Meny

Horne tilbakeviser voldtektskritikk

Barne- og likestillingsminister Solveig Horne (Frp) forsvarer regjeringens innsats mot voldtekt og seksuell trakassering. Foto: Berit Roald / NTB scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Regjeringen viser ingen tegn til å ta arbeidet mot seksuell vold på alvor, mener Amnesty. Likestillingsministeren kjenner seg ikke igjen i kritikken.

Mens #metoo-kampanjen og debatten om seksuelle overgrep fortsetter, forklarte barne- og likestillingsminister Solveig Horne (Frp) seg tirsdag for FNs kvinnekomité i Genève om Norges arbeid mot seksuelle overgrep, vold i nære relasjoner og diskriminering.

I forbindelse med høringen får hun krass kritikk av Amnesty International, som mener regjeringen ikke har fulgt opp noen initiativ mot voldtekt i Norge.

– Denne regjeringen viser ingen tegn til å ta arbeidet mot seksuell vold på alvor, sier generalsekretær John Peder Egenæs i Amnesty i Norge.

– Dette er en kritikk regjeringen ikke kjenner seg igjen i, sier barne- og likestillingsminister Solveig Horne (Frp) til NTB.

Etterlyser tiltak

Etter en høst med omfattende søkelys på seksuell vold og trakassering etterlyser Egenæs større vilje fra regjeringen til å sette i verk offensive tiltak.

– Vi forventer at det nå snarest kommer på plass en ny handlingsplan mot voldtekt og seksuelle overgrep, og at regjeringen nå sørger for å få på plass en voldtektsbestemmelse i straffeloven som har mangel på samtykke som sitt definerende element, sier Egenæs.

Amnesty mener også det er uvisst hvordan regjeringen vil følge opp handlingsplanen mot vold i nære relasjoner som går ut i 2017.

Det er først og fremst de mange anklagene mot filmprodusenten Harvey Weinstein om overgrep og seksuell trakassering som har satt fart i debatten i høst, også i Norge. Gjennom #metoo-kampanjen har ofre for overgrep og trakassering i en rekke land fortalt om det de har blitt utsatt for.

Mange grep

Statsråd Horne avviser imidlertid punkt for punkt kritikken av regjeringens innsats og viser til at arbeidet mot voldtekt og vold i nære relasjoner står høyt på hennes dagsorden. Hun viser blant annet til økte bevilgninger til regjeringens opptrappingsplan for arbeidet mot vold i nære relasjoner.

– Vi har økt støtten og bruker mye penger på denne opptrappingsplanen, og vi styrker politiets arbeid med vold i nære relasjoner. Vi oppretter også tolv offeromsorgskontorer, som skal gjøre det enklere for ofre for alle typer vold å ta kontakt med politiet, sier Horne til NTB.

Når det gjelder straffelovens bestemmelser om voldtekt, har hun følgende beskjed:

– Der er lovavdelingen i Justisdepartementet klar på at det lovverket vi har i dag, er godt nok. Men vi har gjort et viktig grep ved å øke strafferammen for sovevoldtekter, sier Horne.

Hun viser samtidig til at regjeringen vurderer å komme med en ny handlingsplan mot vold i nære relasjoner, siden gjeldende plan går ut i år.

– En ny handlingsplan mot voldtekt kommer i 2018, sier ministeren.

Les også: Skal undersøke seksuell trakassering i norsk mediebransje

Populært