Meny

Vil øke barnehagesatsene med 302 millioner

Ap: – Et usedvanlig illeluktende kinderegg fra regjeringen

<p>USOSIALT: – Det er kun de mest privilegerte, foreldrepar som tjener over en million hver, som kan betale den økte barnehageprisen med skattekuttene fra regjeringen, konstaterer Aps Martin Henriksen (innfelt). Foto: Scanpix/Stortinget</p>
USOSIALT: – Det er kun de mest privilegerte, foreldrepar som tjener over en million hver, som kan betale den økte barnehageprisen med skattekuttene fra regjeringen, konstaterer Aps Martin Henriksen (innfelt). Foto: Scanpix/Stortinget

Regjeringens forslag om å øke maksimalprisen for en barnehageplass neste år - som for staten vil utgjøre 302 millioner kroner - slaktes av Arbeiderpartiet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I statsbudsjettet foreslår regjeringen en reell økning i maksprisen med 110 kroner per måned til 2.910 kroner fra 1. januar 2018. Samtidig økte kontantstøtten nylig fra 6000 kroner til 7500 kroner per måned.

– Et usedvanlig illeluktende kinderegg fra Frp- og Høyre-regjeringen. Dårlig for barna, dårlig for foreldrene og dårlig for samfunnet, sier stortingsrepresentant Martin Henriksen (Ap) i Utdannings- og forskningskomiteen til ABC Nyheter.

– Sammen med økningen i kontantstøtten er regjeringens egne anslag at nesten 1100 færre barn vil gå i barnehagen som en direkte konsekvens av denne politikken, legger han til.

Arbeiderpartiet kommer med sitt alternativ til statsbudsjett neste uke. Der går de i mot regjeringens forslag, og legger inn de 300 millioner kronene det vil koste å verne om maksprisen, varsler Henriksen.

Også Kristelig Folkeparti er skeptisk til regjeringens økning av maksprisen, opplyser parlamentarisk nestleder Hans Fr. Grøvan til ABC Nyheter, mens den potensielle regjeringspartner Venstre ikke vil verne den. (Se egen sak nederst i artikkelen)

Les også: Dette betyr statsbudsjettet for din lommebok

– Skyver regningen over på foreldre

Ap-Henriksen reagerer kraftig på at de blå-blå ikke legger friske midler på bordet for å styrke barnehagene, samtidig som de gir betydelig skattekutt til de rikeste.

UHYGGELIG: – Fremdeles betaler ikke regjeringen sin egen middelmådige satsing på barnehage. De sender regningen til det store flertallet barnefamilier, sier Martin Henriksen, fraksjonsleder for Ap i Utdanning- og forskningskomiteen. Foto: Stortinget
UHYGGELIG: – Fremdeles betaler ikke regjeringen sin egen middelmådige satsing på barnehage. De sender regningen til det store flertallet barnefamilier, sier Martin Henriksen, fraksjonsleder for Ap i Utdanning- og forskningskomiteen. Foto: Stortinget

– Det er usosialt og gjerrig at regjeringen skyver regningen for en ganske svak satsing på barnehagene over på foreldre. Barnehagene er en av de mest utjevnende tiltak i samfunnet, og gir barn fra ulike samfunnslag muligheten til å lære, få språk og sosialisere seg. Når man gjør barnehageprisen så dyr – man må ut med nesten 3000 kroner i måneden - samtidig som kontantstøtten er økt, gjør det at færre barn vil gå der, mener Henriksen.

Han viser til at dem som tjener inntil 600.000 kroner årlig kun vil få et skattelette på i snitt 300 kroner – tilsvarende 80 øre dagen. Samtidig øker maksprisen med 1320 kroner.

– Det er kun de mest privilegerte, foreldrepar som tjener over en million hver, som kan betale den økte barnehageprisen med skattekuttene fra regjeringen, konstaterer han.

