Åpen for alle - alltid

Listhaug: – Jeg ville ikke dratt til Kabul akkurat nå

Innvandringsminister Sylvi Listhaug (Frp) mener asylinstituttet undergraves dersom de såkalte oktoberbarna får bli i Norge. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
Innvandringsminister Sylvi Listhaug (Frp) mener asylinstituttet undergraves dersom de såkalte oktoberbarna får bli i Norge. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Debatten raser rundt «oktoberbarna» som tvangsreturneres til Afghanistan. Innvandringsminister Sylvi Listhaug (Frp) sier hun selv ikke ville reist til Kabul.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det er ekstremt viktig at disse ungdommene som har blitt voksne, forlater landet. De har ikke behov for beskyttelse. Og det handler om signalene vi sender til andre i Afghanistan, sier statsråden til Dagbladet.

Hun referer til enslige mindreårige asylsøkere som har fått midlertidig opphold fram til fylte 18 år, og som når de blir myndige sendes tilbake.

På Utenriksdepartementets nettsider fraråder norske myndigheter folk å reise til Afghanistan dersom det «ikke er strengt nødvendig».

– Jeg ville ikke reist til Kabul akkurat nå. Det er viktig å forstå at sikkerhetssituasjonen er annerledes ut fra hvem du er og hvilken tilknytning du har, sier Listhaug.

Hun understreker at for nordmenn ville det være farlig å reise dit med tanke på kidnappingsfare og andre forhold.

– Som afghaner har du et helt annet utgangspunkt. Da er det ikke nødvendigvi

Reportasje: Slik har de utsendte asylbarna det nå

Les også:

– Alle vil rømme før de skal returneres

Oslo Ap krever at «oktoberbarna» får sakene sine revurdert

Demonstranter krever at afghanske ungdommer får bli