Meny

SV vil øke skatter og avgifter med 20,7 milliarder

Saad Hariri (t.v.) sammen med sin bror Bahaa Hariri fotografert i Beirut i februar 2016. Foto: Ole Berg-rusten / NTB scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

SV plusser på 15,2 milliarder kroner i sitt alternative budsjett ved å øke skattene for landets rikeste. Økt barnetrygd, klimakutt og flere lærere prioriteres.

SV lånte slagordet «et budsjett for de mange, ikke for de få» fra britiske Labour, da de torsdag la fram sitt alternative budsjett for neste år.

– Vi synes det er en passende tittel i en tid med stor enighet om at Norge går mot tøffere tider, men stor uenighet om hvem som skal bære byrden, uttalte partileder Audun Lysbakken under fremleggelsen.

Han anklaget regjeringen for å ha lagt fram et budsjett med mange kutt som rammer dem som har lite makt og penger, mens de rike får skattekutt.

– Vårt budsjett er et opplegg for å fordele byrdene annerledes. Vi vil at de med de bredeste skuldrene skal bære de største byrdene, sa Lysbakken og lovet å reversere kutt i pleiepenger, dagpenger og egenandeler for folk som er avhengig av dyre medisiner.

Kutter i motorvei og oljeforskning

Partiet vil neste år bruke 15,2 milliarder kroner mer enn det regjeringens budsjett legger opp til. Partiet omprioriterer videre 14,3 milliarder i regjeringens budsjett, inkludert en rekke endringer i forsvarsbudsjettet, samt et kutt på 3,5 milliarder kroner til motorveibygging. Også postene avsatt til petroleumsaktivitet og -forskning, kontantstøtte og kongehuset barberes kraftig.

SVs største satsinger går til tiltak for klimakutt, økt barnetrygd og utdanningssektoren. Totalt vil partiet bruke 9,3 milliarder kroner til ulike miljøtiltak, særlig til tiltak for å kutte utslipp fra transportsektoren, 1,9 milliarder kroner går til å øke barnetrygden, og 2,5 milliarder til skole og høyere utdanning. I budsjettforslaget reverseres også regjeringens forslag til økning i maksprisen i barnehagene, samt så godt som alle kutt til Frivillighets-Norge. Bortsett fra ett unntak – i motsetning til regjeringen vil SV helt kutte støtten til omstridte Human Rights Service på 1,8 millioner kroner.

Øker og vrir skattene

Inndekningen skal i god SV-tradisjon også skje ved hardere skattlegging av de rikeste, og ved å flytte skatt fra arbeid til formue, arv og eiendom. Partiet vil gjeninnføre fordelsbeskatning for bolig og særlig skjerpe skattleggingen av sekundærboliger. Grønne valg skal gi mindre skatt og kampen mot skatt- og kapitalflukt skal intensiveres – også mot det som i dag er lovlig skatteunngåelse.

– Samlet sett vil de med vanlig og lav inntekt komme bedre ut med vårt skatteopplegg, mens de som har mest, må bidra mer, sier finanspolitisk talskvinne Kari Elisabeth Kaski.

Totalt vil SV øke skatter og avgifter med 20,7 milliarder kroner, hvorav 8,3 milliarder er skatter og 12,4 milliarder kroner er avgifter. Partiet kutter samtidig i oljepengebruken og vil bruke 6 milliarder færre oljekroner enn regjeringen.

– Skattekutt uten effekt

Audun Lysbakken sier partiet har klokkertro på at det nettopp er aktiv omfordeling og en aktiv stat som vil stimulere til økt vekst og verdiskapning fremover, og ikke høyresidens oppskrift med skatteletter og mest mulig fritt marked.

– Regjeringen har stor tro på at hvis du gir mer penger til den økonomiske eliten i landet, så vil de drive oss alle fremover. Men det er bare å se til den økonomiske situasjonen i hele den vestlige verden, med sterkt økende forskjeller og økonomisk stagnasjon, for å se at dette ikke fungerer, sier Lysbakken.

Lysbakken mener regjeringen i sitt femte år heller ikke kan påvise noen positiv effekt for jobbskapning og økonomisk utvikling ved å ha kuttet skattene med 25 milliarder kroner.

Populært