Meny

LO-topp i strupen på Frp: – Det er så naivt at jeg nesten ikke har ord

– Frp er et skattekuttparti for de aller rikeste i Norge, sier LO-leder Hans-Christian Gabrielsen, som advarer mot en «dramatisk maktforskyvning fra norske arbeidstakere til norske arbeidsgivere.» Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Fremskrittspartiets politikk gjennom fire år i regjering har ikke falt i god jord hos LOs medlemmer.

Det sier LO-leder Hans-Christian Gabrielsen.

I et større intervju med Dagbladet tar han et verbalt oppgjør med regjeringspartienes arbeidslivspolitikk.

– Vi er ikke veldig overrasket over at Fremskrittspartiet og Høyre igjen benytter muligheten etter valget til å gå løs på arbeidstakernes rettigheter. Det var forventet, det var noe vi advarte mot, men som høyresiden kalte svartmaling, tordner LO-generalen.

KrF: – Usosialt. Vil virke mot sin hensikt

Gabrielsen viser blant annet til regjeringens forslag om å kutte i dagpenger, som i LOs øyne er feil medisin for å få flere nordmenn i arbeid.

KrFs nestleder Kjell Ingolf Ropstad. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

– Regjeringen tror de kan få flere i jobb ved å ta fra dem dagpengene. Det er så naivt at jeg nesten ikke har ord, sier Gabrielsen.

KrF har allerede signalisert at de vil si nei til dagpengekutt. Det er dårlige nyheter for mindretallsregjeringen som er avhengig av støtte fra andre partier for få gjennomslag for sin politikk.

– Vi mener dette er et kutt som både vil være usosialt, og som vil virke mot sin hensikt, sier KrFs nestleder og finanspolitiske talsmann Kjell Ingolf Ropstad til Dagsavisen.

– Mer mangel på jobber enn moral

En ny analyse fra Nav viser at andelen mottakere av ytelser for aldersgruppen 18–66 år i perioden 1992 til og med 2016, falt fra 24 til 19,7 prosent.

– Bildet mange har av det voksende utenforskapet stemmer ikke med virkeligheten og bør nyanseres. Færre er avhengig av Nav-ytelser i dag enn tidligere og svært få mottar ytelser gjennom hele livet, sier kunnskapsdirektør Yngvar Åsholt til NTB.

LO-leder Hans-Christian Gabrielsen viser til at det er enighet om at det skal lønne seg å arbeide. Men der stopper også enigheten.

– Vi er veldig klare på at det å være i jobb oftere er et spørsmål om mangel på jobber enn en mangel på moral hos folk. Og der har regjeringen sviktet fundamentalt, sier Gabrielsen til Dagbladet.

Frp: – Mye ramaskrik. LO blåste seg opp

Frps stortingsrepresentant Erlend Wiborg Foto: Fremskrittspartiet

Leder i Arbeids- og sosialkomiteen på Stortinget, Erlend Wiborg (Frp), skisserte i helgen åtte punkter for det nye arbeidslivet, som skal krympe LOs makt; mer fleksible arbeidstidsordninger, mer makt til de ute på arbeidsplassene, kutt i ytelser og ordninger som hindrer folk i å jobbe.

– Det ble mye ramaskrik og LO blåste seg opp om endringene i arbeidsmiljøloven, men norske arbeidstakere opplever ikke at arbeidsdagen blitt brutalisert, sier Wiborg til avisen.

– Arbeid så mye du kan, sykmeldt så mye du må

I LO blir Frps åttepunktsliste møtt med forakt.

– Erlend Wiborg demonstrerer gang på gang at han mangler helt grunnleggende kunnskap om norsk arbeidsliv. Derfor har han muligens heller ikke hørt om IA-avtalen og gradert sykmelding. Men det er altså et bærende prinsipp i dagens arbeidsliv at du arbeider så mye du kan, og er sykmeldt så mye du må, sier Gabrielsen.

Han viser til at arbeidsledigheten i Norge er nesten like høy som da oljepriskrisa rammet Sørvestlandet som verst, og at andelen sysselsatte går ned.

Populært