Meny

Intern misnøye med Hareides verdi-valgkamp

<p>FÅR KRITIKK: Knut Arild Hareide fikk ikke verdi-debatten inn i det sporet KrF ønsket, mener grasrota i partiet. </p>
FÅR KRITIKK: Knut Arild Hareide fikk ikke verdi-debatten inn i det sporet KrF ønsket, mener grasrota i partiet. Foto: Mariam Butt / NTB scanpix

Lederen av den interne evalueringen i KrF, Hilde Ekeberg, mener partiet bommet i debatten om verdier. – Det ble ikke den viktige verdidebatten KrF ville løfte, innrømmer KrF-nestleder Olaug Bollestad.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Med bare 4,2 prosent oppslutning landet KrF nær sperregrensen, og etter valget har meningsmålingene vært dystre for KrF-leder Knut Arild Hareide.

– Valget til høsten er et verdivalg. Det skal KrF bidra til! Vi er og skal være verdipartiet i norsk politikk, sa Knut Arild Hareide i sin landsmøtetale i mars.

Nå får partiledelsen krass kritikk for måten de førte satsingen på verdier i valgkampen.

– Var ikke forankret i noen planer

«Verdiutfordringene fremstår med ad hoc-preg.» konkluderer ressursgruppen som evaluerte valgkampen.

– Angående verdiutfordringene har vi pekt på at de i liten grad er knyttet opp mot valgkampsakene til KrF, som var skole, familie og menneskerverd, sier sentralstyremedlem Hilde Ekeberg til ABC Nyheter. Hun har ledet evalueringen av valgkampen.

– Verdiutfordringene var i liten grad forankret i noen planer, innrømmer Ekeberg.

Duell med Listhaug

ABC Nyheter er kjent med at det i KrF er misnøye med at Listhaug og Frp fikk verdidebatten til å handle om innvandring.

Listhaugs spinndoktor Espen Teigen har tidligere uttalt overfor ABC Nyheter at verdidebatten styrket Frp.

KrF-leder Hareide og Listhaug barket i valgkampen sammen i flere verdidebatter.

– Nestekjærligheten er selve grunnlaget i de kristne verdiene, og det må vi politikerne løfte opp, sa Hareide til NRK, og anklaget Listhaug for å spre frykt i forbindelse med innvandring.

Overfor ABC Nyheter lanserte KrF-lederen et «kristent verdispørsmål» som han mener Frp forsømmer; å ta klimaendringene på alvor.

Les saken: Hareide: Å ta klimaendringene på alvor er et kristent verdispørsmål

– Ble en innvandringsdebatt

– Tjente verdidebatten med Listhaug og andre KrF, Ekeberg?

– Vi har ikke sett spesielt på verdidebatten med Listhaug. Men verdidebatt er nok noe misvisende, det ble en innvandringsdebatt - ikke en verdidebatt, sier lederen av internevalueringen.

– Burde KrF latt være å kaste seg inn i verdidebatten? Eller er det måten den ble ført på som er problemet?

– Nei, KrF bør absolutt delta i verdidebatter. Det utvalget pekte på er disse fem verdiutfordringene som KrF ønsket at de andre partiene skulle svare på som vi mener er for dårlig forankret og knyttet opp mot de resterende valgkampsakene, fastslår Ekeberg.

Fra valgkampen: KrF angriper Listhaug i ny kampanje

Her er Hareides fem verdiutfordringer

1. Vil de andre partiene bidra til et raust samfunn som har plass til alle, der alle har samme menneskeverd og alle er like mye verdt? Da må vi si nei til tidlig ultralyd og tester som bare har som formål å sortere bort, ikke finne avvik som kan behandles. Da må vi kjempe mot ulikheter og utenforskap og få bukt med barnefattigdommen i Norge.

2. Vil de andre partiene bidra til å styrke nære fellesskap og distrikt, siden det er de nære fellesskapene som er limet i samfunnet, som bygger samhold og tillit? Da må vi ha et taktskifte i distriktspolitikken og vi må sikre mangfold gjennom en sterkere satsing på frivilligheten og ideell sektor.

