Meny

Trump: Forventer å møte Putin

President Donald Trump og førstedame Melania går om bord på Air Force One på vei til Japan. Foto: Andrew Harnik / AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

USAs president Donald Trump har landet i Japan. Han sier han forventer å møte Russlands president Vladimir Putin i løpet av sin 13 dager lange Asia-tur.

Presidenten skal ifølge CNN først innom amerikanerne som er stasjonert ved Yokota flybase, som styres av USA.

Det er også ventet at det blir tid til en runde golf med statsminister Shinzo Abe. Både Trump og Abe er ivrig golfspillere.

Da presidenten ankom flybasen, takket han Japan «for å ønske oss velkommen og for et flere tiår langt fantastisk vennskap mellom våre to nasjoner».

Trump og førstedame Melania ble ønsket velkommen av et entusiastisk publikum. Han kalte Japan for en «verdsatt partner og en viktig alliert».

– Jeg tror det er forventet at vi skal møte Putin, ja. Vi vil ha Putins hjelp i Nord-Korea, og vi skal møte mange forskjellige ledere, sa Trump.

Den amerikanske presidenten møtte sin russiske motpart for første gang under G20-møtet i Hamburg i juli.

Nord-Korea

Det er ventet at Trump vil bruke mye av sin tid på å oppfordre allierte og rivaler til å øke innsatsen mot Nord-Koreas atomvåpenprogram. Trump og Nord-Koreas leder Kim Jong-un har vært i en lang ordkrig.

Trump gjentok kritikken mot tidligere amerikanske presidenter, og at landet er et «problem som må løses». Han nevnte ikke Nord-Korea i sin tale, men advarte mot konsekvensene av å havne i klinsj med det han kalte «den mest fryktinngytende styrken i verdenshistorien».

– Det har vært 25 år med total svakhet, så vi har en helt annen tilnærming mot nord, sa han til journalister i sitt reisefølge.

Les også: Iran: Rouhani takket nei til møte med Trump

– Flotte folk

Trump sier nordkoreanerne er et mye varmere folk enn det omverdenen tror.

– Jeg synes de er flotte folk. De er arbeidsomme. De er varme, mye varmere enn det verden egentlig vet eller har forståelse for, sa Trump til journalistene som fulgte med ham på presidentflyet Air Force One fra Hawaii til Japan lørdag.

Trump har et annet syn på Nord-Koreas leder Kim Jong-un og regimets atomvåpenprogram. Derfor setter han dette høyt på dagsorden når han nå er i gang med sin omfattende Asia-reise.

– Jeg håper alt løser seg for alle parter. Det ville vært flott hvis vi kan få ordnet opp i dette, både for de flotte nordkoreanerne og for alle andre, sa Trump.

Rundreise

Nord-Korea har de siste månedene testet interkontinentale raketter som kan ha potensial til å nå det amerikanske fastlandet. Landet har også gjennomført den kraftigste atomprøvesprengningen så langt. Flere mellomdistanseraketter er også skutt i retning Japan. USA har svart med å sende strategiske styrker til området, og har også jobbet for å skjerpe sanksjonene mot regimet.

Etter turen til Japan setter han seg på flyet videre til Sør-Korea. De to landene føler en overhengende trussel fra Nord-Korea som følge av den spente konflikten mellom USA og Nord-Korea.

Fra Sør-Korea går reisen videre til Kina, og deretter til regionale toppmøter i Vietnam og på Filippinene. Trumps første reise til Asia avsluttes 14 november. Særlig to saker er ventet å prege dagsorden: Sikkerhet og handel.

Les også:

Trump-rådgiver erkjenner russermøte

Nord-Koreas melding til Trump: – Slutt å dagdrømme

Trump utelukker ikke å sparke Sessions om Demokratene ikke blir etterforsket

Populært