Meny

Hvorfor så servile overfor Solberg?

Illustrasjonsfoto.
Illustrasjonsfoto. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

Erna Solberg er tilsynelatende fredet av pressen på en måte som ingen andre statsministere i Norge i moderne tid.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Stemmer: Wegard Harsvik
Forfatter og leder for samfunnskontakt og strategi i LO.

Delta i debatten

Send oss gjerne forslag til kronikker vi kan publisere.
Formen bør være kronikk/kommentar/blogginnlegg med maks 1000 ord.

E-post: stemmer@abcnyheter.no

Saken rundt Statistisk Sentralbyrå er bare en av en rekke saker der statsråder eller andre i H/Frp-regjeringen sier eller gjør oppsiktsvekkende ting. Måten media dekker disse sakene på, har imidlertid én ting til felles; en nesten ubegripelig servilitet overfor regjeringens øverste sjef – statsminister Erna Solberg.

Enten det gjelder sparkingen av SSB-sjefen, påstandene om at fiskeriminister Per Sandberg opererer med egne e-postadresser for å unngå offentlighetsloven , oljeminister Søviknes forlagte overslag eller skjebnen til menneskerettsforkjempere i Kina. Statsminister Solberg ansvarliggjøres nesten ikke.

Sammenlikner man med måten hennes forgjenger ble behandlet på, er kontrasten stor.

Hun er tilsynelatende fredet på en måte som ingen andre statsministere i Norge i moderne tid. Det er et hvert partis ønskedrøm å gjøre sin statsminister til en populær, samlende figur. Som ikke skaffer seg motstandere ved å ta konfrontasjoner og upopulære saker, eller klistres til tabber og mislykket politikk – men heller plukker plast i fjæra, åpner festivaler og går i demonstrasjonstog for noe alle er enige om. Det som derimot er vanskelig å skjønne, er hvorfor norske redaksjoner i samlet flokk legger gebisset på hylla og er helt tannløse i sin journalistikk i møtet med denne åpenbare strategien.

Sammenlikner man med måten hennes forgjenger ble behandlet på, er kontrasten stor. Heller ikke Jens Stoltenberg var forskånet for statsråder eller statssekretærer som gjorde kontroversielle ting. Men det gikk som regel kort tid fra sakene dukket opp til ansvaret ble forsøkt plassert hos ham. Dagbladet skrev for eksempel sin første kritiske sak om Audun Lysbakkens tildeling av midler til selvforsvarskurs for jenter den 25. januar 2012.

Erna Solberg har hittil sluppet unna annet enn å svare på skriftlige spørsmål hun er forpliktet til å svare på fra Stortinget.

Det gikk under en uke til Fremskrittspartiets Anders Anundsen dro saken inn i kontrollkomiteen, og Stoltenberg ga sine første kommentarer til media bare noen dager etter, den 9. februar. Pågående medier forlangte at han måtte gi sin vurdering av saken og Lysbakkens håndtering. Saken eskalerte som kjent videre – og hele tiden ble statsministeren konfrontert med utviklingen i saken. Da blir det noe pussig å sammenlikne med den pågående uroen rundt Statistisk Sentralbyrå.

Den 10. februar 2017 hadde VG et stort oppslag om «Bekymringsbrev til Erna», en felles henvendelse fra arbeidslivets parter om prosessen. Avisa Dag og Tid hadde to uker før hatt en grundig gjennomgang av de grunnleggende motsetningene som skapte stor uro. Men det har ikke lyktes å finne spor av at statsministeren ble stilt til veggs i offentligheten. Nytt brev og svært kritisk felles brev fra arbeidslivet kom 23. juni 2017, men det var ikke før innvandring dukket opp som ingrediens, at media for alvor ble interessert.

Les kommentaren: Hvor går Europas sosialdemokrater nå?

