Meny

Kjempedemonstrasjon i Barcelona – 750.000 krever at katalanske ledere settes fri

Hundretusenvis samlet seg i Barcelona lørdag for å protestere mot fengslingen av katalanske uavhengighetsforkjempere. Politiet i byen opplyser at 750.000 deltok i demonstrasjonene. Foto: Emilio Morenatti / AP / NTB scanpix Foto: Emilio Morenatti / AP

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

750.000 katalanere demonstrerte i Barcelona med krav om at de fengslede uavhengighetsforkjemperne settes fri.

Politiet i byen offentliggjorde anslaget over deltakere i den enorme markeringen lørdag kveld.

Hundretusenvis samlet seg i gaten utenfor regionforsamlingens bygning, der de viftet med katalanske flagg og ropte «frihet». Enkelte holdt opp plakater med påskriften «SOS demokrati». Demonstranter omtalte også myndighetene i Madrid, som har tatt over kontrollen i regionen, som «okkupasjonsmakten».

Spesialdomstol

Demonstrasjonen er organisert av grupper som kjemper for katalansk uavhengighet, og gruppene krever at ti fremstående medlemmer av uavhengighetsbevegelsen settes fri. Mer enn 500 busser var satt inn for å bringe folk fra småbyer over hele Catalonia til Barcelona.

En rekke katalanske eksministre ble i starten av november varetektsfengslet av en spesialdomstol i Madrid. Medlemmer av familiene til de fengslede politikerne leste opp uttalelser fra dem til folkemengden under lørdagens demonstrasjon.

Protestene skjer dagen etter at regionforsamlingens president Carme Forcadell ble satt på frifot etter å ha betalt en kausjon på 150.000 euro, omkring 1,4 millioner kroner. Pengene ble samlet inn av katalanske separatister.

Opprør og oppvigleri

De katalanske politikerne er pågrepet etter den katalanske regionforsamlingens erklæring om uavhengighet fra Spania, og er siktet for opprør, oppvigleri og underslag.

Den avsatte regionpresidenten Carles Puigdemont og fire av hans tidligere ministre flyktet til Belgia etter at sentralregjeringen i Madrid avsatte regionregjeringen i kjølvannet av uavhengighetserklæringen.

Spania har utlyst arrestordre mot de fem katalanerne og har bedt Belgia om å utlevere dem. En belgisk domstol skal ta stilling til utleveringsbegjæringen 17. november.

Les også: Lederen for Catalonias regionforsamling løslatt fra varetekt

Demonstranter blokkerer veier og jernbane i Catalonia

EU håper Spania vil avstå fra maktbruk

Populært