Spanias statsminister sparker Catalonias ledelse og skriver ut nyvalg

Spanias statsminister Mariano Rajoy sparker Catalonias leder Carles Puigdemont og oppløser regionforsamlingen etter at den vedtok å erklære selvstendighet. Foto: AP / NTB scanpix
Spanias statsminister Mariano Rajoy sparker Catalonias leder Carles Puigdemont og oppløser regionforsamlingen etter at den vedtok å erklære selvstendighet. Foto: AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Spanias statsminister Mariano Rajoy har avsatt Catalonias regjering og oppløst regionalforsamlingen. Nyvalg i regionen skal holdes 21. desember.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Titusenvis av katalanere feiret i gatene i Barcelona og flere andre byer etter at regionforsamlingen fredag vedtok en uavhengighetserklæring. Men gleden ble kortvarig.

Etter å ha sittet i et to timer langt krisemøte med regjeringen i Madrid, kunngjorde Rajoy fredag kveld at han hadde avsatt Catalonias regjering, oppløst regionalforsamlingen og skrevet ut regionalt nyvalg 21. desember.

Samtidig har spansk påtalemyndighet varslet at den ønsker å sikte Catalonias president Carles Puigdemont og flere andre katalanske separatistledere for opprør, noe som har en strafferamme på opptil 30 års fengsel.

Siktelsen skal etter planen leveres til en domstol neste uke, som så tar stilling til om de skal siktes eller ei.

– Suveren stat

Tidligere fredag besluttet regionforsamlingen i Barcelona å erklære seg uavhengig med 70 mot 10 stemmer. To representanter stemte blankt, mens opposisjonen i den 135 seter store forsamlingen boikottet avstemningen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det brøt ut voldsom applaus i salen da resultatet var klart. Titusener av uavhengighetstilhengere utenfor bygningen jublet, danset og sendte opp fyrverkeri.

Kort tid etter holdt Carles Puigdemont en tale der han manet til ro og verdighet for «å holde landet vårt i live de neste timene».

(Saken fortsetter under)

Catalonias president Carles Puigdemont. Foto: AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Catalonias president Carles Puigdemont. Foto: AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Ingen aksept

Hvordan tilhengerne av uavhengighet i Catalonia vil reagere på beskjeden fra Madrid, er uvisst.

Og de får heller ikke noe støtte fra andre land. Både USA, Storbritannia, Tyskland, Frankrike, Italia og to EU-presidenter tok raskt avstand fra uavhengighetserklæringen og ga full støtte til Spanias statsminister Mariano Rajoy og hans regjering.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Både den tyske regjeringen og EU-ledere har advart Spania mot å bruke makt.

Folkeavstemning

Konflikten mellom regionale ledere i Catalonia og regjeringen i Madrid ble trappet kraftig opp i forbindelse med at Catalonia holdt en folkeavstemning om uavhengighet 1. oktober. Spanske myndigheter erklærte den for grunnlovsstridig og satte inn politiet for å stanse gjennomføringen. Folkeavstemningen endte med stort flertall for uavhengighet, men kun 43 prosent av velgerne brukte stemmeretten.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Meningsmålinger tidligere i år viste at et flertall i Catalonia ønsket å bli værende i Spania.

Catalonia er en av Spanias rikeste regioner og står for en betydelig del av landets bruttonasjonalprodukt.

Fakta om Catalonia

  • Region nordøst i Spania med 7,5 millioner innbyggere. Barcelona er regionhovedstad.
  • Catalonia regnes som en av Spanias rikeste regioner. Språket katalansk er mye brukt, i tillegg til spansk.
  • Har stor grad av selvstyre, men katalanerne har lenge ment at dette ikke er tilstrekkelig.
  • I en folkeavstemning 1. oktober stemte over 90 prosent for uavhengighet fra Spania. Men oppslutningen var lav, og bare 43 prosent av de stemmeberettigede deltok i avstemningen.
  • Katalanerne er splittet i spørsmålet om uavhengighet, men den siste tidens konfrontasjoner med regjeringen i Madrid har gitt separatistene større oppslutning.
  • Fredag vedtok regionforsamlingen en erklæring om uavhengighet fra Spania. 70 av i alt 135 representanter stemte for erklæringen. Opposisjonen boikottet avstemningen.
  • Samme kveld opphevet statsminister Mariano Rajoy Catalonias selvstyre ved å avsette regjeringen og oppløse regionalforsamlingen. Samtidig utlyste han nyvalg i regionen 21. desember.

Kilde: NTB

Les også: EU håper Spania vil avstå fra maktbruk

– Trist dag

En av de katalanske folkevalgte som ønsker å forbli en del av Spania, Carlos Carrizosa, rev fredag i stykker separatistenes forslag til uavhengighetserklæring.

– Dette er en trist, dramatisk dag i Catalonia, sa han i en tale regionalforsamlingen før avstemningen om forslaget.

Samtidig varsler separatistene at de vil legge hindringer i veien for sentralregjeringen hvis den overtar styringen av regionen. Albert Botran fra det venstreorienterte partiet CUP lover «massiv sivil ulydighet» og «motstand» mot Madrid-regjeringen.

Tusenvis av uavhengighetstilhengere samlet seg utenfor den katalanske regionalforsamlingen i Barcelona fredag. Foto: AP/NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Tusenvis av uavhengighetstilhengere samlet seg utenfor den katalanske regionalforsamlingen i Barcelona fredag. Foto: AP/NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Les også: Jubel i Barcelona mens Madrid vurderer neste skritt