3. Vil de andre partiene bidra til å skape et familievennlig samfunn som setter barna først, siden vi vet at en god barndom varer livet ut? Da må valgfriheten for familiene bestå både gjennom kontantstøtte og satsing på barnehager. Da trenger vi flere lærere i skolen, gjennom lovfesting av lærernorm som gir maksimalt 15 elever per lærer på barnetrinnet og 20 på høyere trinn.

4. Vil de andre partiene bidra til å løfte den kristne kulturarven? Da mener jeg de bør være garantister for å bevare søndagen, sørge for fortsatte skolegudstjenester, at barna skal lære om kristendommen på skolen og at støtten til trossamfunn opprettholdes.

5. Vil de andre partiene sørge for at Norge ikke er seg selv nok, i en urolig verden der svaret ikke kan være å akseptere urett, isolere oss eller få nok med oss selv? Vi har et felles ansvar for vår verden. Da må bistanden holdes på én prosent, med reformer som gjør den mer fattigdomsrettet og forutsigbar. Klimatrusselen må møtes med mer offensive klimatiltak som kan oppfylle Paris-avtalen og et klart nei til konsekvensutredning av Lofoten, Vesterålen og Senja.

Kilde: Debattinnlegg VG

KrF-nestleder: – Ble ikke den debatten KrF ville løfte

KrFs kommunikasjonsavdeling informerer ABC Nyheter om at Knut Arild Hareide ikke er tilgjengelig for å kommentere saken.

KrF-nestleder Olaug Bollestad sier til ABC Nyheter at debatten ble «dratt ned til en innvandringsdebatt og en debatt om ostehøvel og tradisjoner».

– Verdidebatten som kom opp i valgkampen var en reell mulighet for KrF til å heve debatten om sortering, menneskeverd, bioteknologi og forskning på ufødt liv og om samfunnet har plass for alle. Den gav oss muligheten til å snakke om det som er grunnleggende i de kristne verdiene, at alle har samme verdi, at vi må ta vare på hverandre og at de kristne verdiene er selve grunnmuren vår. Skole, rusomsorg, ivaretakelsen av flyktninger, plass til de som er annerledes, og å ivareta og dyrke naturen, er alt forankret i vår kristne arv. Debatten ble dratt ned til en innvandringsdebatt og en debatt om ostehøvel og tradisjoner. Det ble dermed ikke den viktige verdidebatten KrF ville løfte, sier Bollestad.

1. nestleder Olaug Bollestad og Knut Arild Hareide på landsmøtet i mars. Foto: Ole Martin Wold / NTB scanpix
1. nestleder Olaug Bollestad og Knut Arild Hareide på landsmøtet i mars. Foto: Ole Martin Wold / NTB scanpix

Medlemmenes konklusjon: Bommet på verdier

I en undersøkelse blant KrFs-medlemmer svarer bare syv prosent at de synes «KrF i stor grad» lyktes med å utfordre de andre partiene på verdispørsmålet.

Av syv profilområder medlemmene er bedt om å vurdere, er verdispørsmålet området hvor medlemmene mener KrF bommet mest.

Partiet mottok 2815 svar fra medlemmene, som utgjør drøyt 10,6 prosent av den totale medlemsmassen.

Husker du debatten om norske verdier?

Les: – Politikerne forstår ikke verdi-begrepet

Samarbeidsvedtaket skapte uro

I den interne evaluering konkluderer utvalget med at landsstyrevedtaket som utelukket regjeringssamarbeid med Frp er en hovedårsak til den svake oppslutningen ved høstens valg.

– Vi har ikke tatt stilling til innholdet i samarbeidsvedtaket eller kommet med noe forslag til et annet vedtak. Vi slår fast at gjennom tilbakemeldingene fra evalueringene er det samarbeidsvedtaket som står frem som den største frustrasjonen fordi det ble hindret fra å snakke om faktisk politikk, som jo er det de fleste politikere foretrekker å snakke om, sier evalueringsleder Ekeberg.

Hun mener likevel at samarbeidsvedtaket fortsatt er et godt uttrykk for hvor partiet står.

– Det er vanskelig å se for seg alternativet som ikke hadde låst oss klokkeklart til en side som ikke ville representert en kommunikasjonsutfordring. Skulle jeg gjort det om igjen, ville jeg hatt et vedtak som hadde fokusert mer på politisk innhold.

Sentrale politikere i partiet ønsker en ny debatt om hva KrF bør gjøre hvis Venstre går inn i regjering.