«Krevende søkerprosess»

Regjeringen viderefører imidlertid gratis kjernetid på inntil 20 timer ukentlig for familier med inntekt under 450.000 kroner. Men da reduseres også den skattefrie kontantstøtten: Til 3750 kroner dersom barnet er i barnehagen inntil 19 timer, til null dersom barnet er der 20 timer eller mer.

Ifølge statsbudsjettet regjeringen har lagt frem, har 27.000 barn rett til gratis kjernetid etter denne ordningen i 2017. Barnehagene selv rapporterer gjennom BASIL at 18.000 benyttet det i 2016.

Det erkjenner regjeringen at de ikke er fornøyd med:

«Regjeringen har merket seg at det er færre barn som bruker tilbudet enn de som har rett til det. En årsak kan være at familiene ikke kjenner til ordningen, eller at søknadsprosessen er krevende», skriver de.

Foreldre med lav inntekt som ønsker full plass har også krav på redusert betaling.

Ifølge statsbudsjettet innebærer det at alle med inntekt under 505.000 kroner har rett til reduksjon i betalingen. I 2016 utgjorde det 50.000 barn. Men regjering slår også der fast at dette ikke er bra nok: Bare 33.000 fikk redusert foreldrebetaling, slår de fast.

Grunner, ifølge Høyre og Frp: Familiene kjenner ikke ordningen - og også her er søknadsprosessen for krevende, ifølge regjeringen som i statsbudsjettet i 2015 innførte en egen post til sin effektiviserings- og avbyråkratiseringsreform.

Les mer: Kommentar: Er Statsbudsjettet egentlig så flott?

Kun ti prosent får moderasjon

I 2016 gikk drøye 282.000 barn i alderen ett til fem år i barnehage. 19 prosent av familier med barn i barnehagealder har krav på inntektsmoderasjon ned til seks prosent av skattepliktig inntekt. Men: Alle disse barna går ikke i barnehage. Ifølge BASIL (innrapporteringen for barnehager) har rundt 10 prosent av barn i barnehage fått innvilget moderasjon eller friplass grunnet lav inntekt, viser tall fra Statistisk Sentralbyrå.

Martin Henriksen mener det er altfor dårlig:

– Fremdeles betaler ikke regjeringen sin egen middelmådige satsing på barnehage. De sender regningen til det store flertallet barnefamilier, sier han.

Men Henriksen vil ikke utdype hvor Ap vil hente de 300 millionene fra før neste uke. Han viser til at Ap har programfestet at de vil avvikle kontantstøtteordningen, og i stedet bruke pengene på universelle ordninger «for å øke likestillingen og øke deltagelsen i arbeidslivet».

Barnehagetall og kontantstøtte

** 282 649 barn i alderen 1-5 år gikk i barnehage i 2016

** 19 pst av husholdninger med barn i barnehagealder har krav på inntektsmoderasjon ned til seks pst av skattepliktig inntekt. Men: Alle disse barna går ikke i barnehage. Ifølge BASIL (innrapporteringer for barnehager) har rundt 10 prosent av barn i barnehage fått innvilget moderasjon eller friplass grunnet lav inntekt.

** Per desember 2016 var det 14 497 personer som mottok kontantstøtte. Statsborgerskapsoversikten viser at det per desember 2016 var flest mottakere fra Polen (68,5 prosent).

** NAV vil ikke publisere stønadsstatistikk på kontantstøtte for andre og tredje kvartal 2017. De skriver at tallene ikke gjenspeiler bruken av ytelsen.

Kilde: SSB og NAV

KrF skeptisk – Venstre verner ikke makspris

Regjeringen er avhengig av støtte for å få forslaget gjennom i Stortinget. Det ligger an til betydelig hestehandling, viser svarene fra mellompartiene:

– Familiene er en av KrFs hovedprioritering i budsjettforhandlingene. Regjeringens budsjett gjør hverdagen til familiene mer krevende, men med KrFs forslag vil de få mer fleksibilitet og bedre økonomi. Vi er skeptisk til regjeringens økning av maksprisen, og gjør derfor flere viktig endringer som gjør at familiene samlet sett kommer bedre ut med KrFs budsjett, sier parlamentarisk nestleder Hans Fr. Grøvan i KrF, og utdyper:

