Siv Jensen håper, men kan ikke love at EU tillater norsk bankinnskuddsgaranti

BANKGARANTIER: – Finansminister Siv Jensen må bruke reservasjonsretten hvis EU vil ta fra Norge garantien på bankinnskudd opptil 2 millioner kroner, forlanger Sigbjørn Gjelsvik (Sp) i Stortinget.
BANKGARANTIER: – Finansminister Siv Jensen må bruke reservasjonsretten hvis EU vil ta fra Norge garantien på bankinnskudd opptil 2 millioner kroner, forlanger Sigbjørn Gjelsvik (Sp) i Stortinget. Foto: Thomas Vermes / ABC Nyheter

I Norge er alle bankinnskudd opp til 2 millioner kroner garantert i tilfelle bankkrise. EU forlanger at vi skal halvere det, noe Siv Jensen håper å slippe.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Norge kan ikke være med på å svekke vår bankgaranti!

Det sier Senterpartiets finanspolitiker Sigbjørn Gjelsvik til ABC Nyheter, etter at han onsdag utfordret finansminister Siv Jensen (Frp) i Stortingets spørretime om skjebnen til den norske garantiordningen for bankinnskudd.

Den forlanger EU å få mer enn halvert, til 100.000 euro, slik det skal være i alle land, siden stortingsflertallet ønsker å være del av EUs finanspolitiske regelverk.

Gjelsvik er ikke beroliget av svarene han fikk fra finansministeren.

– Får vi ikke beholde nivået på vår garanti, må vi sette foten ned og reservere oss, sier Gjelsvik.

Les også: Siv Jensen (Frp) purrer på EU for å få deres finanslover til Norge

Jensen: – EU er i bevegelse

– Gjeldende norsk regelverk sikrer at folks sparepenger er trygge selv om banken deres blir ute av stand til å tilbakebetale innskudd. Dette regelverket har over lengre tid vært under press fra EU, påpekte Gjelsvik.

– Vil dagens nivå på innskuddsgarantien bli videreført i tråd med Banklovkommisjonens anbefalinger? spurte Gjelsvik.

– Både mine forgjengere og jeg har jobbet aktivt overfor EU for at vi Norge skal kunne videreføre innskuddsgarantidekningen på 2 millioner kroner per innskyter per bank. Dette er en viktig sak for Norge, svarte Jensen.

Hun forteller at selv om direktivet foreløpig ikke er tatt inn i EØS-avtalen, har regjeringen allerede framlagt forslag til Stortinget om gjennomføring av det. I lovforslaget er det lagt opp til å videreføre gjeldende dekningsnivå på 2 millioner kroner.

– Med dette som utgangspunkt har jeg fortsatt mine drøftelser med EU, sa Jensen.

I likhet med mange finansministre før henne, har hun valfartet til Brussel i sakens anledning, senest 7. november.

For eksempel var daværende finansminister Sigbjørn Johnsen (Ap) i 2012 i EU for å beskytte norske innskudd.

– Jeg opplever at det er forståelse for Norges syn og er glad for at det er bevegelse. Det kan nærme seg en løsning, selv om det fortsatt gjenstår arbeid, sa Siv Jensen i Stortinget onsdag.

Les også: Dette slipper sveitserne

Partier fra Ap til Frp vil ha EU-reglene

Stortingsflertallet vedtok i all hast i juni 2016 den største avståelsen av suverenitet siden selve EØS-avtalen ble inngått i 1992, da de sluttet seg til EUs finansmarkedspakke.

Blant partiene som ønsket dette, var Arbeiderpartiet og Frp.

Norske banker har nesten ikke aktivitet ute i Europa, mens utenlandske banker står for en fjerdedel av innskudds- og lånemarkedet i Norge.

Les også: Vil gi opp norsk suverenitet over Finanstilsynet av hensyn til 1,6 prosent av norsk bankkapital

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden