Mahad Mahamud søker asyl på Island

Saken til Mahad Mahamud skapte debatt i Norge og førte til at norsk rettsvesen skal avgjøre om noen kan fratas sitt statsborgerskap. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix
Saken til Mahad Mahamud skapte debatt i Norge og førte til at norsk rettsvesen skal avgjøre om noen kan fratas sitt statsborgerskap. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Da bioingeniøren Mahad Mahamud ble fratatt sitt norske statsborgerskap, skapte han debatt i Norge. Nå har han søkt asyl på Island. 

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Jeg var på vei til Canada, men ble stoppet under mellomlanding på Island. Etter at jeg fortalte om min sak, sa de: «Du kan jo søke asyl hos oss», sier Mahamud til TV 2.

Mahad Mahamud kom til Norge som 14-åring i 2000 og fikk norsk statsborgerskap i 2008. Han gikk til sak mot staten da statsborgerskapet ble tilbakekalt i fjor, men både Utlendingsnemnda og Utlendingsdirektoratet fikk i mars medhold i at det er sannsynlig at Mahamud er fra Djibouti og ikke fra Somalia, slik han hevder.

Ifølge fjernsynskanalen mistet han først statsborgerskapet, deretter huset i Nittedal og til slutt arbeidstillatelsen. Bioingeniøren måtte dermed slutte i jobben på Ullevål sykehus.

Mandag møtte han islandske immigrasjonsmyndigheter som innkvarterte ham på et asylmottak utenfor Reykjavik.

– De hjalp meg med å sende søknaden min til islandske myndigheter, forteller Mahad Mahamud.

Les også: Mahad Mahamud vil likevel ikke reise fra Norge

Mahamud: – Jeg har falt mellom to stoler

Mahad: – Nå vil jeg ikke være her lenger

Mahamud vil kjempe videre

Mahamud tapte saken om statsborgerskap