Meny

Trumps krav om dødsstraff kan hjelpe terroristen

President Donald Trump har allerede flere ganger krevd dødsstraff for 29-åringen som kjørte ned og drepte 8 mennesker på Manhattan tirsdag. Advokater mener det kan få motsatt effekt. Foto: Evan Vucci / AP

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Terroristen som drepte åtte tilfeldige mennesker må få «DØDSSTRAFF!», har Donald Trump krevd flere ganger. Men at USAs president offentlig krever det, gjør det vanskeligere å få til.

At avstanden er kort fra tanke til twitter har Donald Trump bevist flere ganger.

Nå kan hans insistering på dødsstraff for 29-årige Sayfullo Saipov, som tirsdag meide ned åtte tilfeldige mennesker på Manhattan, få den motsatte effekt.

Flere topp-advokater påpeker at det kan bli vanskeligere for aktoratet når USAs president offentlig krever denne straffereaksjonen. Årsaken er at dette vil kunne utledes som påvirkning av den juryen som skal dømme den IS-inspirerte mannen.

Så sent som i natt norsk tid var Trump ute igjen og krevde dødsstraff, tydelig provosert over at mannen skal ha bedt om å få henge opp et IS-flagg på sykehuset:

Den amerikanske nyhetsstasjonen CNBC var blant de som torsdag påpekte at presidentens klart uttrykte meninger om straffenivået, kan bli problematisk.

De trakk fram blant andre Andrew C. McCarthy som ledet aktoratet da Sheik Omar Abdel Rahman og elleve andre ble funnet skyldige etter bombeangrepet på World Trade center i 1993 (seks døde og mer enn tusen skadde).

McCarthy var også med under rettssakene mot de som forsøkte å sprenge USAs ambassader i Tanzania og Kenya. Han tilhører Det republikanske partiet, som Donald Trump.

En annen vel kjent advokat, Mark S. Zaid, påpekte også problemene som Trump skapte ved sin opptreden.

Zaid er advokaten som i 1988 saksøkte Libya (og vant) etter terrorbombingen av et PanAm-fly som styrtet ved skotske Lockerbie og drepte mer enn 250 mennesker.

Populært