Nordisk Råd:Erna Solberg ser EU som viktigst for fri bevegelse i Norden

NORDISK FORMANN: Erna Solberg (H), som dette året har ledet Nordisk Ministerråd, sa på Nordisk Råds sesjon tirsdag at EU har gitt nordisk samarbeid gjennomslag.
NORDISK FORMANN: Erna Solberg (H), som dette året har ledet Nordisk Ministerråd, sa på Nordisk Råds sesjon tirsdag at EU har gitt nordisk samarbeid gjennomslag. Foto: Thomas Vermes
Artikkelen fortsetter under annonsen

Erna Solberg presenterte sitt EU-paradoks på årets sesjon i Nordisk Råd, og refser Martin Kolberg for å karikere debatten.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

HELSINKI, FINLAND (ABC Nyheter): - Hva må til for å skape verdens mest integrerte region? spurte statsminister Erna Solberg da hun innledet den 69. sesjonen i Nordisk Råd, i et Finland som i år feirer 100 års selvstendighet.

– Det er et paradoks at knapt noe har gjort så mye for nordisk bevegelsesfrihet, som EU- og EØS-samarbeidet. I tillegg til fri bevegelse av arbeidskraft i Norden, har vi også fått fri bevegelse av varer og tjenester, sa hun i den nyrenoverte Riksdags-salen.

– Ikke minst når Europa står i en brytningstid, er det viktig med nordisk samhold.

Innen klima og miljø ser vi at nordiske løsninger blir EUs løsninger. Innenfor energifeltet blir EU inspirert av nordiske løsninger, sa hun.

– Martin Kolberg karikerer debatten

Arbeiderpartiets Martin Kolberg spurte Sveriges statsminister Stefan Löfven om Sylvi Listhaugs syn på Sverige.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen
Martin Kolberg og Erna Solberg havnet i ordstrid i Nordisk Råd. Foto: Morten Holm / NTB scanpix
Martin Kolberg og Erna Solberg havnet i ordstrid i Nordisk Råd. Foto: Morten Holm / NTB scanpix

– I Norge har vi en spesiell utfordring. Vi har tunge representanter for regjeringen ledet av statsminister Erna Solberg som karakteriserer Sverige som “svenske tilstander”. Det sies rett ut at den norske politikken må være veldig streng for ikke å få "svenske tilstander."" Hva sier den svenske statsministeren til denne måten å omtale Sverige? spurte Kolberg.

– En annen måte å snakke om svenske tilstander på, er å snakke om høyeste sysselsettingen på mange år, sterke finanser, store investeringer og største boligbygging på mange år, svarte Löfven og la til:

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Mitt valg er at jeg ikke vil omtale nordiske naboland som negativt eksempel.

– Vi må anerkjenne at integreringspolitikken har vært forskjellig. Sverige har høyere konsentrasjon av innvandrere i enkelte bydeler, enn vi har i Norge, sa Solberg og gikk ut mot Kolberg:

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Men å trekke norsk debatt inn i Nordisk Råd styrker ikke den nordiske debatten, den karikerer den.

Selv reagerer Kolberg på statsministerens reaksjon.

- Hun virket ubekvem. Men det jeg sa, er fortjent. Det må bli slutt på at statsråder karakteriserer andre land slik, sier Kolberg til ABC Nyheter.

Uro og fri bevegelse

I sin tale oppsummerte Solberg situasjonen de siste årene med at folkeretten utfordres, et mer selvhevdende Russland og en flyktningestrøm over Middelhavet.

– Uforutsigbarhet setter også oss i Norden på prøve, også på grensekontroll innad i verdens mest integrerte region, sa Solberg.

Grønlands visestatsminister Sara Olsvig (Inuit Ataqatigiit) var ikke like overbevist om fri flyt.

– Vi må være oppmerksom på at fri bevegelse kan bryte ned noen av FNs mål, for eksempel kan fri bevegelse av arbeidskraft undergrave den nordiske velferdsmodellen, sa Olsvig.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Hun fortalte også at grønlenderne anstrenger seg for uavhengighet.

– Derfor bestreber vi oss på å oppfylle alle krav til internasjonale konvensjoner, sa Sara Olsvig, som også beklager at Nordisk Råd ennå ikke har funnet plass til samene og de tre sametingene.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Reformasjon og presidentskap

– Vi må integrere alle nordiske folk! appellerte grønlenderen.

Danmarks statsminister var ikke til stede på åpningen av Nordisk Råds sesjon, fordi han feiret 500-årsdagen for reformasjonen.

Fra Island dukket ikke statsminister Benedikt Benediktsson opp på grunn av situasjonen etter lørdagens valg på Island.

I Nordisk Ministerråd har Norge hatt det roterende formannskapet i 2017. Nå blir Sveriges statsminister Stefan Löfven valg til leder fra nyttår.

I Nordisk Råd der parlamentarikerne samles, overtar Norge ordførerklubba fra Sverige. Michael Tetzschner (H) blir president, med Martin Kolberg (Ap) som visepresident i 2018.