Det gikk uker med rot og kaos i håndteringen uten at statsministeren ble gjort ansvarlig. Fram til hun fysisk måtte møte i Stortinget, og kunne konfronteres med saken, har hun ganske enkelt slått fast at « det er ikke en statsministers oppgave å svare på alt som skjer i samfunnet.»

Det står i sterk kontrast til hvordan for eksempel Jens Stoltenberg ble konfrontert i en sammenlignbar strid rundt lederstillinger i en underliggende etat. Den 10. februar 2008 bragte Dagbladet til torgs påstander om uregelmessigheter rundt oppnevningen av nytt barneombud. Det gikk bare to dager før statsminister Stoltenberg pent måtte svare for hva en av hans statsråder hadde foretatt seg. Og han slapp heller ikke unna med å vise til at det skjer mye rart i verden – pågående journalister krevde at han gikk inn i detaljene i saken om statsråd Ramin Osmundsens mulige inhabilitet.

Media ser ut til å ha forsonet seg med at det ikke tas ansvar.

Selv «avsløringen» om at Helga Pedersens hus i Vestertana manglet en formell ferdigattest, ble løftet helt til topps av ivrige pressefolk, og det ble både spurt og gravd om statsministerens kjennskap og vurderinger av denne saken. Uforståelig nok har interessen fra andre enn Dagbladet og fagpressen vært så godt som fraværende rundt statsråd Per Sandbergs stadig nye forklaringer om sin parallelle epostkonto. Sentrale aktører på hans ansvarsområde forteller de ble bedt om å bruke dette alternativet for å omgå offentlighetsloven. Erna Solberg har hittil sluppet unna annet enn å svare på skriftlige spørsmål hun er forpliktet til å svare på fra Stortinget.

Mens pressen ikke har vært i nærheten av å grave like ivrig i saken som i Helga Pedersens naust – eller Åslaug Hagas brygge og stabbur, for å nevne andre saker som viser at det stilles helt ulike krav til statsministrene Stoltenberg og Solberg.

Om man ser på utenrikspolitikken, finner man det samme mønsteret. Kristin Halvorsen markerte SVs prinsipielle holdning om boikott av enkelte varer fra Israel den 5. januar 2006 . Ballen ble umiddelbart sendt videre til toppen av regjeringen fra opposisjonen , og allerede samme dag var statsminister Stoltenberg på banen for å klargjøre regjeringens politikk i et betent utenrikspolitisk spørsmål. Det er meget tvilsomt om norske medier hadde avfunnet seg med at den norske statsministeren da hadde overlatt alle kommentarer om saken til daværende utenriksminister Støre.

Erna Solberg ser ut til å styre sitt apparat etter løsgjengerloven.

Slik opptrådte imidlertid Solberg med å konsekvent henvise til Børge Brende i forbindelse med nobelprisvinner Liu Xiaobos sykdom og bortgang. Der ble også hennes manglende vilje vil å kommentere saken om den fengslede dissidenten begrunnet med at det var en «menneskerett å ha ferie» – en nesten uslåelig umusikalsk kommentar.

Les kommentaren: Menneskerettigheter på billigsalg?

Eksemplene er mange flere. Spede forsøk på å gjøre regjeringssjefen tilsvars for ytterliggående uttalelser fra egne rekker, blir gjentatte ganger i høyden kommentert med et slapt «jeg ville ikke ha brukt de ordene» eller « riktig å beklage, for øvrig ikke noe mer å si» – sist etter at hennes justisminister hadde trukket inn 22. juli-massakren i polemikk mot Arbeiderpartiet. Og hvorfor skal hun egentlig strekke seg lengre? Media ser ut til å ha forsonet seg med at det ikke tas ansvar eller vises gjennomføringskraft.

I VGs lederartikkel 13. november om SSB-saken forlanges det at alle kort legges på bordet fra finansminister og embedsverk. Mens regjeringens øverste leder symptomatisk nok ikke nevnes i det hele tatt. Man har nærmest akseptert at regjeringens øverste leder ikke skal ta ansvar.

Det verste er at media lar det skure og gå.

Hvorfor har det gått så galt? En mulig forklaring er dyktig jobbing fra Høyres strateger. Men også Jens Stoltenberg fikk hyggelige og ufarlige oppslag, om for eksempel ender med reir foran statsministerboligen. Uten at media lot de kritiske sakene ligge av den grunn. Det kan hende at Dagsavisens Hege Ulstein har rett i sin analyse, og at norske medier rett og slett har fått en slagside til høyre de siste årene.

Da Stortingets presselosje ble analysert, viste det seg at Høyre ble det største partiet, og det var borgerlig flertall. Det hører også med at høyresiden likevel klager på venstrevridde medier, i en slik grad at de kanskje legger bånd på seg selv for å skape en falsk balanse.

Les kommentaren: Asylbarna er den nye ulven

I sosiale medier verserer en morsom, men samtidig litt trist definisjon:

«Statsminister – tidligere betegnelse for regjeringssjefen i Norge. I dag mer en seremoniell posisjon som brukes til å feire idrettsprestasjoner og sørge over artisters bortgang.»

Jens Stoltenberg ble beskyldt for å styre regjeringen som et opplyst enevelde. Erna Solberg ser ut til å styre sitt apparat etter løsgjengerloven. Det verste er at media lar det skure og gå.

Saken er først publisert på Agendamagasin.no

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
09:50 Israelske styrker åpnet ild mot israelsk fly09:50 Pompeo med utstrakt hånd til Danmark09:20 Jihad Jack ville hjem – ble fratatt statsborgerskapet09:14 Ap stuper i Trøndelag – Sp haler innpå09:13 Ytterligere to menn pågrepet etter København-bombe08:42 Trump vil ikke kutte skatten likevel08:38 USAs budsjettunderskudd passerer 1.000 milliarder dollar08:24 Støre er valgkampens flykonge08:14 Mann i 20-årene siktet for drap07:44 Equinor får flere hundre millioner i havvind-støtte fra statlige Enova, ifølge Teknisk Ukeblad07:36 Vanvittig Kamara-mål da Rooney fikk rødt kort og D.C. United tapte07:36 KrF ber regjeringen snu og ta imot migranter fra Ocean Viking07:30 Amerikanske soldater drept i Afghanistan06:30 Hovland hylles før neste PGA-matchball06:25 Eminem saksøker Spotify06:17 Advokat sier norsk UD forhindret hjemtransport av sykt barn fra Syria06:01 Eksiliranere protesterer mot iransk ministerbesøk06:00 Mange fylker taper listetopper i de nye regionene05:55 Trump mener folk som stemmer på demokratene, er illojale mot jøder05:50 Dette skjer i dag05:35 – Regjeringen har satset tungt i Nord-Norge05:35 Dette skjedde i natt05:30 Stresset øker på norsk redningsskip i Middelhavet04:47 Nordmenn kan være mette på matkasser04:37 Evakuerte fra skogbrann på Gran Canaria kan vende hjem03:58 AUF delte ut gratis burgere etter debatt om klima og kjøtt03:56 Frp ber egen statsråd kalle inn til jernbanemøte03:43 Jay Inslee trekker seg som presidentkandidat03:20 Færre turister på Cuba etter sanksjoner fra USA03:01 WHO: Mikroplast i vann har lav helserisiko02:46 Guerin blir Zuccarellos sjef02:42 Politiet fikk beskjed om å «ta grep» etter PSTs terrorvarsel02:22 USAs utenriksminister på telefon med Danmark om Grønland01:41 Trump om handelskrigen: – Jeg er den utvalgte01:10 Color Line-ferje reddet mann i gummijolle som drev til havs00:46 Femte strake remis for Carlsen: – Lett å se at jeg sliter00:42 Kan gå mot protestvalg i Kristiansand00:36 Volkswagen krever logoen tildekket under AfD-møte00:24 Johansen og Fulham i tetstriden23:54 Horneland: – Dette er ikke over23:39 Mette Frederiksen ønsker ikke ordkrig med Trump23:16 Nye bompengeforhandlinger – Frp deltok ikke23:15 Elabdellaoui på full fart mot mesterligaen23:01 Brutalt utgangspunkt for Rosenborg – tapte 0-2 i Zagreb22:59 Casper Ruud utslått i åttedelsfinale i USA22:52 54-åring dømt for å ha delt bilder av datteren på pornografiske nettsider22:17 Alt du trenger på vite om bompenge-bråket22:13 Islands statsminister avlyser møte med Mike Pence22:04 Venezuela åpner ambassade i Nord-Korea21:56 Regjeringen vil innføre fritt skolevalg i hele landet21:50 Første gang et norsk landslag i basketball har tatt seg til EM-kvartfinale21:04 Jente døde etter å blitt angrepet av tre store pitbullterriere i USA20:37 Lekket rapport: – Nord-Korea har mini-atomvåpen20:16 Fant 50 år gammel flaskepost – sporet opp avsenderen20:04 Omsorgsarbeidere vant ikke fram i søksmål mot Aleris19:44 Nye bompengeforhandlinger – Frp deltar ikke19:22 Johnson: Brexitavtalens betingelser er ikke akseptable19:03 Manshaus observert i over tre timer18:57 Vant pensjonisthjerter med dikt på skarp valgkampdebatt i Oslo18:35 Trump kritiserer Danmarks statsminister18:30 Pararoer døde under trening i VM-anlegget18:18 Åpen strid i regjeringen om bomkutt-avtale17:38 Frp-kjeft: Stortinget vedtok våpen-forbud – ingen har trådt i kraft17:08 Elendige tall for Frp i ny måling16:18 Mann tok seg inn i bolighus – dømt for overgrep mot seksåring15:59 Frp nekter å forhandle videre om bompenger15:51 Ropstad avbryter valgkampturné15:45 Venstre sier nei til bom-skisse15:38 En av fem nordmenn kan