark03:21 Sánchez nærmere flertall for ny regjering02:37 Ekstra vakthold i Stjørdal etter mistenkt ildspåsettelse01:40 Algerie vant Afrikamesterskapet for andre gang01:23 USA sender soldater til Saudi-Arabia01:10 El Chapo innsatt i høysikkerhetsfengsel00:46 Norsk kvinne vant 38 millioner kroner00:31 150.000 med i protestgrupper mot vindkraftverk00:07 Trump vil hjelpe A$AP Rocky ut av svensk fengsel22:54 Haaland scoret hattrick i cupen22:38 Nordmenn tiltalt etter russevold i Hellas i fjor22:21 Undersøkelse: Tre av fire nordlendinger vil ha jernbane22:04 Norge slo tilbake med storseier i J19-EM22:02 Ventura fortsatte storspillet i USA21:44 NRK kritiseres for jødevits21:01 Ny seier for Solbakken og FCK20:44 Tunge nyheter for Fannemel: Har skadet både korsbånd og menisk20:16 Svenskeid tankskip beslaglagt av Iran19:59 Hadi Srour bokser mot russer i Hamburg19:44 Dette blir konsekvensene av MAX-problemene19:14 50 soldater syke i Madlaleiren18:57 Milliardbru i Nordland må bytte 344 bolter et halvt år etter åpning18:47 Woods tar pause etter skuffelsen i British Open18:19 Alaphilippe med maktdemonstrasjon i Tour de France18:12 Hongkong-aktivister kan få asyl i Taiwan18:08 Cubanske myndigheter slipper fri 2.604 fanger18:07 Forsker mener antall forvaringsdommer mot barn er bekymringsfullt17:45 Kosovos statsminister går av etter innkallelse til krigsforbryterdomstol17:31 Samtaler om maktfordelingsavtalen i Sudan utsettes17:22 50-åring tiltalt for samboerdrap i Haugesund16:39 Hudfletter politiledelsen: – De mangler ærlighet, tydelighet og oppriktighet16:34 200 migranter prøvde å klatre over grensegjerde16:26 18-åring dømt til fengsel for å ha filmet og delt video av samleie16:17 Trønderenergi truer med millionkrav mot vindkraftmotstandere16:14 Tyskland ber det internasjonale samfunn bruke diplomatiske midler i Iran-konflikten15:30 Tidligere fotball-profil stoppet for fyllekjøring15:10 Nok en landslagsspiller blir fotballproff i England14:55 Minst to omkom i eksplosjon på kinesisk gassanlegg14:18 Farenivået for Veslemannen oppjusteres til rødt14:17 Jordmødre ved OUS frykter for liv og helse – Fylkesmannen oppretter sak14:02 Merkel kritiserer Trump13:38 Nordmenn bitt av hund, rotte og ape på utenlandsferie i sommer
Siste nytt
20:23SportFriidrett: Lillefosse tok gull i U20-EM20:20PolitikkListhaug om Krekar: Vil bli kvitt den mannen så fort som mulig19:48VerdenHovedmistenkt etter diplomatdrap pågrepet i Irak19:36VerdenBritiske myndigheter frykter terror mot fly fra Egypt19:32SportCasper Ruud møter nederlender i Tyskland18:49VerdenIrans vokterråd: Arresten av tankskipet var et svar18:17VerdenStena Imperos eierselskap i kontakt med besetningen17:57NorgeDykker funnet død utenfor Dønna i Nordland17:50VerdenTo graver åpnet i forsvinningssak i Vatikanet17:14NorgeMistenkelig gjenstand funnet på Gardermoen var ufarlig16:13VerdenEgyptiske myndigheter vil flytte Tut-ankh-Amon15:55SportWolverhampton slo City på straffer i Shanghai15:47SportJakob Ingebrigtsen slettet 15 år gammel rekord på 5000 meter15:38Norge«Hvaldimir» er funnet igjen15:35PolitikkHøyre elsker Boris15:35NorgeÉn av til nordmenn tror ikke på menneskeskapte klimaendringer15:31SportTenåringen Greenwood sikret seieren for United mot Inter15:11KulturTrump ringte Löfven om A$AP Rocky – Löfven vil ikke gripe inn14:59Verden«Død» isbre får minnesten14:47NorgePolitiet: – Ikke greit å filme skadde personer14:35VerdenOver 22.000 demonstrerte i Moskva med krav om frie lokalvalg14:15NorgeFritidsbåt gikk på grunn i Møre og Romsdal14:07VerdenTusenvis demonstrerer i Hongkong til støtte for politiet13:49NorgeNeste uke er det meldt over 30 grader i sør – i nord snur godværet13:31VerdenPolitiet i Hongkong sier de har avslørt sprengstoffabrikk13:17Verden50 døde grindhvaler oppdaget av turister på Island12:43SportUnited avslo Inter-bud på Lukaku12:39VerdenTo flyplasser stengt på Sicilia etter vulkanutbrudd12:21NorgeDansk professor vil bygge mur rundt Europa: – Neppe realistisk12:17VerdenTyskland og Frankrike krever løslatelse av svenskeid