KrF vil ha obligatorisk tilbud om skolegudstjeneste

KrF-leder Knut Arild Hareide vil at alle skoler skal tilby skolegudstjeneste, enten de vil eller ikke. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
KrF-leder Knut Arild Hareide vil at alle skoler skal tilby skolegudstjeneste, enten de vil eller ikke. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Kristelig Folkeparti foreslår å gjøre det obligatorisk for norske skoler å tilby skolegudstjeneste til elevene før jul.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Partileder Knut Arild Hareide tror forslaget vil få støtte fra Stortinget.

– I en tid hvor vi må ta vare på røttene våre og gode tradisjoner ser også andre partier verdien av dette, sier KrF-lederen til NRK.

Elever som ikke ønsker å delta, skal fortsatt kunne søke om fritak.

– Skolegudstjenester før jul er en flott tradisjon, men det er skapt usikkerhet blant lærere og rektorer om de får lov. Vi ønsker å gi et tydelig signal fra Stortinget om at alle elever som vil, skal få lov til å gå på julegudstjeneste, sier Hareide.

I 2015 presiserte Utdanningsdirektoratet at skolene bør ha en ordning der elevene aktivt må melde seg på gudstjenestene eller på alternative tilbud. Høyre vil i dag ikke gi noen uforbeholden støtte til å gjøre skolegudstjenester obligatorisk for skolene.

– Jeg vil sterkt oppfordre alle rektorer om å tilby skolegudstjenester, men de trenger ikke få et pålegg fra oss om at de må, sier politisk rådgiver Hannah Atic (H) i Kunnskapsdepartementet.

I 2016 viste en oversikt fra Kommunal Rapport at én av fem skoler, rundt 600 av landets vel 3.000 grunnskoler, valgte å droppe skolegudstjenesten, melder Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

Les også: Disse ti skolene har skapt flest milliardærer

Personvernpolicy