Meny

Trøbbel for KrF på snittmålingene

KrF-ledelsen kan trenge en trøstedrink. Snittmålingene er ingen lystig lesning for Kjell Ingolf Ropstad, Olaug Bollestad og Knut Arild Hareide. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Under sperregrensen og så å si uten appell for andre enn egne kjernevelgere. Snittmålingene for oktober tegner et dystert bilde av situasjonen i KrF.

– Målinger tatt opp rett etter valget forsterker gjerne tendensen fra valgnatten. Sånn sett er dette ikke overraskende, men vi er langt unna det nivået som vi ønsker å være på, sier KrF-nestleder Kjell Ingolf Ropstad til NTB.

Gjennomsnittet av sju nasjonale målinger fra oktober gir en oppslutning på 3,8 prosent for KrF. Det er ned fra et allerede meget svakt valgresultat på 4,2 prosent.

Liten tilvekst

Det er nettstedet Poll of polls som har foretatt beregningene og dessuten sett litt bak tallene. Analysen er like lite oppløftende for KrF som selve resultatet. Tilveksten av velgere fra andre partier samt hjemmesitterne er lav, konkluderes det.

– Skal KrF ha målinger over sperregrensen i denne stortingsperioden, vil partiet trolig være avhengig av høy lojalitet, særlig blant kjernevelgerne i sør og vest, påpekes det.

Ifølge Poll of polls er nemlig 56 prosent av alle partiets velgere bosatt fra Aust-Agder til Møre og Romsdal.

Tror på bedring

Ropstad er ikke tilfreds med situasjonen og erkjenner at KrF er i trøbbel. Samtidig vil han bli overrasket om tallene er like nedslående foran valgene i 2019 og 2021.

– Situasjonen vil sikkert være utfordrende en stund framover. Men vi er i vippeposisjon på Stortinget. Det gjør at vi i mange viktige saker vil få synliggjort egen innflytelse og hva vi står for, sier KrF-nestlederen.

Han tilføyer at landsstyremøtet i november blir en viktig milepæl. Da skal valgnederlaget analyseres og føringer bli lagt for tiden som kommer.

Høyre størst

Endringene er små fra snittet i september til snittet i oktober, med unntak for Høyre. Partiet går fram 2,1 prosentpoeng til 26,5 prosent og er i øyeblikket landets største parti.

En nedgang på 0,9 prosentpoeng gir en oppslutning på 26,1 prosent for Arbeiderpartiet. Det er 10,5 prosentpoeng lavere enn oktobersnittet for ett år siden.

– Gitt 2.945.352 godkjente stemmer i årets valg, er Arbeiderpartiets fall fra oktober i fjor til oktober i år på over 300.000 velgere, skriver Poll of polls.

Populært