tankskip12:12VerdenLuftangrep mot Jemens opprørskontrollerte hovedstad11:49VerdenOver 150 døde i monsunflommer i Sør-Asia11:45Verden10 omkom i eksplosjon på kinesisk gassanlegg11:21VerdenYtre høyre-demonstrasjon etter politikerdrap i Tyskland11:02SportLiverpool tapte for Borussia Dortmund i Indiana10:36VerdenBritiske myndigheter advarer mot seiling i Hormuzstredet10:00VerdenStor fornyelse i ukrainsk politikk ventet i valget på nasjonalforsamling09:42NorgeNVE opprettholder rødt farenivå på Veslemannen09:37SportZlatan avgjorde med hat trick i lokalderbyet i Los Angeles09:27VerdenTo personer funnet døde i Sverige09:27VerdenTyrkisk bankmann løslatt fra fengsel i USA09:02SportKan Jakob Ingebrigtsen true norsk rekord på 5000 meter?09:00Verden50 år siden det første skrittet ble tatt på månen08:51VerdenLondon-politiets Twitter-konto hacket08:11NorgeFire personer lettere skadd i trafikkulykke ved Evje07:10NorgeEiendomsskatten i Stavanger har økt med Frp06:20NorgeNVE varsler oppdatering om Veslemannen06:18VerdenMinst 17 døde av metanol i Costa Rica05:59NorgeDette skjer i dag05:38NorgeKvinne til sykehus etter bilulykke i Vestfold05:30NorgeDette skjedde i natt05:25NorgeJensen og Listhaug avfeier at Frp er i krise04:52NorgeNTNU-forskere vil bli med på neste månelanding04:48VerdenMusikkfestival avlyst på grunn av frykt for immigrasjonsmyndighetene04:35VerdenArrangementer avlyses i USA på grunn av hete03:56VerdenBolsonaro nekter for at det er sult i Brasil03:56NorgeJødisk forstander ut mot forslag om kosherforbud03:33VerdenMichelle Obama: USA er for alle03:21NorgeXXL vurderer å legge ned virksomheten i Danmark03:21VerdenSánchez nærmere flertall for ny regjering02:37NorgeEkstra vakthold i Stjørdal etter mistenkt ildspåsettelse01:40SportAlgerie vant Afrikamesterskapet for andre gang01:23VerdenUSA sender soldater til Saudi-Arabia01:10VerdenEl Chapo innsatt i høysikkerhetsfengsel00:46NorgeNorsk kvinne vant 38 millioner kroner00:31Norge150.000 med i protestgrupper mot vindkraftverk00:07VerdenTrump vil hjelpe A$AP Rocky ut av svensk fengsel22:54SportHaaland scoret hattrick i cupen22:38VerdenNordmenn tiltalt etter russevold i Hellas i fjor22:21NorgeUndersøkelse: Tre av fire nordlendinger vil ha jernbane22:04SportNorge slo tilbake med storseier i J19-EM22:02SportVentura fortsatte storspillet i USA21:44NorgeNRK kritiseres for jødevits21:01SportNy seier for Solbakken og FCK20:44SportTunge nyheter for Fannemel: Har skadet både korsbånd og menisk20:16VerdenSvenskeid tankskip beslaglagt av Iran19:59SportHadi Srour bokser mot russer i Hamburg19:44PengerDette blir konsekvensene av MAX-problemene19:14Norge50 soldater syke i Madlaleiren18:57NorgeMilliardbru i Nordland må bytte 344 bolter et halvt år etter åpning18:47SportWoods tar pause etter skuffelsen i British Open18:19SportAlaphilippe med maktdemonstrasjon i Tour de France18:12VerdenHongkong-aktivister kan få asyl i Taiwan18:08VerdenCubanske myndigheter slipper fri 2.604 fanger18:07NorgeForsker mener antall forvaringsdommer mot barn er bekymringsfullt17:45VerdenKosovos statsminister går av etter innkallelse til krigsforbryterdomstol17:31VerdenSamtaler om maktfordelingsavtalen i Sudan utsettes17:22Norge50-åring tiltalt for samboerdrap i Haugesund16:39NorgeHudfletter politiledelsen: – De mangler ærlighet, tydelighet og oppriktighet16:34Verden200 migranter prøvde å klatre over grensegjerde16:26Norge18-åring dømt til fengsel for å ha filmet og delt video av samleie16:17NorgeTrønderenergi truer med millionkrav mot vindkraftmotstandere16:14VerdenTyskland ber det internasjonale samfunn bruke diplomatiske midler i Iran-konflikten15:30SportTidligere fotball-profil stoppet for fyllekjøring15:10SportNok en landslagsspiller blir fotballproff i England14:55VerdenMinst to omkom i eksplosjon på kinesisk gassanlegg14:18NorgeFarenivået for Veslemannen oppjusteres til rødt14:17Helse og livsstilJordmødre ved OUS frykter for liv og helse – Fylkesmannen oppretter sak14:02PolitikkMerkel kritiserer Trump13:38ReiseNordmenn bitt av hund, rotte og ape på utenlandsferie i sommer
Populært