Meny

Krav om varetekt for katalanske folkevalgte

Carme Forcadell møtte torsdag i spansk høyesterett. Foto: Francisco Seco / AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Aktoratet ba om varetekt for fire av de seks medlemmer av den avsatte folkevalgte forsamlingen i Catalonia som torsdag møtte i spansk høyesterett.

Regionforsamlingens leder Carme Forcadell var en av de fire som påtalemyndigheten ville ha fengslet uten kausjonsmulighet mens saken pågår. En femte politiker fikk innvilget kausjon på 50.000 euro, mens en sjette gikk fri.

Det var torsdag kveld ikke kjent hvordan høyesterett har vurdert påtalemyndighetens krav. Det var ventet en uttalelse fra høyesterettsdommer Pablo Llarena senere på kvelden. De seks som møtte i høyesterett, er siktet for oppvigleri, opprør og misbruk av offentlige midler.

Bakgrunnen for sakene er den katalanske regionforsamlingens erklæring om uavhengighet fra Spania. Den avsatte regionpresidenten Carles Puigdemont og fire av hans tidligere ministre flyktet til Belgia etter at sentralregjeringen i Madrid avsatte regionregjeringen i kjølvannet av uavhengighetserklæringen.

Spania har utlyst arrestordre mot de fem katalanerne og har bedt Belgia om å utlevere dem. En belgisk domstol skal ta stilling til utleveringsbegjæringen 17. november.

2. november ble åtte katalanske eksministre varetektsfengslet i en spesialdomstol i Madrid. En niende minister er løslatt mot kausjon.

Forcadell og de andre folkevalgte ble torsdag møtt av rundt 100 tilhengere utenfor høyesterett. «Dere er ikke alene», ropte de oppmøtte utenfor domstolen i Madrid. På stedet var også en liten gruppe uavhengighetsmotstandere.

Populært