Meny

Jan Tore Sanner utløser internt rabalder i Troms og Finnmark Sp

UTROLIG TRIST: – For meg er det utrolig trist at Senterpartiordførere i Troms går inn for Tromsø som regionhovedstad. Er distriktspolitikk bare noe man prater om? spør Senterpartiets gruppeleder i Finnmark fylkesting, Kurt Wikan. Foto: Privat

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Regjeringen har mot Senterpartiets vilje bestemt at Finnmark og Troms skal slå seg sammen. Nå barker Sp-lagene i de to fylkene sammen i strid om hvor fylkeshovedstaden skal ligge.

«Om vi legger regionhovedstaden til Tromsø så er vi med på og avfolke Vadsø, er det god Senterparti politikk???»

Utbruddet kommer fra Senterpartiets gruppeleder i Finnmark fylkeskommune Kurt Wikan, i et facebookinnlegg i en debatt som har brutt ut med partifellene i Troms.

Regjeringens vedtak om at de to fylkene mot sin vilje skal slås sammen, har utløst krangelen.

For hvor skal fylkeshovedstaden i den nye mastodonten ligge - i Tromsø eller Vadsø?

– Er ikke Tromsø med sin tyngde et naturlig valg, Wikan?

– Jeg er livredd for at kjøttvekta rår. Tromsø by alene er like stor som Finnmark, 75.000. Troms fylke har til sammen 166.000, sier Wikan til ABC Nyheter.

– Veldig mange av politikerne vil komme fra Troms. Man kjører fram sine egne. Man kumulerer ved valget. Jeg er veldig redd for at mange av politikerne da vil komme fra Tromsø og omegn, fortsetter han.

Men ikke minst er valget av hovedsete også et spørsmål om arbeidsplasser.

– I dag har vi Vadsø som fylkeshovedstad for Finnmark. Jeg mener Vadsø skal bli fylkeshovedstaden fordi du skal ha en desentralisert region. I dag betyr det veldig mange arbeidsplasser at fylket ledes derfra, framholder Wikan.

– En nedleggelse vil ramme Vadsø hardt, og viser til nyhete i ifinnmark.no om at fylkeshovedstaden Vadsø er den som opplever den største befolkningsnedgangen i Finnmark.

Så langt i år har det blitt 111 færre vadsøværinger.

– Vadsø bli rammet hele tida. Senest for en måned siden mistet de 20 arbeidsplassene i Skatt Nord. Det er sentralisert, som alt annet fra dagens regjering, sier Wikan.

Senterpartiets fylkestingsråd i Troms, Ivar B. Prestbakmo argumenterer mot Kurt Wikan.

– Vel Kurt, vi er alle i mot sammenslåingen. Men blir den gjennomført, så mener jeg bestemt at det beste for hele det nye fylket fra Kvæfjord til Sør Varanger er at politisk og administrativ ledelse legges til Tromsø. Om man ønsker å beholde antall arbeidsplasser i Vadsø er jo det fullt mulig også, skriver han i facebook-diskusjonen.

Når det gjelder det statlige organet fylkesmannsembetet, er det besluttet at det under ledelse av forhenværende fiskeri- og europaminister Elisabeth Aspaker, skal ligge i Vadsø.

– Men der beholder Tromsø sine arbeidsplasser i embetet, bemerker Kurt Wikan.

Les også:   Forbitrede fylkespolitikere buldrer mot Sanners Viken-tvang

Populært