Madrid sparker Catalonias politisjef

Den katalanske politisjefen Josep Lluis Trapero har mistet jobben i forbindelse med at Catalonias selvstyre er opphevet. Foto: Paul White / AP / NTB scanpix
Den katalanske politisjefen Josep Lluis Trapero har mistet jobben i forbindelse med at Catalonias selvstyre er opphevet. Foto: Paul White / AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Den spanske regjeringen har sparket Catalonias politisjef i forbindelse med maktovertakelsen i den spanske regionen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Spanias innenriksminister Juan Ignacio Zoido skriver i en offentlig kunngjøring at han har avskjediget Josep Lluis Trapero, lederen for de katalanske politistyrkene, eller Mossos s'Esquarda.

Trapero er allerede er under etterforskning for oppvigleri. Han er mistenkt for å ha lagt til rette for folkeavstemningen om katalansk uavhengighet som ble gjennomført 1. oktober, og som spanske myndigheter hadde erklært for grunnlovsstridig.

Den katalanske politisjefen ble et kjent fjes i internasjonal presse etter terrorangrepet i Barcelona i august.

Krisen i Catalonia

* Catalonia er en region nordøst i Spania med 7,5 millioner innbyggere. Barcelona er regionhovedstad.

* Catalonia regnes som en av Spanias rikeste områder, og regionen har sitt eget språk – katalansk – i tillegg til spansk. Den har også en egen folkevalgt forsamling, flagg og nasjonalsang.

* Regionen har i likhet med andre spanske regioner hatt stor grad av selvstyre, men mange katalanere har lenge ment at dette ikke er tilstrekkelig.

* I en folkeavstemning 1. oktober stemte over 90 prosent for uavhengighet fra Spania. Men oppslutningen var lav, og bare 43 prosent av de stemmeberettigede deltok i avstemningen.

* Folkeavstemningen ble erklært som grunnlovsstridig av spansk høyesterett og den spanske regjeringen.

* Regjeringen i Madrid vedtok deretter å iverksette prosessen med å frata Catalonia selvstyret midlertidig etter at katalanske ledere lot være å innfri kravet fra Madrid om å skrinlegge uavhengighetsplanene.

* Fredag vedtok den katalanske regionforsamlingen en erklæring om uavhengighet fra Spania. 70 av i alt 135 representanter stemte for. Opposisjonen boikottet avstemningen.

* statsminister Mariano Rajoy opphevet samme kveld Catalonias selvstyre ved å avsette katalanske ledere og oppløse regionalforsamlingen. Samtidig utlyste han nyvalg i regionen 21. desember.

* Også Catalonias politisjef, Josep Lluis Trapero, er avsatt.

* I neste uke skal en domstol ta stilling til om Catalonias nå avsatte leder, Carles Puigdemont, skal siktes for «opprør».

Sparkingen av Trapero lørdag formiddag skjedde samtidig som regionale ledere ble avsatt og Spanias statsminister Mariano Rajoy tok over fullmaktene til den katalanske presidenten Carles Puigdemont.

Les mer: «Uavhengig» Catalonia våkner opp under Madrids kontroll

Spanias statsminister sparker Catalonias ledelse og skriver ut nyvalg

Vil sikte Catalonias leder Carles Puigdemont for opprør