Meny

Det spøker for budsjettfristen

Frps finanspolitiske talsperson Helge André Njåstad. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Budsjettkameratene på borgerlig side har hatt tett kontakt i helgen, men først mandag blir det nytt forhandlingsmøte. Den selvpålagte fristen rykker nærmere.

Da de gikk fra hverandre fredag, var ambisjonen klar om å møtes på nytt søndag ettermiddag eller kveld. Slik ble det ikke, og nå kan den selvpålagte fristen for enighet ryke.

I utgangspunktet var målet at regjeringspartiene Høyre og Frp og samarbeidspartiene KrF og Venstre skulle bli enige om neste års statsbudsjett innen mandag klokken 18.

Les også: Frp om budsjett: – Veldig krevende å finne inndekning

KrF: Krevende

– Jeg har fortsatt tro på enighet dersom regjeringspartiene får tatt gode grep, men samtidig tror jeg det blir krevende å nå fristen på mandag, sier KrFs finanspolitiske talsperson Kjell Ingolf Ropstad til NTB.

Det er ikke uvanlig at slike interne frister brytes. I forrige periode var det regelen framfor unntaket. Men fremdeles er ambisjonen å presentere en avtale innen mandag kveld.

– Det vil være en fjær i hatten for oss som er nye, sa Frps finanspolitiske talsperson Helge André Njåstad etter et drøyt to timer langt forhandlingsmøte fredag kveld.

Les også: Ap styrker hærens budsjett for å sikre helikoptre

Inndekning

Njåstad har flere ganger påpekt at spørsmål om inndekning skaper besvær i forhandlingene. For Frp er det i utgangspunktet uaktuelt å øke momsen på brus og godteri og gjøre bensin og diesel dyrere.

– Men ellers har vi strukket oss langt for å få til en enighet, sa Njåstad.

Det første forhandlingsmøtet mellom regjeringspartiene og samarbeidspartiene Venstre og KrF ble avholdt tirsdag 7. november. Da hadde de fire allerede sikret seg en ukes romsligere tidsramme ved at Stortinget utsatte fristen for finanskomiteens innstilling til 30. november.

Populært