Meny

Venstre: – Et budsjett for framtiden

Venstres ledertrio, Trine Skei Grande, Terje Breivik og Ola Elvestuen la mandag frem budsjettforslaget. Se utdrag her.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Bedre betingelser for gründere, flere IT-timer i skolen, klimaløft og krafttak for bedre integrering er noen av punktene i Venstres alternative statsbudsjett.

Venstres leder Trine Skei Grande og partiets finanspolitiske talsperson Terje Breivik la mandag fram Venstres forslag til statsbudsjett for 2018.

– Vi legger ikke fram noe ultimatum, og har heller ikke fått noe ultimatum, så vi har håp om gode forhandlinger med regjeringen, sa Skei Grande etter at det alternative budsjettet var lagt fram.

Venstre vil blant annet avskaffe kontantstøtten, gi skattelettelser som først og fremst kommer de som tjener mellom 250.000 og 400.00 kroner til gode, innføre én times dataundervisning allerede fra 1. klasse og ta et krafttak for bedre integrering for flyktninger og innvandrere i Norge.

Partiets tradisjonelle kampsaker som miljø og bedre betingelser for gründere får også sitt, samt at partiet ønsker en storstilt digitalisering av det offentlige Norge og at også 1. til 3. klasse skal få dataundervisning.

– Det er viktig at også jenter lærer seg å kode, sa Trine Skei Grande. Hun mener at det er viktig at IKT-kunnskapene kommer inn allerede i første klasse.

Forslaget innebærer flere innsparingstiltak og omprioriteringer. Blant annet tar partiet 1,3 milliarder kroner fra å kutte veiutbygginger og bompengereduksjon for å styrke kollektivtransport, jernbane samt sykkel- og gangveier.

Partiet vil også fjerne forslaget om en egen Tesla-avgift. De vil istedenfor styrke utbyggingen av ladestasjoner. Samtidig økes dieselavgiften med 60 øre.

Totalt foreslår partiet å omprioritere rundt 28,5 milliarder kroner sammenlignet med regjeringens forslag til statsbudsjett for 2018. Omtrent 12 milliarder av disse midlene er innenfor skatter og avgifter.

Venstre reduserer i sitt budsjettforslag også oljepengebruken med rundt 530 millioner kroner sammenlignet med regjeringens forslag.

Populært