Birger Vikøren midlertidig ansatt som SSB-direktør

Birger Vikøren kommer fra jobben som stabsdirektør i Norges Bank. Nå skal han være direktør i Statistisk sentralbyrå midlertidig i seks måneder. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix
Birger Vikøren kommer fra jobben som stabsdirektør i Norges Bank. Nå skal han være direktør i Statistisk sentralbyrå midlertidig i seks måneder. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Birger Vikøren (56) er midlertidig ansatt som direktør i Statistisk sentralbyrå for en periode på seks måneder.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Vikøren kommer fra stillingen som stabsdirektør i Norges Bank og har sosialøkonomisk embetseksamen fra Universitetet i Oslo i 1986. Han har doktorgrad i samfunnsøkonomi samme sted i 1994.

SSB-direktør Christine Meyer gikk av natt til mandag. Samme dag ble Bjørnar Gundersen utnevnt som fungerende SSB-sjef fram til Finansdepartementet fikk på plass en konstituert midlertidig direktør.

Samfunnsoppdrag

Vikøren uttaler i en pressemelding at han fikk forespørselen om jobben tirsdag og at han takket ja etter å ha tenkt seg litt om.

– SSB har viktige samfunnsoppgaver og flinke medarbeidere, og det er to ting som alltid har vært viktig for meg ved jobbvalg, sier han.

– Jeg merker meg at det har vært reist bekymringer eksternt om SSB kan levere på deler av sitt samfunnsoppdrag. Det er en bekymring jeg vil gripe fatt i med det samme i samarbeid med resten av organisasjonen og i god dialog med styret og departementet, sier Vikøren.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Tilpasse seg

Striden omkring avgått SSB-direktør Christine Meyer dreide seg om omorganiseringen av byrået og flyttingen av 25 forskere fra SSBs forskningsavdeling. Den nye midlertidige direktøren vil vente med å mene mye om omstillingen i SSB.

– Men generelt vil jeg nok si at store offentlige institusjoner som Norges Bank og SSB må være forberedt på å tilpasse sine organisasjoner til endrede rammevilkår, sier han.

Finansdepartementet opplyser at åremålsstillingen som administrerende direktør i SSB vil utlyses i god tid før Vikørens tilsettingsperiode opphører.