Thorbjørn Jagland om den vonde statsministertiden

– Jeg har følt en veldig skyld overfor min nærmeste familie

<p>– Familien hadde ikke noen mulighet til å forstå hva som foregikk eller forsvare seg, og de så hvordan jeg ble skrudd ned, sier Thorbjørn Jagland.</p>
– Familien hadde ikke noen mulighet til å forstå hva som foregikk eller forsvare seg, og de så hvordan jeg ble skrudd ned, sier Thorbjørn Jagland. Foto: Petros Karadjias / AP

Tidligere statsminister Thorbjørn Jagland sier han ble svært preget av mediekjøret og innleggelsen på Rikshospitalet: – Alt sammen har merket meg for livet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I serien «Da vi styrte landet», hvor seks tidligere statsministre møtes for å dele sine erfaringer som statsminister i Norge, snakker Thorbjørn Jagland åpenhjertig om hvordan han opplevde presset.

– De så hvordan jeg ble skrudd ned

Fra informasjonsmateriell publisert på Nordiske mediedagers hjemmeside, i forbindelse med presentasjon av dokumentarserien "Da vi styrte landet", som sendes på NRK til høsten.
Fra informasjonsmateriell publisert på Nordiske mediedagers hjemmeside, i forbindelse med presentasjon av dokumentarserien "Da vi styrte landet", som sendes på NRK til høsten.

– Jeg har følt en veldig skyld overfor min nærmeste familie for det de har blitt utsatt for. Familien hadde ikke noen mulighet til å forstå hva som foregikk eller forsvare seg, og de så hvordan jeg ble skrudd ned. Det endte på sykehuset, forteller Jagland til NRK.

Han kommer spesielt inn på tiden hvor han etter hvert ble så dårlig at han måtte legges inn på sykehus etter et illebefinnende. Men selv da fikk han ikke fred.

– Aggressivt pressekorps

Jagland var da midt oppe i en konflikt og maktkamp med Jens Stoltenberg, om hvilken retning Arbeiderpartiet skulle ta.

– Min kone og mine barn måtte gå spissrotgang gjennom et aggressivt pressekorps på sykehuset. Og ble vitne til et «kyllingstunt», som de ikke forsto på annen måte enn at man laget underholdning på en mann som ingen visste ville overleve, sier Jagland til statskanalen.

– Tanken var mediesatire

Bård Tufte Johansen Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
Bård Tufte Johansen Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

Tufte Johansen sier til NRK i dag at hensikten med opptrinnet var å gjøre narr av pressens «u-sving», og ikke Jagland.

– Tanken var mediesatire. Det er altså synd hvis Jagland ikke har forstått intensjonen. Samtidig ser jeg at heller ikke jeg bidro til ro i en tøff tid, innrømmer Johansen overfor NRK.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden