Meny

Tyrkia nekter å ha tilbudt penger for utlevering av Gulen

Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan mener predikanten Fethullah Gülen og hans bevegelse sto bak kuppforsøket i Tyrkia i fjor sommer, men tyrkiske myndigheter nekter for å ha tilbudt penger for å få ham utlevert. Foto: Kayhan Ozer / AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tyrkia kaller påstanden om at landet har tilbudt flere millioner dollar for å få Fethullah Gülen utlevert for tåpelig.

Predikanten Fethullah Gülen og hans bevegelse er blitt utpekt av president Recep Tayyip Erdogan og hans regjering som den skyldige bak kuppforsøket i Tyrkia i fjor sommer. De har presset på for å få ham utlevert, så langt uten hell.

Gülen, som har bodd i USA siden 1999, avviser beskyldningene på det sterkeste.

Sist uke meldte Wall Street Journal og TV-stasjonen NBC at spesialetterforsker Robert Mueller gransker en påstått hemmelig avtale mellom Tyrkia og USAs tidligere nasjonale sikkerhetsrådgiver Michael Flynn. Avtalen dreide seg angivelig om at Flynn skulle sørge for å få Gülen utlevert, i bytte mot enn hemmelig utbetaling av 15 millioner dollar.

Flynn avviser Gülen-påstander

Mueller og hans team gransker et møte Flynn hadde med tyrkiske tjenestemenn i ukene etter at Trump vant valget i fjor.

Mueller etterforsker i utgangspunktet mulig samarbeid mellom Russland og Donald Trumps valgkampstab, men står også fritt til å etterforske andre forhold han måtte avdekke.

– Alle beskyldninger om at Tyrkia ville ty til midler som er på siden av loven for å få i stand en utlevering er fullstendig uriktige, tåpelige og grunnløse, skriver den tyrkiske ambassaden i Washington i en Twitter-melding.

Flynns advokat benekter også opplysningene om den påståtte avtalen med Tyrkia. Robert Kelner sier de tidligere ikke har villet kommentere ulike opplysninger av hensyn til etterforskningen, men at grensen nå er nådd.

– Påstandene om general Flynn, alt fra bortføring til bestikkelser, er så opprørende og skadelige at vi må gjøre et unntak. De er uriktige, skriver advokaten i en uttalelse.

Populært