Meny

Budsjettsamtalene i gang på Stortinget

De fire samtalepartnerne Høyre, Frp, Venstre og KrF har allerede fått ekstra tid. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Nikolai Astrup (H) understreket at partiene har dårlig tid, og at det er viktig å få fremdrift i budsjettforhandlingene som startet på Stortinget tirsdag.

– Det er viktig å huske at det hviler et ansvar på alle partier for å gjøre opp innenfor en ansvarlig økonomisk ramme, sa Astrup, som er finanskomiteens leder, før de finanspolitiske talsmennene gikk inn til sitt første møte i 13.30-tiden.

– Det betyr at det må gjøres reelle prioriteringer, men vi har blitt enige før, og jeg er sikker på at vi skal klare det også i år, selv om vi har dårlig tid, fortsatte Astrup.

De fire samtalepartnerne Høyre, Frp, Venstre og KrF har allerede fått ekstra tid. Fristen for å komme i mål er forskjøvet til 30. november – noe som ble endelig vedtatt av Stortinget tirsdag. Finansdebatten er utsatt fra 27. november til 4. desember.

– Handler om prinsipper

Venstres finanspolitiske talsmann Terje Breivik er den eneste av de fire finanspolitikerne som har vært med i budsjettforhandlinger før.

– I dag regner jeg med at vi bruker tid på de ulike partienes primærstandpunkter, sier han.

KrFs Kjell Ingolf Ropstad mener det er viktig å få en oversikt over de store utfordringene – og nevner regjeringens forslag om å kutte i dagpenger og spørsmålet om å reversere innstramningen i pleiepengeordningen.

– Vi må diskutere også de krevende spørsmålene som ikke nødvendigvis handler bare om kroner og øre, men også prinsipper. Jeg tror vi må tenke på det allerede i starten, slik at vi kan finne gode løsninger innen tidsfristen, sier han.

Populært