Jagland satt i Nobelkomiteen mens han var stortingsrepresentant

Thorbjørn Jagland satt i en kort periode som både stortingsrepresentant og medlem av Nobelkomiteen. Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix.
Thorbjørn Jagland satt i en kort periode som både stortingsrepresentant og medlem av Nobelkomiteen. Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix.

Ap har gått hardt ut mot nominasjonen av Carl I. Hagen til Nobelkomiteen fordi han er vararepresentant til Stortinget. Men Thorbjørn Jagland gjorde det samme.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ifølge en oversikt som Nettavisen har utarbeidet, var Thorbjørn Jagland på fast plass i Stortinget fra januar 2009 til høsten 2009. Nettopp fra 1. januar var Jagland også medlem i Nobelkomiteen.

Det samme gjaldt SV-representanten Ågot Valle, som også var komitémedlem i samme periode.

– Begge deltok på vanlig vis i Nobelkomiteens arbeid i 2009. Dette var i forståelse med stortingsflertallets syn, slik det kom til uttrykk da de to ble valgt til medlemmer av Nobelkomiteen høsten 2008. Både Jagland og Valle hadde gjort det klart at de ikke søkte gjenvalg til Stortinget, opplyser direktør for Nobelinstituttet, Olav Njølstad.

Les også: Frp vil ha Hagen til Nobelkomiteen

Nominasjonene ble gjenstand for diskusjon i Stortinget, som godtok dette nettopp fordi Jagland og Valle ikke tok gjenvalg.

– Dette hadde for øvrig også skjedd tidligere, senest da Odvar Nordli ble valgt som medlem av komiteen høsten 1984, med virkning fra 1. januar 1985, opplyser Njølstad til Nettavisen.

Årsaken til at mange er kritiske til at stortingsrepresentanter sitter i komiteen, er at det da kan stilles spørsmål ved komiteens uavhengighet.

Les også: Støre ber Stortinget si nei til Hagen i Nobelkomitee

Personvernpolicy