Meny

Bannons angrep på Clinton finansiert via skatteparadis

Steve Bannon var en av strategene bak Donald Trumps valgkampanje. Hans bok om Clintons finanser viser seg nå å være finansiert via selskaper registrert på Bermuda for å unngå skatt. Foto: Evan Vucci / AP

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Steve Bannons bok om Clintons finanser var selv finansiert via selskaper satt opp for å unndra skatt.

Tirsdag avslører britiske The Guardian hvordan Trumps strategisjef, Steve Bannon, kunne finansiere enkelte angrep på motkandidaten Hillary Clinton.

I 2015 var Bannon bakmann for en bok - «Clinton cash» - som hevdet Clinton byttet fordeler mot donasjoner til sin kampanje. Boka er skrevet av Peter Schweizer, og er behørig omtalt.

Den bidro til at Clinton-ekteparet fikk svertet sitt rykte, selv om flere påstander skal ha blitt korrigert senere. «Clinton cash» også står sentralt i en undersøkelse som skal behandles neste måned i Representantenes hus.

Avisa er et av mediene som har fått tilgang til dokumenter fra en omfattende lekkasje, Paradise papers, og de har sett nærmere på hvordan Bannons bok ble finansiert.

Det viser seg at Robert Mercer, en meget velstående støttespiller for Trump-kampanjen, har bygd opp en pengebinge for konservative i skatteparadiset Bermuda.

Mercer står oppført som eier av åtte selskaper som skulle unngå å betale skatt til USA. Han mistenkes ikke for å ha gjort noe ulovlig, men har utnyttet mulighetene - selv om det kan være etisk klanderverdig. Mercer har ikke ønsket å kommentere saken for The Guardian.

I perioden 2013 til 2015 sto Mercers selskaper for halvparten av all støtte gitt til Steve Bannons Accountability Institute, 4,7 millioner dollar (38 millioner norske kroner), skriver avisen.

I tillegg har han støttet en lang rekke andre høyrevridde prosjekter.

Dokumentene som The Guardian refererer til, skal blant annet vise at Mercer har unngått å betale skatt for flere millioner dollar ved å la Bermuda-selskaper stå for investeringer.

Populært