Stortinget presset Solberg på når tilliten til Meyer glapp

Oslo 20171115. Statsminister Erna Solberg måtte svare på spørsmål om SSB i den muntlige spørretimen på Stortinget onsdag. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
Oslo 20171115. Statsminister Erna Solberg måtte svare på spørsmål om SSB i den muntlige spørretimen på Stortinget onsdag. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Opposisjonen krever klare svar fra statsminister Erna Solberg på hva det var som gjorde at den avgåtte SSB-direktøren ikke lenger fikk regjeringens tillit.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Arbeiderpartiets leder Jonas Gahr Støre har gitt uttrykk for at begrunnelsen fra finansminister Siv Jensen (Frp) ikke har vært god nok. I spørretimen onsdag ba han Solberg klargjøre.

– Hvordan kunne det gå så galt, spurte Støre.

Solberg viste i sitt svar til at omorganisering i SSB har vært et tema som både Finansdepartementet og hun selv har befattet seg med i lengre tid. Allerede i februar ble det tatt opp av partene i arbeidslivet i forbindelse med et møte i kontaktutvalget.

– Det var bekymring om planene ville gå ut over statistikkproduksjonen. Dette har vært på listen over ting vi har fulgt i styringsdialogen, sa Solberg.

– Svak styring?

Støre lurte på om styringen av etaten har vært svak, når man ser hvilket drama som har oppstått de siste ukene. I denne situasjonen har det vært ord mot ord, og spørsmål er stilt ved organisasjonens uavhengighet. Han utfordret Solberg til å svare klart og tydelig på hva det konkret var som gjorde at Meyer ikke lenger hadde tillit.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– På et tidspunkt var det klart at man ville implementer en ny reform i SSB før statistikkutvalget ville være ferdig med sitt arbeid. Da var det Finansdepartementet trakk i nødbremsen, sa Solberg.

Finansdepartementet kunngjorde tirsdag at man vil offentliggjøre alle advarsler som ble gitt Meyer i forbindelse med omorganiseringen. Meyer har hevdet at støtten fra Finansdepartementet først forsvant da det ble kjent at 25 forskere skulle flyttes fra forskningsavdelingen til statistikkavdelingen – inkludert innvandringsforsker Erling Holmøy.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Samtidig har kontroll- og konstitusjonskomiteen sendt Jensen et brev med en rekke spørsmål om hvordan hun har håndtert uroen rundt SSB.

Bekymring i LO og NHO

Solberg avviste i Stortinget bestemt at den tilspissede situasjonen oppsto som følge av bekymring for omplassering av enkelte forskere, eller at det hovedsakelig handlet om hvordan temaet innvandring skulle håndteres.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Dagens medieoppslag om NHO og LO torpederer den bekymringen, sa Solberg, og viste til artikkel i Dagens Næringsliv der sjeføkonomer i de to hovedorganisasjon gir Jensen støtte for at hun grep inn i omorganiseringen.

Begge organisasjonene har helt siden i vinter uttrykt felles bekymring for hvordan endringene ville påvirke byråets evne til å levere statistikk, analyser og forskning som er viktig for hele det norske samfunnet, inkludert grunnlaget for forhandlinger mellom partene i arbeidslivet.

Vurdere tempo

Senterpartiets Marit Arnstad var kritisk til hvordan prosessen likevel kunne fortsette, sett i lys av bekymringene som hadde framkommet.

– Burde prosessen ikke bare utsettes, men umiddelbart vært stoppet, spurte hun.

Men det avviste Solberg. Det er ikke sikkert at dagens organisasjonsmodell er perfekt, men det blir viktig å vente på statistikkutvalgets konklusjon, påpekte hun.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Jeg tror det kan være behov for å gjøre endringer, men tempoet må være et annet, sa hun.

Venstre viste til at regjeringen har som mål at offentlig sektor skal gjennom omstilling og effektivisering. Hvordan skal man klare å rekruttere ledere til å gjennomføre slike prosesser når man ser hva som har skjedd i SSB, poengterte partileder Trine Skei Grande.

Solberg erkjente at omstilling er et krevende felt. I denne situasjonen toppet det seg for noen uker siden da man så at det gikk for fort, svarte hun.