Hans Fr. Grøvan er nestleder i KrF. Foto: Stortinget
Hans Fr. Grøvan er nestleder i KrF. Foto: Stortinget

– Vi prisjusterer barnetrygden og gjør kontantstøtten mer fleksibel. I tillegg prioriterer vi flere voksne i barnehagen for å sørge for økt kvalitet. Vi endrer innslagspunktet fra kr. 533.500 til kr. 600.000 for når familien skal ha rett på lavere barnehagepriser, slik at flere blir skjermet. Dette gir samlet sett familiene mer fleksibilitet og økonomisk rom.

Venstre vil ikke verne maksimalprisen:

VERNER IKKE MAKSPRIS: Venstreleder Trine Skei Grande og finansminister Siv Jensen (Frp) kan sitte i regjering sammen etter jul. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
VERNER IKKE MAKSPRIS: Venstreleder Trine Skei Grande og finansminister Siv Jensen (Frp) kan sitte i regjering sammen etter jul. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

– De siste fire årene har vi prioritert å sørge for gratis kjernetid og lavere foreldrebetaling til 3-5-åringer til familier med dårlig råd. Det har gitt om lag 25.000 barn rett til gratis kjernetid i barnehagen for de familiene med dårligst råd. Rundt 50.000 barn i lavinntektsfamilier har fått mulighet til billigere barnehageplass (gradert foreldrebetaling), skriver Venstres pressesjef Jan-Christian Kolstø i en epost til ABC Nyheter da partileder Trine Skei Grande er på reise i utlandet.

– I årets budsjett prioriterer vi heller å utvide denne målrettede ordningen med gratis kjernetid i barnehagen til de med dårligst råd slik at den vil omfatte om lag 6600 flere barn. I tillegg setter vi av penger til utbygging av 3650 flere barnehageplasser og flere barnehagelærere.