ha dette syndromet15:27 Mann (79) bitt av krokodille på fest i Stockholm15:16 Frederiksen: Vår invitasjon til Trump står fast15:04 Kronprinsen besøker Al-Noor-moskeen14:45 Mann tiltalt for overgrep mot 46 mindreårige jenter14:02 Én av fire i Tyskland har migrantbakgrunn13:57 Norgeshistoriens første skip på Nordpolen13:55 – Viser at Brasil ikke lenger ønsker å stoppe avskogingen13:44 Isabelle Pedersen gir opp VM13:39 Stor razzia mot menneskehandel i Berlin12:34 Flertall vil ha folkeavstemning om brexitavtale12:33 Mann tiltalt for drap på samboer i Bergen12:27 Valgforsker: – Høyt spill av Frp og Venstre12:22 Sp vraket av LO-gigant: – Jeg er veldig skuffet12:03 Solbakken om nytt skademareritt: – Nærmest tragikomisk11:34 Kraftig økning i vikarjobbmarkedet11:32 Open Arms fikk legge til kai på Lampedusa11:31 Ullevaal-gresset tålte Rammstein-konserten10:52 Venstre i krisemøte om bompenger10:50 Telenor fullfører kjøp av finske DNA10:49 Atom-historien russerne ikke vil du skal høre10:41 Trumps Danmark-avlysning vekker sterke reaksjoner: – Helt absurd10:21 Iransk gjest vil slå kile mellom Norge og USA10:07 Ny rekord i oljefondet tross uro i økonomien09:38 Venstres ungdomstopper med tydelig bompengebeskjed09:36 Ronaldo om voldtektsanklagene: – Det har gjort vondt09:25 USA beredt til å gjenoppta atomsamtalene med Nord-Korea09:24 Rapport: Forurenset vann kan redusere den økonomiske veksten med en tredel09:03 FN frykter at Jemen rakner07:58 MC-fører kritisk skadd etter kollisjon med elg07:30 Birgit Skarstein vil bli enda raskere07:28 Henger ut 120 nordmenn som terrorist-venner: – Får vondt i magen av dette
Siste nytt
09:50VerdenIsraelske styrker åpnet ild mot israelsk fly09:50VerdenPompeo med utstrakt hånd til Danmark09:20VerdenJihad Jack ville hjem – ble fratatt statsborgerskapet09:14PolitikkAp stuper i Trøndelag – Sp haler innpå09:13VerdenYtterligere to menn pågrepet etter København-bombe08:42PengerTrump vil ikke kutte skatten likevel08:38PengerUSAs budsjettunderskudd passerer 1.000 milliarder dollar08:24PolitikkStøre er valgkampens flykonge08:14NorgeMann i 20-årene siktet for drap07:44NorgeEquinor får flere hundre millioner i havvind-støtte fra statlige Enova, ifølge Teknisk Ukeblad07:36SportVanvittig Kamara-mål da Rooney fikk rødt kort og D.C. United tapte07:36NorgeKrF ber regjeringen snu og ta imot migranter fra Ocean Viking07:30VerdenAmerikanske soldater drept i Afghanistan06:30SportHovland hylles før neste PGA-matchball06:25KulturEminem saksøker Spotify06:17VerdenAdvokat sier norsk UD forhindret hjemtransport av sykt barn fra Syria06:01VerdenEksiliranere protesterer mot iransk ministerbesøk06:00PolitikkMange fylker taper listetopper i de nye regionene05:55PolitikkTrump mener folk som stemmer på demokratene, er illojale mot jøder05:50NorgeDette skjer i dag05:35Politikk– Regjeringen har satset tungt i Nord-Norge05:35NorgeDette skjedde i natt05:30VerdenStresset øker på norsk redningsskip i Middelhavet04:47Helse og livsstilNordmenn kan være mette på matkasser04:37VerdenEvakuerte fra skogbrann på Gran Canaria kan vende hjem03:58Helse og livsstilAUF delte ut gratis burgere etter debatt om klima og kjøtt03:56ReiseFrp ber egen statsråd kalle inn til jernbanemøte03:43VerdenJay Inslee trekker seg som presidentkandidat03:20ReiseFærre turister på Cuba etter sanksjoner fra USA03:01Helse og livsstilWHO: Mikroplast i vann har lav helserisiko02:46SportGuerin blir Zuccarellos sjef02:42NorgePolitiet fikk beskjed om å «ta grep» etter PSTs terrorvarsel02:22VerdenUSAs utenriksminister på telefon med Danmark om Grønland01:41PengerTrump om handelskrigen: – Jeg er den utvalgte01:10NorgeColor Line-ferje reddet mann i gummijolle som drev til havs00:46SportFemte strake remis for Carlsen: – Lett