Bakgrunn: KrF-topp vil ha ny regjeringsdiskusjon dersom Venstre går inn

Ekeberg mener en eventuell inntreden av KrFs foretrukne regjeringspartner, Venstre, ikke vil endre noe.

– Jeg mener at vedtaket står seg uavhengig av hva Venstre gjør. Jeg opplever ikke at det er noen stor debatt om dette i partiet nå. Det er mulig å trekke regjeringen mot sentrum også fra Stortinget så lenge vi er på vippen, sier sentralstyremedlemmet.

Dette var samarbeidsvedtaket til KrF

  • KrF er et kristendemokratisk sentrumsparti og går til valg på at Norge trenger en ny regjering.
  • KrF har som mål å komme i regjering etter valget 2017. KrFs deltakelse i regjering vil avhenge av valgresultatet, styrkeforholdet mellom partiene og politisk gjennomslag i viktige saker for partiet.
  • KrF mener landet er best tjent med en regjering med et sterkest mulig sentrum. KrF vil arbeide for en regjering i 2017 som består av flest mulig av sentrumspartiene og partiet Høyre. Med respekt for de politiske forskjellene er et regjeringssamarbeid med FrP ikke aktuelt.
  • Dersom et regjeringssamarbeid sentrum/Høyre ikke er mulig etter valget, må KrF søke andre gjennomslag for vår politikk og mest sannsynlig velge opposisjon.

Bollestad: – Planene var ikke gode nok

Nestleder Olaug Bollestad sier til ABC Nyheter at det bare er et nytt landsmøtevedtak som kan endre KrFs mening om samarbeid.

– KrFs landsmøte hadde vedtatt et program tuftet på vår kristne kulturarv og menneskeverd. Men vi erkjenner at planene utfra dette ikke var gode nok. Samarbeidsvedtaket var vanskelig å kommunisere både internt og eksternt.

– Hvordan står samarbeidsvedtaket hvis Venstre går inn i regjering?

– Venstre skal gjøre sin jobb, og KrF sin. Så er det bare et nytt landsmøtevedtak som kan endre dette. KrF er og vil være et sentrumsparti som har lite til felles for noen av fløypartiene, sier Bollestad.

Det står i motsetning til partiets andre nestleder som tidligere denne uken åpnet for å vurdere å endre KrFs standpunkt til regjering.

– Allerede i dag er det tillitsvalgte i KrF som tar til orde for at vi sammen med Venstre må gå i regjering med Høyre og Frp. At det da vil bli en åpen debatt i partiet dersom Venstre går inn, ser jeg på som helt naturlig, sa nestleder Kjell Ingolf Ropstad til Dagens Næringsliv.

Se video: Hareide: – Motgang motiverer meg

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
17:12 Tiltak etter terrorangrep ved moské forlenges ut året17:08 Kripos bistår i drapssak i Bergen16:42 Teknisk feil på tre av de nye ambulanseflyene15:57 En av verdens rikeste er død15:54 Biff og soya er viktigere enn klodens overlevelse. Det er til å gråte av15:32 Russlands første flytende atomkraftverk på vei østover15:31 Kina trapper opp handelskrigen med USA15:22 Ber UD kreve garantier mot represalier: – Tyrkia skaper frykt i Norge15:20 NHL-stjerne får ikke spille landskamper på fire år15:20 Usikkert hvor lenge Liverpool-keeperen er ute15:06 Buss med skoleelever hang utfor veien14:50 Elleve og et halvt års fengsel for drap i Haugesund14:45 Maars Johnsen nær overgang til RBK14:20 Fakta før valget: Fem ting du bør vite om eiendomsskatt14:09 Død mann i Buskerud fortsatt ikke identifisert13:37 Henrik Larsson lei av å bli hetset – slutter som trener13:34 Isbjørn på vei tilbake til hytteområde på Svalbard13:13 Putin varsler svar på USAs rakettest13:11 Irland krever beskyttelse av Brasils regnskog – truer med å stemme mot handelsavtale13:03 Ulvekull i nytt revir i Elverum13:02 – Respektløst å la kronprins Haakon bli stående med hånden ut i løse luften12:42 Malta lar alle fra Ocean Viking gå i land12:36 Tidligere kunder saksøker Bitcoins Norge12:00 Godt billettsalg for kvinnenes kamp mot England11:45 Ber leasingselskaper sjekke om kunder har betalt for mye11:37 Solskjær etter rasismehendelsen: – Kan ikke tro at vi sitter i 2019 og snakker om dette11:35 Hareide må ta pause på grunn av infeksjon11:32 Politiet: Savnet nederlender omkom i padleulykke11:12 WHO: Kampen mot malaria har stagnert11:11 Ødegaard får spille kampene mot Real Madrid10:47 Vil fjerne begrensning for apotek10:46 Salpetersyre lekket ut på E6 i Østfold10:33 Jordens lunger brenner: – Meningsløst å se på at planeten vår forsvinner10:32 Forskning: Nattarbeid øker risikoen for kreft10:17 Aldri har andelen uføretrygdede kvinner vært større10:14 MDG mest fram på ny kommunemåling09:28 Abe anklager Sør-Korea for tillitsbrudd09:24 Nord-Koreas utenriksminister kaller Pompeo giftig09:21 Norsk kvinne funnet død i Stockholm – en person pågrepet09:12 Erna Solberg avlyser dagens programposter09:10 Russisk opposisjonsleder løslatt09:10 Færre europeere flytter til Storbritannia08:36 Strømprisen har gått ned08:26 Regjeringen etablerer eldreombud med kontor i Ålesund07:25 Viagra blir reseptfritt fra nyttår07:24 Sjanseløs mot sort hull: – Slukt og sluknet umiddelbart07:00 Vil i framtiden forby navn som Norec, Norad, Nkom og OsloMet06:56 Kjempehopp for Oslo Ap på meningsmåling siden juni06:56 Bil i full fyr på E18 ved Mysen06:30 Rapport: Teknologiselskaper setter verden i fare med drapsroboter06:29 Gunnarssons Palermo-mareritt: Fikk verken lønn eller spilletid06:11 Fem omkom under konsert i Algerie05:56 Dette skjedde i natt05:53 Mørklagte forhandlinger om bompenger05:51 UD advarer nordmenn om feriefavoritt05:50 Dette skjer i dag05:03 Indonesisk mann går baklengs for å stoppe avskoging04:56 Viktor Hovland med god åpningsrunde i Boise04:54 Gebyret for familiegjenforening er mer enn 17 ganger høyere enn i 200204:21 YouTube har stengt kontoer som forsøkte å påvirke situasjonen i Hongkong03:51 MDG suser fram på bergensmåling – kan sikre rødt byråd03:30 Bolsonaro mener Macron har mentalitet som en kolonialist03:08 Ikke egentlig så dyrt med tidenes høyeste boligpriser02:38 Boligbyggingen i Norge nesten halvert i år02:32 Interpol har utstedt arrestordre på tidligere geriljaleder fra Colombia01:51 Tutta åpnet ett slag under par i Canada01:47 Oslo-politiet vil ikke si om de fulgte ordre om å kontakte moskeer01:06 Svensk politi vil ikke gå med navn på tjenestekortet00:36 Småbarnsfar (27) i Bergen tar drapssiktelsen tungt00:28 Sjiraffen får status som beskyttet dyreart00:20 Frp-kilder: Venstre posisjonerer seg for å gå ut00:10 Sagøy til kvartfinale i parabadminton-VM23:41 Venstre hadde med seg tydelige krav til bompengemøte23:39 Senterpartiet puster Ap i nakken på ny måling23:31 Russisk robot bistår astronauter på ISS23:22 Spektakulært Bolly-mål gir Molde håp før returkampen23:12 Størseth på 5.