Her er Venstres alternative budsjett.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
15:32 Død person funnet i bekk - stort område sperret av15:24 Nordmann siktet for dødsvold i Thailand15:08 Håper på snarlig bompengeløsning14:18 Enova gir 2,3 mrd til stort klimatiltak: Verdens største flytende vindkraftverk til havs14:14 Trump fyrte løs mot Danmark - nå får han høre det: – Du er patetisk13:55 300 ansatte har opplevd seksuell trakassering på universiteter og høyskoler13:54 VIF-profil ute med brudd i armen13:46 Beskyldt for å bruke organer fra henrettede fanger til forskning13:44 Tyrkia arrangerer toppmøte om Syria13:15 Svenske Säpo advarer mot høyreekstrem vold13:15 Religiøs leder dømt for nedlasting av overgrepsmateriale13:10 Her får vi et unikt glimt av fremtiden til BMW12:42 Italiensk mafiatopp pågrepet12:22 72 millioner tonn krill i fangstområdet i Antarktis12:21 Brann på elvebåt i St. Petersburg12:17 Irans utenriksminister advarer Norge mot å delta i flåtestyrke11:49 Kosovos nasjonalforsamling oppløst11:49 Indonesia stenger nettet for å stanse rykteflom11:29 Kallmyr presiserer: – Departementet og ikke Frp som gir UDI instruks11:26 Trailersjåfør gjør livsfarlig manøver: – Fikk sjokk11:10 Vil øke fartsgrensene på flere veier10:36 Blindtarmskirurgi kobles til depresjonsrisko10:14 VAR gjør norsk debut på Lerkendal10:13 Tause om mulige nye bommøter09:50 Israelske styrker åpnet ild mot israelsk fly09:50 Pompeo med utstrakt hånd til Danmark09:20 IS-fange vil hjem: – Jeg ble ved en feiltakelse med i en mafia09:14 Ap stuper i Trøndelag – Sp haler innpå09:13 Ytterligere to menn pågrepet etter København-bombe08:42 Trump vil ikke kutte skatten likevel08:38 USAs budsjettunderskudd passerer 1.000 milliarder dollar08:24 Støre er valgkampens flykonge08:14 Mann i 20-årene siktet for drap på Ronny (43)07:44 Equinor får flere hundre millioner i havvind-støtte fra statlige Enova, ifølge Teknisk Ukeblad07:36 Vanvittig Kamara-mål da Rooney fikk rødt kort og D.C. United tapte07:36 KrF ber regjeringen snu og ta imot migranter fra Ocean Viking07:30 Amerikanske soldater drept i Afghanistan06:30 Hovland hylles før neste PGA-matchball06:25 Eminem saksøker Spotify06:17 Advokat sier norsk UD forhindret hjemtransport av sykt barn fra Syria06:01 Eksiliranere protesterer mot iransk ministerbesøk06:00 Mange fylker taper listetopper i de nye regionene05:55 Trump mener folk som stemmer på demokratene, er illojale mot jøder05:50 Dette skjer i dag05:35 – Regjeringen har satset tungt i Nord-Norge05:35 Dette skjedde i natt05:30 Stresset øker på norsk redningsskip i Middelhavet04:47 Nordmenn kan være mette på matkasser04:37 Evakuerte fra skogbrann på Gran Canaria kan vende hjem03:58 AUF delte ut gratis burgere etter debatt om klima og kjøtt03:56 Frp ber egen statsråd kalle inn til jernbanemøte03:43 Jay Inslee trekker seg som presidentkandidat03:20 Færre turister på Cuba etter sanksjoner fra USA03:01 WHO: Mikroplast i vann har lav helserisiko02:46 Guerin blir Zuccarellos sjef02:42 Politiet fikk beskjed om å «ta grep» etter PSTs terrorvarsel02:22 USAs utenriksminister på telefon med Danmark om Grønland01:41 Trump om handelskrigen: – Jeg er den utvalgte01:10 Color Line-ferje reddet mann i gummijolle som drev til havs00:46 Femte strake remis for Carlsen: – Lett å se at jeg sliter00:42 Kan gå mot protestvalg i Kristiansand00:36 Volkswagen krever logoen tildekket under AfD-møte00:24 Johansen og Fulham i tetstriden23:54 Horneland: – Dette er ikke over23:39 Mette Frederiksen ønsker ikke ordkrig med Trump23:16 Nye bompengeforhandlinger – Frp deltok ikke23:15 Elabdellaoui på full fart mot mesterligaen23:01 Brutalt utgangspunkt for Rosenborg – tapte 0-2 i Zagreb22:59 Casper Ruud utslått i åttedelsfinale i USA22:52 54-åring dømt for å ha delt