Meny

Sp ber Stortinget gi råd om Hagen

Senterpartiets Marit Arnstad ber Stortinget om råd etter at Frp onsdag nominerte tidligere partileder Carl I. Hagen til Nobelkomiteen. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Senterpartiet mener to sedvaner står mot hverandre i striden om hvorvidt Carl I. Hagen bør sitte i Nobelkomiteen eller ikke. Partiet ber nå Stortinget om råd.

– Det er slik at to sedvaner står mot hverandre. Da mener jeg at presidentskapet i Stortinget må gi valgkomiteen veiledning om hvilken sedvane som skal følges, sier Senterpartiets parlamentariske leder Marit Arnstad til NTB.

Hun peker på at det på den ene siden er tradisjon for at partiene ikke blander seg inn i hverandres prosesser for å nominere kandidater til Nobelkomiteen.

Men på den annen side er det en tradisjon for at stortingsrepresentanter ikke nomineres til komiteen. Hagen er vararepresentant til Stortinget, og Arbeiderpartiet oppfordret onsdag de øvrige partiene om å stå ved praksisen om ikke å velge verken vararepresentanter eller stortingsrepresentanter til komiteen.

– Jeg mener dette verken skal gjøres partipolitisk eller til et spørsmål om politisk retning på en kandidat, men til et spørsmål for presidentskapet om hvilken sedvane knyttet til Nobelkomiteen som valgkomiteen bør følge, sier Arnstad.

Stortingspresident Olemic Thommessen har varslet at han vil innkalle til et møte om saken. Han uttrykte onsdag bekymring for Hagen-nominasjonen.

– Innstillingen utfordrer den forståelse partiene på Stortinget har hatt om hvem som bør velges som medlem av Nobelkomiteen, sa han.

Bakgrunn:

Frp vil ha Hagen til Nobelkomiteen

Støre ber Stortinget si nei til Hagen i Nobelkomiteen

Nobel-rapport bekrefter tvil om Hagen er valgbar

Populært