-plass i EM paradressurridning23:07 Spektakulært Bolly-mål gir Molde-håp før returkampen, 1-2-tap i Beograd22:46 FCK slet, men tok langt steg mot europaligaen22:35 Brasiliansk påtalemyndighet gransker Amazonas-branner22:32 Fem døde i lynnedslag i Polen22:07 Hissig debatt: – Føler dette sterkt, jeg ble bestefar i dag21:56 FN-sjefen og Frankrikes president uroet over Amazonas-branner21:28 Kvinne fanget ørret med to munner: – Bisart vakker21:10 VG erkjenner brudd på fem punkter i Vær varsom-plakaten20:59 Sør-Korea bryter etterretningsavtale med Japan20:45 Hjemløse nordmenn utvandret: Fortsetter presset mot Jensen20:36 Italias president gir partiledere tid til å løse regjeringskrisen20:28 Rettssaken om Røkke-utpressing utsettes igjen20:24 Siv Jensen står på sitt – vil ikke forhandle mer om bompenger20:15 Ny måling: Velgerne flykter fra Ap og Høyre20:12 Orkla tilbakekaller kyllingrett20:08 Pentagon bekrefter at Hamza bin Laden er død20:07 Valg 2019: Jonas Gahr Støre og Trygve Slagsvold Vedum møtes til duell i Lofoten20:02 Verdens raskeste mann i dopingtrøbbel19:05 Fem personer døde etter lynnedslag i Polen18:33 Mann alvorlig skadd i traktorulykke på Helgeland18:27 Fire frifunnet i narkosak – undercoveragenter kan ha framprovosert handlingen18:23 Macron mener det er for sent for en ny brexitavtale17:36 Norges U16-jenter i basketball til EM-semifinale
Siste nytt
17:12NorgeTiltak etter terrorangrep ved moské forlenges ut året17:08NorgeKripos bistår i drapssak i Bergen16:42Helse og livsstilTeknisk feil på tre av de nye ambulanseflyene15:57PengerEn av verdens rikeste er død15:54PengerBiff og soya er viktigere enn klodens overlevelse. Det er til å gråte av15:32VerdenRusslands første flytende atomkraftverk på vei østover15:31PengerKina trapper opp handelskrigen med USA15:22PolitikkBer UD kreve garantier mot represalier: – Tyrkia skaper frykt i Norge15:20SportNHL-stjerne får ikke spille landskamper på fire år15:20SportUsikkert hvor lenge Liverpool-keeperen er ute15:06NorgeBuss med skoleelever hang utfor veien14:50NorgeElleve og et halvt års fengsel for drap i Haugesund14:45SportMaars Johnsen nær overgang til RBK14:20PengerFakta før valget: Fem ting du bør vite om eiendomsskatt14:09NorgeDød mann i Buskerud fortsatt ikke identifisert13:37SportHenrik Larsson lei av å bli hetset – slutter som trener13:34NorgeIsbjørn på vei tilbake til hytteområde på Svalbard13:13VerdenPutin varsler svar på USAs rakettest13:11VerdenIrland krever beskyttelse av Brasils regnskog – truer med å stemme mot handelsavtale13:03NorgeUlvekull i nytt revir i Elverum13:02Norge– Respektløst å la kronprins Haakon bli stående med hånden ut i løse luften12:42VerdenMalta lar alle fra Ocean Viking gå i land12:36PengerTidligere kunder saksøker Bitcoins Norge12:00SportGodt billettsalg for kvinnenes kamp mot England11:45PengerBer leasingselskaper sjekke om kunder har betalt for mye11:37SportSolskjær etter rasismehendelsen: – Kan ikke tro at vi sitter i 2019 og snakker om dette11:35SportHareide må ta pause på grunn av infeksjon11:32NorgePolitiet: Savnet nederlender omkom i padleulykke11:12Helse og livsstilWHO: Kampen mot malaria har stagnert11:11SportØdegaard får spille kampene mot Real Madrid10:47PengerVil fjerne begrensning for apotek10:46NorgeSalpetersyre lekket ut på E6 i Østfold10:33VerdenJordens lunger brenner: – Meningsløst å se på at planeten vår forsvinner10:32Helse og livsstilForskning: Nattarbeid øker risikoen for kreft10:17PengerAldri har andelen uføretrygdede kvinner vært større10:14PolitikkMDG mest fram på ny