å se at jeg sliter00:42PolitikkKan gå mot protestvalg i Kristiansand00:36PolitikkVolkswagen krever logoen tildekket under AfD-møte00:24SportJohansen og Fulham i tetstriden23:54SportHorneland: – Dette er ikke over23:39VerdenMette Frederiksen ønsker ikke ordkrig med Trump23:16NorgeNye bompengeforhandlinger – Frp deltok ikke23:15SportElabdellaoui på full fart mot mesterligaen23:01SportBrutalt utgangspunkt for Rosenborg – tapte 0-2 i Zagreb22:59SportCasper Ruud utslått i åttedelsfinale i USA22:52Norge54-åring dømt for å ha delt bilder av datteren på pornografiske nettsider22:17MotorAlt du trenger på vite om bompenge-bråket22:13VerdenIslands statsminister avlyser møte med Mike Pence22:04VerdenVenezuela åpner ambassade i Nord-Korea21:56PolitikkRegjeringen vil innføre fritt skolevalg i hele landet21:50SportFørste gang et norsk landslag i basketball har tatt seg til EM-kvartfinale21:04VerdenJente døde etter å blitt angrepet av tre store pitbullterriere i USA20:37VerdenLekket rapport: – Nord-Korea har mini-atomvåpen20:16Helse og livsstilFant 50 år gammel flaskepost – sporet opp avsenderen20:04NæringslivOmsorgsarbeidere vant ikke fram i søksmål mot Aleris19:44PolitikkNye bompengeforhandlinger – Frp deltar ikke19:22PolitikkJohnson: Brexitavtalens betingelser er ikke akseptable19:03NorgeManshaus observert i over tre timer18:57PolitikkVant pensjonisthjerter med dikt på skarp valgkampdebatt i Oslo18:35VerdenTrump kritiserer Danmarks statsminister18:30VerdenPararoer døde under trening i VM-anlegget18:18NorgeÅpen strid i regjeringen om bomkutt-avtale17:38PolitikkFrp-kjeft: Stortinget vedtok våpen-forbud – ingen har trådt i kraft17:08PolitikkElendige tall for Frp i ny måling16:18NorgeMann tok seg inn i bolighus – dømt for overgrep mot seksåring15:59PolitikkFrp nekter å forhandle videre om bompenger15:51PolitikkRopstad avbryter valgkampturné15:45PolitikkVenstre sier nei til bom-skisse15:38Helse og livsstilEn av fem nordmenn kan ha dette syndromet15:27VerdenMann (79) bitt av krokodille på fest i Stockholm15:16VerdenFrederiksen: Vår invitasjon til Trump står fast15:04NorgeKronprinsen besøker Al-Noor-moskeen14:45NorgeMann tiltalt for overgrep mot 46 mindreårige jenter14:02VerdenÉn av fire i Tyskland har migrantbakgrunn13:57NorgeNorgeshistoriens første skip på Nordpolen13:55Verden– Viser at Brasil ikke lenger ønsker å stoppe avskogingen13:44SportIsabelle Pedersen gir opp VM13:39VerdenStor razzia mot menneskehandel i Berlin12:34PolitikkFlertall vil ha folkeavstemning om brexitavtale12:33NorgeMann tiltalt for drap på samboer i Bergen12:27PolitikkValgforsker: – Høyt spill av Frp og Venstre12:22PolitikkSp vraket av LO-gigant: – Jeg er veldig skuffet12:03SportSolbakken om nytt skademareritt: – Nærmest tragikomisk11:34PengerKraftig økning i vikarjobbmarkedet11:32VerdenOpen Arms fikk legge til kai på Lampedusa11:31SportUllevaal-gresset tålte Rammstein-konserten10:52PolitikkVenstre i krisemøte om bompenger10:50PengerTelenor fullfører kjøp av finske DNA10:49VerdenAtom-historien russerne ikke vil du skal høre10:41PolitikkTrumps Danmark-avlysning vekker sterke reaksjoner: – Helt absurd10:21NorgeIransk gjest vil slå kile mellom Norge og USA10:07PengerNy rekord i oljefondet tross uro i økonomien09:38PolitikkVenstres ungdomstopper med tydelig bompengebeskjed09:36SportRonaldo om voldtektsanklagene: – Det har gjort vondt09:25VerdenUSA beredt til å gjenoppta atomsamtalene med Nord-Korea09:24PengerRapport: Forurenset vann kan redusere den økonomiske veksten med en tredel09:03VerdenFN frykter at Jemen rakner07:58NorgeMC-fører kritisk skadd etter kollisjon med elg07:30SportBirgit Skarstein vil bli enda raskere07:28PolitikkHenger ut 120 nordmenn som terrorist-venner: – Får vondt i magen av dette
Populært