Meny

AP: Informasjon om hackergruppe avslører omfattende russisk spionasje

Video: Russiske hackere har gått ut bredt. Dette er noen av tingene de klarte å oppnå.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hackere som forsøkte å påvirke presidentvalget i USA, skal også ha stått bak dataangrep mot mange andre mål som Russland kan ha ønsket å ramme.

Det melder nyhetsbyrået AP, som har fått tilgang til informasjon om dataangrepene til hackergruppen som kalles Fancy Bear. Informasjonen stammer fra datasikkerhetsfirmaet Secureworks.

Amerikanske etterretningsorganisasjoner mener «Fancy Bear» prøvde å påvirke presidentvalget i USA i fjor. Hackerne skal ha stått bak dataangrep mot Det demokratiske partiet og lekket informasjon som var politisk skadelig for Hillary Clinton.

Men hackergruppen har også forsøkt å stjele informasjon fra flere tusen andre personer i mange forskjellige land. Informasjonen som AP har fått tilgang til, gir en oversikt over mange av dem som ble forsøkt hacket.

Den russiske opposisjonslederen Aleksej Navalnyj, det russiske punkgruppa Pussy Riot, ukrainske politikere og USAs tidligere utenriksminister John Kelly står på listen.

Arbeidskrevende

– Det er bare ett land som har interesser denne listen kan tjene, sier Keir Giles, som leder Conflict Studies Research Center i Storbritannia.

Han og andre eksperter mener svært mye tyder på at russiske myndigheter står bak «Fancy Bear.»

Thomas Rid, professor i strategiske studier ved Johns Hopkins-universitetet i USA, peker på den store arbeidsinnsatsen som hackerne åpenbart har lagt ned.

President Donald Trump har tidligere lansert teorien om at dataangrepene mot Det demokratiske partiet kan ha blitt uført av én hacker, nærmest fra gutterommet.

– Forestillingen om at det bare er én enslig hacker et sted, er fullstendig absurd, sier Rid.

Aktuelt:  Trumps tidligere valgkampsjef i husarrest etter siktelser

– Finnes ikke bevis

Anklagene om at Russland forsøkte å hjelpe Donald Trump og ødelegge for Hillary Clinton i den amerikanske valgkampen er gjentatte ganger blitt avvist av russiske myndigheter.

– Vi anklages for å blande oss inn i valg både i USA og andre land uten at det finnes noen bevis, sa den russiske utenriksministeren Sergej Lavrov denne uken.

Amerikanske etterretningsorganisasjoner er imidlertid ikke i tvil om at Russland forsøkte å påvirke det amerikanske valget.

Den amerikanske spesialetterforskeren Robert Mueller og flere kongresskomiteer undersøker om Trumps medarbeidere kan ha samarbeidet med russerne om å skade Clinton politisk i valgkampen.

Aktuelt:

Trump har frigitt Kennedy-dokumenter

Tidligere Trump-medarbeider innrømmer å ha løyet for FBI

Populært