bilder av datteren på pornografiske nettsider22:17 Alt du trenger på vite om bompenge-bråket22:13 Islands statsminister avlyser møte med Mike Pence22:04 Venezuela åpner ambassade i Nord-Korea21:56 Regjeringen vil innføre fritt skolevalg i hele landet21:50 Første gang et norsk landslag i basketball har tatt seg til EM-kvartfinale21:04 Jente døde etter å blitt angrepet av tre store pitbullterriere i USA20:37 Lekket rapport: – Nord-Korea har mini-atomvåpen20:16 Fant 50 år gammel flaskepost – sporet opp avsenderen20:04 Omsorgsarbeidere vant ikke fram i søksmål mot Aleris19:44 Nye bompengeforhandlinger – Frp deltar ikke19:22 Johnson: Brexitavtalens betingelser er ikke akseptable19:03 Manshaus observert i over tre timer18:57 Vant pensjonisthjerter med dikt på skarp valgkampdebatt i Oslo18:35 Trump kritiserer Danmarks statsminister18:30 Pararoer døde under trening i VM-anlegget18:18 Åpen strid i regjeringen om bomkutt-avtale17:38 Stortinget vedtok våpenforbud – ingen har trådt i kraft17:08 Elendige tall for Frp i ny måling16:18 Mann tok seg inn i bolighus – dømt for overgrep mot seksåring15:59 Frp nekter å forhandle videre om bompenger15:51 Ropstad avbryter valgkampturné15:45 Venstre sier nei til bom-skisse15:38 En av fem nordmenn kan ha dette syndromet15:27 Mann (79) bitt av krokodille på fest i Stockholm15:16 Frederiksen: Vår invitasjon til Trump står fast15:04 Kronprinsen besøker Al-Noor-moskeen14:45 Mann tiltalt for overgrep mot 46 mindreårige jenter14:02 Én av fire i Tyskland har migrantbakgrunn13:57 Norgeshistoriens første skip på Nordpolen13:55 – Viser at Brasil ikke lenger ønsker å stoppe avskogingen
Siste nytt
15:32NorgeDød person funnet i bekk - stort område sperret av15:24VerdenNordmann siktet for dødsvold i Thailand15:08PolitikkHåper på snarlig bompengeløsning14:18NæringslivEnova gir 2,3 mrd til stort klimatiltak: Verdens største flytende vindkraftverk til havs14:14VerdenTrump fyrte løs mot Danmark - nå får han høre det: – Du er patetisk13:55Helse og livsstil300 ansatte har opplevd seksuell trakassering på universiteter og høyskoler13:54SportVIF-profil ute med brudd i armen13:46VerdenBeskyldt for å bruke organer fra henrettede fanger til forskning13:44VerdenTyrkia arrangerer toppmøte om Syria13:15VerdenSvenske Säpo advarer mot høyreekstrem vold13:15NorgeReligiøs leder dømt for nedlasting av overgrepsmateriale13:10MotorHer får vi et unikt glimt av fremtiden til BMW12:42VerdenItaliensk mafiatopp pågrepet12:22Norge72 millioner tonn krill i fangstområdet i Antarktis12:21VerdenBrann på elvebåt i St. Petersburg12:17PolitikkIrans utenriksminister advarer Norge mot å delta i flåtestyrke11:49PolitikkKosovos nasjonalforsamling oppløst11:49VerdenIndonesia stenger nettet for å stanse rykteflom11:29PolitikkKallmyr presiserer: – Departementet og ikke Frp som gir UDI instruks11:26MotorTrailersjåfør gjør livsfarlig manøver: – Fikk sjokk11:10MotorVil øke fartsgrensene på flere veier10:36Helse og livsstilBlindtarmskirurgi kobles til depresjonsrisko10:14SportVAR gjør norsk debut på Lerkendal10:13PolitikkTause om mulige nye bommøter09:50VerdenIsraelske styrker åpnet ild mot israelsk fly09:50VerdenPompeo med utstrakt hånd til Danmark09:20VerdenIS-fange vil hjem: – Jeg ble ved en feiltakelse med i en mafia09:14PolitikkAp stuper i Trøndelag – Sp haler innpå09:13VerdenYtterligere to menn pågrepet etter København-bombe08:42PengerTrump vil ikke kutte skatten likevel08:38PengerUSAs budsjettunderskudd passerer 1.000 milliarder dollar08:24PolitikkStøre er valgkampens flykonge08:14NorgeMann i 20-årene siktet for drap på Ronny (43)07:44NorgeEquinor får flere hundre millioner i havvind-støtte fra statlige Enova, ifølge Teknisk Ukeblad07:36SportVanvittig Kamara-mål da Rooney fikk rødt kort og D.C. United tapte07:36NorgeKrF ber