Meny

Trump utvider allerede omfattende Asia-reise

President Donald Trump gir tommelen opp idet han og førstedame Melania Trump går om bord i Air Force One på Andrews Air Force Base fredag morgen, med kurs for Hawaii. Derfra drar han videre til fem asiatiske land. Foto: AP / NTB scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Nord-Korea og handel vil prege dagsorden når president Donald Trump nå skal besøke fem asiatiske land. Han utvider med deltakelse på et østasiatisk toppmøte.

Trump satte seg fredag morgen på presidentflyet som først tar ham til Hawaii. Derfra går turen videre til Japan. Der innleder presidenten sin første tur til Asia på en forutsigbar måte: Med en runde golf hos statsminister Shinzo Abe i Tokyo.

Både Trump og Abe er ivrig golfspillere. Etter turen til Japan setter han seg på flyet videre til Sør-Korea. De to landene føler en overhengende trussel fra Nord-Korea som følge av den spente konflikten mellom USA og Nord-Korea.

Fra Sør-Korea går reisen videre til Kina, og deretter til regionale toppmøter i Vietnam og på Filippinene.

Trumps første reise til Asia avsluttes 14 november. Særlig to saker er ventet å prege dagsorden: sikkerhet og handel.

Nord-Korea

Trussel fra Nord-Koreas atomvåpen og ballistiske raketter vil bli et sentralt tema på Trumps møter med lederne for Japan, Sør-Korea, Kina, Vietnam og Filippinene.

I forkant av reisen uttalte USAs nasjonale sikkerhetsrådgiver H.R. McMaster at Nord-Korea kan bli oppført på listen over land USA mener finansierer terror. Nord-Korea vil i så fall havne i selskap med Iran, Sudan og Syria.

McMaster opplyste at en oppføring av Nord-Korea på terrorlisten er under vurdering, og at det amerikanske utenriksdepartementet skal avgjøre saken i løpet av måneden.

– Forbereder atomkrig

Bare dager før Trumps reise simulerte to amerikanske bombefly bakkeangrep under en øvelse i Sør-Korea. Nordkoreanske statlige medier var raskt ute med å fordømme øvelsen, og beskyldte USA for å forberede atomkrig og øve på et overraskelsesangrep.

Nord-Korea har de siste månedene testet interkontinentale raketter som kan ha potensial til å nå det amerikanske fastlandet. Landet har også gjennomført den kraftigste atomprøvesprengningen så langt.

Flere mellomdistanseraketter er også skutt i retning Japan. USA har svart med å sende strategiske styrker til området, og har også jobbet for å skjerpe sanksjonene mot regimet.

Håper på uenighet

Nå setter Nord-Korea sin lit til at Trumps reise i Asia ender med uenighet på viktige temaer som regional handel og militær byrdefordeling med Japan og Sør-Korea. Kina, som tradisjonelt har stått Nord-Korea nær, har av Trump blitt oppfordret til å gjøre mer for å bidra til å løse Nord-Korea-krisen.

Når Trump ankommer Beijing, kommer derfor nordkoreanske myndigheter til å følge ekstra med på det som kommer ut av møtevirksomheten der.

Handel

Trump har tidligere gitt uttrykk for stor bekymring over at USA importerer mer fra Kina enn det USA eksporterer til Kina. Handel er derfor også ventet å prege hans møter i Beijing.

Det ventes at Trump skal møte Filippinenes omstridte president Rodrigo Duterte når Trump deltar på møtet i den sørasiatiske samarbeidsorganisasjonen ASEAN i Manila.

Fredag morgen varslet Det hvite hus at Trump utvider reisen med deltakelse på East Asia Summit (EAS), som holdes på Filippinene når ASEAN-toppmøtet er avsluttet.

Også i Vietnam, der Trump deltar på møtet i Samarbeidsorganisasjonen for land i Asia og Stillehavsregionen (APEC), er handel ventet å bli et viktig tema.

Populært