kommunemåling09:28VerdenAbe anklager Sør-Korea for tillitsbrudd09:24VerdenNord-Koreas utenriksminister kaller Pompeo giftig09:21VerdenNorsk kvinne funnet død i Stockholm – en person pågrepet09:12PolitikkErna Solberg avlyser dagens programposter09:10PolitikkRussisk opposisjonsleder løslatt09:10VerdenFærre europeere flytter til Storbritannia08:36PengerStrømprisen har gått ned08:26PolitikkRegjeringen etablerer eldreombud med kontor i Ålesund07:25Helse og livsstilViagra blir reseptfritt fra nyttår07:24VerdenSjanseløs mot sort hull: – Slukt og sluknet umiddelbart07:00KulturVil i framtiden forby navn som Norec, Norad, Nkom og OsloMet06:56PolitikkKjempehopp for Oslo Ap på meningsmåling siden juni06:56NorgeBil i full fyr på E18 ved Mysen06:30VerdenRapport: Teknologiselskaper setter verden i fare med drapsroboter06:29SportGunnarssons Palermo-mareritt: Fikk verken lønn eller spilletid06:11VerdenFem omkom under konsert i Algerie05:56NorgeDette skjedde i natt05:53PolitikkMørklagte forhandlinger om bompenger05:51ReiseUD advarer nordmenn om feriefavoritt05:50NorgeDette skjer i dag05:03VerdenIndonesisk mann går baklengs for å stoppe avskoging04:56SportViktor Hovland med god åpningsrunde i Boise04:54NorgeGebyret for familiegjenforening er mer enn 17 ganger høyere enn i 200204:21VerdenYouTube har stengt kontoer som forsøkte å påvirke situasjonen i Hongkong03:51PolitikkMDG suser fram på bergensmåling – kan sikre rødt byråd03:30VerdenBolsonaro mener Macron har mentalitet som en kolonialist03:08PengerIkke egentlig så dyrt med tidenes høyeste boligpriser02:38PengerBoligbyggingen i Norge nesten halvert i år02:32VerdenInterpol har utstedt arrestordre på tidligere geriljaleder fra Colombia01:51SportTutta åpnet ett slag under par i Canada01:47NorgeOslo-politiet vil ikke si om de fulgte ordre om å kontakte moskeer01:06VerdenSvensk politi vil ikke gå med navn på tjenestekortet00:36NorgeSmåbarnsfar (27) i Bergen tar drapssiktelsen tungt00:28VerdenSjiraffen får status som beskyttet dyreart00:20NorgeFrp-kilder: Venstre posisjonerer seg for å gå ut00:10SportSagøy til kvartfinale i parabadminton-VM23:41PolitikkVenstre hadde med seg tydelige krav til bompengemøte23:39NorgeSenterpartiet puster Ap i nakken på ny måling23:31VerdenRussisk robot bistår astronauter på ISS23:22SportSpektakulært Bolly-mål gir Molde håp før returkampen23:12SportStørseth på 5.-plass i EM paradressurridning23:07SportSpektakulært Bolly-mål gir Molde-håp før returkampen, 1-2-tap i Beograd22:46SportFCK slet, men tok langt steg mot europaligaen22:35VerdenBrasiliansk påtalemyndighet gransker Amazonas-branner22:32VerdenFem døde i lynnedslag i Polen22:07Helse og livsstilHissig debatt: – Føler dette sterkt, jeg ble bestefar i dag21:56VerdenFN-sjefen og Frankrikes president uroet over Amazonas-branner21:28VerdenKvinne fanget ørret med to munner: – Bisart vakker21:10KulturVG erkjenner brudd på fem punkter i Vær varsom-plakaten20:59VerdenSør-Korea bryter etterretningsavtale med Japan20:45NorgeHjemløse nordmenn utvandret: Fortsetter presset mot Jensen20:36VerdenItalias president gir partiledere tid til å løse regjeringskrisen20:28NorgeRettssaken om Røkke-utpressing utsettes igjen20:24PolitikkSiv Jensen står på sitt – vil ikke forhandle mer om bompenger20:15PolitikkNy måling: Velgerne flykter fra Ap og Høyre20:12Mat og drikkeOrkla tilbakekaller kyllingrett20:08VerdenPentagon bekrefter at Hamza bin Laden er død20:07PolitikkValg 2019: Jonas Gahr Støre og Trygve Slagsvold Vedum møtes til duell i Lofoten20:02SportVerdens raskeste mann i dopingtrøbbel19:05VerdenFem personer døde etter lynnedslag i Polen18:33NorgeMann alvorlig skadd i traktorulykke på Helgeland18:27NorgeFire frifunnet i narkosak – undercoveragenter kan ha framprovosert handlingen18:23PolitikkMacron mener det er for sent for en ny brexitavtale17:36SportNorges U16-jenter i basketball til EM-semifinale
Populært