regjeringen snu og ta imot migranter fra Ocean Viking07:30VerdenAmerikanske soldater drept i Afghanistan06:30SportHovland hylles før neste PGA-matchball06:25KulturEminem saksøker Spotify06:17VerdenAdvokat sier norsk UD forhindret hjemtransport av sykt barn fra Syria06:01VerdenEksiliranere protesterer mot iransk ministerbesøk06:00PolitikkMange fylker taper listetopper i de nye regionene05:55PolitikkTrump mener folk som stemmer på demokratene, er illojale mot jøder05:50NorgeDette skjer i dag05:35Politikk– Regjeringen har satset tungt i Nord-Norge05:35NorgeDette skjedde i natt05:30VerdenStresset øker på norsk redningsskip i Middelhavet04:47Helse og livsstilNordmenn kan være mette på matkasser04:37VerdenEvakuerte fra skogbrann på Gran Canaria kan vende hjem03:58Helse og livsstilAUF delte ut gratis burgere etter debatt om klima og kjøtt03:56ReiseFrp ber egen statsråd kalle inn til jernbanemøte03:43VerdenJay Inslee trekker seg som presidentkandidat03:20ReiseFærre turister på Cuba etter sanksjoner fra USA03:01Helse og livsstilWHO: Mikroplast i vann har lav helserisiko02:46SportGuerin blir Zuccarellos sjef02:42NorgePolitiet fikk beskjed om å «ta grep» etter PSTs terrorvarsel02:22VerdenUSAs utenriksminister på telefon med Danmark om Grønland01:41PengerTrump om handelskrigen: – Jeg er den utvalgte01:10NorgeColor Line-ferje reddet mann i gummijolle som drev til havs00:46SportFemte strake remis for Carlsen: – Lett å se at jeg sliter00:42PolitikkKan gå mot protestvalg i Kristiansand00:36PolitikkVolkswagen krever logoen tildekket under AfD-møte00:24SportJohansen og Fulham i tetstriden23:54SportHorneland: – Dette er ikke over23:39VerdenMette Frederiksen ønsker ikke ordkrig med Trump23:16NorgeNye bompengeforhandlinger – Frp deltok ikke23:15SportElabdellaoui på full fart mot mesterligaen23:01SportBrutalt utgangspunkt for Rosenborg – tapte 0-2 i Zagreb22:59SportCasper Ruud utslått i åttedelsfinale i USA22:52Norge54-åring dømt for å ha delt bilder av datteren på pornografiske nettsider22:17MotorAlt du trenger på vite om bompenge-bråket22:13VerdenIslands statsminister avlyser møte med Mike Pence22:04VerdenVenezuela åpner ambassade i Nord-Korea21:56PolitikkRegjeringen vil innføre fritt skolevalg i hele landet21:50SportFørste gang et norsk landslag i basketball har tatt seg til EM-kvartfinale21:04VerdenJente døde etter å blitt angrepet av tre store pitbullterriere i USA20:37VerdenLekket rapport: – Nord-Korea har mini-atomvåpen20:16Helse og livsstilFant 50 år gammel flaskepost – sporet opp avsenderen20:04NæringslivOmsorgsarbeidere vant ikke fram i søksmål mot Aleris19:44PolitikkNye bompengeforhandlinger – Frp deltar ikke19:22PolitikkJohnson: Brexitavtalens betingelser er ikke akseptable19:03NorgeManshaus observert i over tre timer18:57PolitikkVant pensjonisthjerter med dikt på skarp valgkampdebatt i Oslo18:35VerdenTrump kritiserer Danmarks statsminister18:30VerdenPararoer døde under trening i VM-anlegget18:18NorgeÅpen strid i regjeringen om bomkutt-avtale17:38PolitikkStortinget vedtok våpenforbud – ingen har trådt i kraft17:08PolitikkElendige tall for Frp i ny måling16:18NorgeMann tok seg inn i bolighus – dømt for overgrep mot seksåring15:59PolitikkFrp nekter å forhandle videre om bompenger15:51PolitikkRopstad avbryter valgkampturné15:45PolitikkVenstre sier nei til bom-skisse15:38Helse og livsstilEn av fem nordmenn kan ha dette syndromet15:27VerdenMann (79) bitt av krokodille på fest i Stockholm15:16VerdenFrederiksen: Vår invitasjon til Trump står fast15:04NorgeKronprinsen besøker Al-Noor-moskeen14:45NorgeMann tiltalt for overgrep mot 46 mindreårige jenter14:02VerdenÉn av fire i Tyskland har migrantbakgrunn13:57NorgeNorgeshistoriens første skip på Nordpolen13:55Verden– Viser at Brasil ikke lenger ønsker å stoppe avskogingen
Populært