KrFs valg som opposisjonsparti står seg godt, mener Hareide

KrFs valg som opposisjonsparti står seg godt, slo partileder Knut Arild Hareide fast da han talte til KrFs landsstyremøte fredag. Foto: Mariam Butt / NTB scanpix
KrFs valg som opposisjonsparti står seg godt, slo partileder Knut Arild Hareide fast da han talte til KrFs landsstyremøte fredag. Foto: Mariam Butt / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

KrF trives utmerket som opposisjonsparti og vil strekke ut en hånd til alle partier som ønsker konstruktivt samarbeid, sier partileder Knut Arild Hareide. 

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

KrF-lederen nevnte ikke de pågående sonderingene mellom regjeringen og Venstre da han talte til partiets landsstyremøte fredag. Men han slo fast at KrF trives i rollen som opposisjonsparti, og at det er et valg som står fast.

– KrF er et parti i opposisjon. Vi er tilbake til det som har vært regelen mer enn unntaket i norsk politikk, der mindretallsregjeringer må hente skiftende støtte i Stortinget. Vi har gjort vårt valg. Det står seg godt, sa Hareide.

Avgjørende rolle

I forkant av landsstyremøtet hadde nestlederen i gruppestyret på Stortinget, Hans Fredrik Grøvann, gitt uttrykk for at dersom Venstre går inn i regjering, så oppstår det en ny situasjon på Stortinget som tilsier at KrF må ta samarbeidsdiskusjonen opp til diskusjon på nytt.

Overfor NTB sier Hareide at den politiske situasjonen i Stortinget ikke vil endre seg drastisk selv om Venstre skulle ende opp på innsiden av regjeringen.

– Det blir jo en annen situasjon dersom Venstre går inn, og det må vi vurdere. På den annen side var vi kjent med at Venstre kunne gå inn da vi gjorde vårt vedtak. Og KrFs posisjon i Stortinget endres ikke radikalt selv om Venstre går inn. Vi vil fortsatt ha en avgjørende rolle, sier Hareide til NTB.

I vedtaket Hareide viser til, slås det fast at de politiske forskjellene er for store til at et regjeringssamarbeid ikke er aktuelt med Frp.

Alle retninger

I talen lovte partilederen en konstruktiv linje på Stortinget framover – der gjennomslag for sakene blir viktigere enn hvem KrF samarbeider med.

– I tiden framover kommer KrF til å rekke ut en hånd til alle partier som ønsker et konstruktivt samarbeid. For oss vil ikke fargen eller partilogoen være avgjørende, men hva slags politikk vi får gjennomslag for, sa han.

Han slår fast at et sentrumsparti må være villig til å samarbeide i alle retninger.

– På enkelte saker vil vi kunne få mer igjen ved å samarbeide med venstresiden, sier Hareide til NTB.

Tror på Sp-løft

Senere fredag, og da bak lukkede dører, vil landsstyremøtet behandle evalueringsrapporten etter høstens stortingsvalg – der KrF med nød og neppe berget seg over sperregrensen.

I talen til landsstyret sa Hareide at KrF kan reise seg til gamle høyder innen neste valg.

– Valgresultatet ga oss altfor mange muligheter til at vi skal grave oss ned. Men vi må benytte kunnskapen fra evalueringen for å ta de riktige beslutningene for partiet framover, sa Hareide, som deretter viste til at Senterpartiet internt stilte spørsmål om dagene som et landsdekkende parti var talte etter stortingsvalget for fire år siden.

– Jeg tror vi kan løfte oss tilsvarende, sa partilederen.

Grønnere KrF

Hareide varsler at han ønsker å grønnmale KrF. Han er bekymret for at det er blitt dannet et inntrykk de siste årene av at Venstre tar seg av miljø, og KrF tar seg av de fattige.

– Det er selvfølgelig en myte verken Venstre eller vi kjenner oss igjen i. Men vi må ta på alvor at dette er et inntrykk som har fått feste seg, sa Hareide.

Partiet vil derfor før jul ta to initiativ i Stortinget innen klima- og miljøpolitikken. Det ene handler om bærekraftig forbruk, og det andre retter seg mot skipsfarten.

KrF vil blant annet etablere ullutslippsfjorder, pålegge båter som ligger i havn om å benytte seg av landstrøm og med statens hjelp få alle fylker til å gjennomføre vedtaket om at nye anbud på ferjer og hurtigbåter skal ha krav om nullutslipp.

I tillegg varslet han at KrF vil løfte låne- og garantiordningen for kjøp av skip fra norske verft til 10 milliarder kroner, innrettet slik at det gis bedre vilkår for skip med fornybart drivstoff og nullutslippsteknologi.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden