Puigdemont møtte ikke opp i retten i Madrid

Den avsatte katalanske visepresidenten Oriol Junqueras (t.h.) på vei til retten i Madrid torsdag. Foto: AP/NTB scanpix
Den avsatte katalanske visepresidenten Oriol Junqueras (t.h.) på vei til retten i Madrid torsdag. Foto: AP/NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Avsatt regionpresident Carles Puigdemont glimret med sitt fravær da rettssaken mot katalanske politikere siktet for opprør og oppvigleri åpnet i Madrid.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Foruten Puigdemont er 13 tidligere katalanske regjeringsmedlemmer og seks representanter i den nå oppløste regionforsamlingen siktet for opprør, oppvigleri og underslag og hadde fått beskjed om å møte i spansk høyesterett torsdag.

Siktelsene har en strafferamme på inntil 30 års fengsel.

Den første som innfant seg i rettslokalet i den spanske hovedstaden, var Catalonias tidligere visepresident Oriol Junqueras. Han ble ledsaget av advokater og nektet å svare på spørsmål fra journalister.

Høringen av de seks representantene i den oppløste regionforsamlingen, blant dem forsamlingens tidligere president Carme Forcadell, ble etter kort tid avlyst og er nå berammet til 9. november.

Demonstranter

Utenfor inngangen hadde drøyt 20 andre katalanske politikere møtt fram for å vise sin støtte til de siktede, blant dem Assumpcio Lailla fra Catalonias demokratiske parti.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Dette er en urettferdig situasjon der de etterforskes for å ha lagt til rette for demokrati. Jeg kan ikke forstå hvordan Europa kan se bort fra demokrati, sa hun.

På den andre sida av gata hadde en gruppe andre demonstranter tatt oppstilling. De hilste de katalanske politikerne velkommen med spanske flagg og taktfaste tilrop som «feiginger» og «send dem i fengsel».

Fakta om den politiske krisen i Catalonia:

* Catalonia er en region nordøst i Spania med 7,5 millioner innbyggere.

* Regionen har sitt eget språk – katalansk – i tillegg til spansk. Den har også en egen folkevalgt forsamling, flagg og nasjonalsang. Catalonia regnes som et av Spanias rikeste områder.

* Regionen har hatt stor grad av selvstyre, men mange katalanere har lenge ment at dette ikke er tilstrekkelig.

* I en folkeavstemning 1. oktober stemte over 90 prosent for uavhengighet fra Spania. Men bare 43 prosent av de stemmeberettigede deltok i avstemningen.

* Folkeavstemningen ble erklært grunnlovsstridig av Spanias høyesterett og regjering.

* Den katalanske regionforsamlingen vedtok 27. oktober en erklæring om uavhengighet fra Spania. Opposisjonen boikottet avstemningen.

* Statsminister Mariano Rajoy opphevet samme dag Catalonias selvstyre ved å avsette katalanske ledere og oppløse regionforsamlingen. Han utlyste nyvalg i regionen 21. desember.

* Mandag reiste den katalanske ekslederen Carles Puigdemont til Brussel, etter at han og flere medlemmer av hans avsatte regjering ble siktet for oppvigleri, underslag og opprør.

Blir i Brussel

Catalonias avsatte president Carles Puigdemont, som ledet an i forrige måneds mislykkede forsøk på å løsrive regionen fra Spania, reiste tidligere i uka til Brussel sammen med seks av sine tidligere statsråder.

To av eksstatsrådene har siden returnert til Spania, mens Puigdemont og de øvrige fortsatt oppholder seg i Belgia av hensyn til «egen frihet og sikkerhet».

Puigdemont vil ifølge advokaten sin bli værende i Brussel inntil spanske myndigheter garanterer «en rettferdig rettergang». Hva han mener dette innebærer, er noe uklart.

Spania kan nå komme til å utstede en arrestordre og begjære Puigdemont utlevert. Den tidligere katalanske lederen sier at han ikke akter å søke asyl i Belgia.