KrF vurderer å innføre partiskatt etter valgnederlaget

KrF-leder Knut Arild Hareide kan bli nødt til å betale en andel av stortingslønnen sin til partiet. Foto: Mariam Butt / NTB scanpix
KrF-leder Knut Arild Hareide kan bli nødt til å betale en andel av stortingslønnen sin til partiet. Foto: Mariam Butt / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det dårlige valgresultatet går ut over KrFs økonomi. I jakten på nye inntekter, vurderes det å kreve inn prosenter av lønningene til stortingsrepresentantene.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ifølge Dagen har partiet sendt ut en intern høring om såkalt partiskatt, hvor de folkevalgte i KrF må gi deler av lønnen sin til partiorganisasjonen. Saken har også vært oppe til behandling i stortingsgruppen.

Stortingsrepresentant Hans Fredrik Grøvan fra Vest-Agder er positiv til forslaget.

– Jeg har vært åpen for at vi kan være med på å betale en partiskatt. Men hvis vi gjør bør det også omfatte resten av de tillitsvalgte i organisasjonen. Det betyr både fylkespolitikere i full stilling og ordførere, slik at de betaler sitt bidrag til fylket sitt eller til lokallaget, sier han.

Han viser til at det er «gode bibelske prinsipper» å gi tiende.

– Så det bør ligge nært til oss, sier han.

KrFs generalsekretær, Hilde Frafjord Johnson, understreker at det ennå ikke er tatt noen avgjørelse. Ifølge en beregning Klassekampen gjorde tidligere i høst, mister KrF rundt 4,8 millioner kroner i årlige inntekter etter valget.

Fire stortingspartier har i dag partiskatt: SV (10 prosent), Senterpartiet (2,5 prosent) Arbeiderpartiet (10.000 kroner) og Rødt (ukjent).