Budsjettforhandlerne har tro på at de kommer i mål

God stemning både i korridoren utenfor og angivelig inne på møterommet da Høyre, Frp, KrF og Venstre møttes til nye budsjettsamtaler på Stortinget mandag.
God stemning både i korridoren utenfor og angivelig inne på møterommet da Høyre, Frp, KrF og Venstre møttes til nye budsjettsamtaler på Stortinget mandag. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix

Venstres Terje Breivik sier budsjettforhandlingene har kommet betydelig nærmere en løsning. Også Høyre har håp om at de fire partene skal klare fristen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Spørsmålet om inndekning har hele tiden blitt trukket fram som det vanskeligste å løse for de fire partiene. Breivik sier regjeringspartiene har kommet med flere konkrete forslag på inndekningssiden i løpet av de siste dagene.

– Vi er i hvert fall betydelig nærmere enn vi var for en uke siden da vi startet. De har kommet med en god del gode inndekningsforslag. Det har skjedd framdrift også i helgen, sa Brevik da budsjettmøtet på Stortinget var ferdig mandag ettermiddag.

Venstres stortingsgruppe møtes jevnlig for å justere kravlisten til hva som er realistisk å oppnå, tilføyer han.

Les også: Venstre: – Et budsjett for framtiden

Én uke igjen

Det er bare én uke igjen til Høyre, Fremskrittspartiet, Venstre og Kristelig Folkeparti skal være enige om budsjettet. KrFs finanspolitiske talsmann Kjell Ingolf Ropstad bekrefter at det har kommet konstruktive forslag på bordet, men merker tidspresset.

– Vi er langt fra å komme så langt som vi må. Og vi har kort tid. Selv om regjeringen har jobbet, så er det fremdeles en lang vei før vi kan oppnå enighet, sier han.

Les også: Ap legger 259 millioner mer på bordet til skred- og flomtiltak

Allerede før forhandlingene startet fikk de fire partiene Stortinget med på å forlenge fristen for finanskomiteens innstilling til 30. november. Forhandlerne skal etter planen være i mål innen 20. november, men slike frister er blitt brutt før i tidligere budsjettrunder på Stortinget.

Høyres Nikolai Astrup mener imidlertid at det er godt håp om at det ikke vil skje denne gangen.

– Vi skal være effektive og har fortsatt ambisjon om å bli ferdige innenfor tidsrammen som Stortinget har satt, sier han.

Spissede krav

Torsdag var sist regjeringspartiene Høyre og Frp møtte samarbeidspartiene KrF og Venstre til forhandlinger om neste års statsbudsjett. I forrige uke leverte Venstre og KrF spissede krav, som det nå forventes et svar på.

– Vi er fremdeles i startfasen, men det er mye viktig arbeid som er gjort. Vi har påpekt hva vi vektlegger fra vår side, og det har avtegnet seg hvor de største utfordringene ligger, sier Ropstad.

Konfliktsaker

Tiltak mot barnefattigdom, satsing på gründere og grønne arbeidsplasser samt forskning og teknologiutvikling er blant sakene Venstre har prioritert i budsjettforhandlingene.

Fra KrFs side er lærernorm og pleiepenger noe som diskuteres med styrke.

Verken Høyre eller Fremskrittspartiet vil kommentere om det hittil i forhandlingene har dukket opp er hindringer som vil gjøre det vanskelig for partene å komme til enighet.

– Vi er fire forskjellige partier med litt forskjellig inngang til mange spørsmål. Men i sum mener jeg dette skal gå bra til slutt, sier Astrup.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden