Europabevegelsen slapp rev inn i hønsegården:Nederlandsk nasjonalist skapte luft i luka hos Europabevegelsen
– Jeg er nasjonalist. Vi må vinne tilbake kontrollen med våre egne grenser og lovgivning, sa Thierry Baudet på årets Europakonferanse.
Europabevegelsen er ikke skuggeredde når de inviterer til debatt om EU - ofte omtalt som «Europa».
På deres årlige Europakonferanse i Oslo fredag var den nyinnvalgte nederlandske parlamentarikeren Thierry Baudet invitert som en av debattantene.
Allerede Europa-begrepet gjøv Baudet løs på:
– Å være europeer og EU-tilhenger er slett ikke ensbetydende. Det er en misforståelse å tro at et overnasjonalt EU er ensbetydende med Europa, sa han.
Baudet representerer det minste partiet i det nederlandske parlamentet, Forum for demokrati (FvD), som med 1,8 prosent av stemmene og to representanter kjemper for nasjonal suverenitet.
– Vi bør gjenvinne kontrollen med våre egne grenser og nasjonal lovgivning, og være åpne for samarbeid med resten av verden, sa Baudet i en diskusjon om globalisering og EU utfordrer nasjonal suverenitet.
Artikkelen fortsetter under annonsenArtikkelen fortsetter under annonsenDen sjarmerende og veltalende, noen i salen mente demagogiske, Baudet, karakteriserer seg selv som nasjonalist og har skrevet boka «Significance of Borders» (Betydningen av grenser.)
Minipartiet hans regnes av enkelte som populistisk, men ikke ytterliggående som et annet anti-EU-parti, omstridte Geert Wilders sitt Frihetsparti PVV som er nest størst i Nederland.
Nytt overnasjonalt imperium?
Møteleder Erling Fossen spurte om nederlenderen ikke føler seg ille til mote med tanke på nasjonalsosialismen i Tyskland før og under 2. verdenskrig, og rasismen deres nasjonalisme bygde på.
Artikkelen fortsetter under annonsenArtikkelen fortsetter under annonsenImperialismen blir ikke løst av å skape et nytt overnasjonalt imperium
– Nasjonalsosialismen var antinasjonalistisk. Tyskerne var nådeløse mot deres egne innbyggeree, svarte Baudet.
– Det er feil at verdenskrigen skyldtes nasjonalisme. Den skyldtes det motsatte – imperialisme. Imperialismen blir ikke løst av å skape et nytt overnasjonalt imperium, fortsatte han, mens det ble tegn til mumling og uro i salen.
Artikkelen fortsetter under annonsenLes også: EU tar nye skritt mot felles forsvar
– Norge burde holde seg ute
Ifølge Baudet er EU en maskin for massemigrasjon og er samtidig ikke i stand til å beskytte felles ytre grenser.
– Derfor er EU med sine indre åpne grenser en immigrasjonsmaskin, mener Baudet.
Han kom også inn på påstandene om at Norge er avhengig av en EØS-avtale.
– Ideen at Norge skulle kjøpe dette for å sikre sin økonomiske framtid, er gal. All økonomisk vekst i verden vil ikke komme fra Europa, men fra resten av verden. Norge har et sete ved bordet i WTO, Nederland har ikke, sa Baudet.
Han har også sjekket påstanden om at Norge like godt kunne vært medlem av EU, siden vi angivelig tar imot all deres lovgivning ved et statistikk-kontor i Luxembourg.
– Mellom 2000-2013 ble 52.183 lover og forskrifter vedtatt i EU. Norge tok imot 4.700, 9 prosent av EUs nye rettsakter i denne perioden, sa han.
Artikkelen fortsetter under annonsenLes også: Europaministeren tror Norge kommer godt ut av brexit
«Europas Forente Stater»
– De fleste nasjonalstater har ikke størrelse eller kraft til å bekjempe multinasjonale selskaper, skatteflukt, klimaendringer og terrorisme. Det må håndteres internasjonalt, sa professor i moderne europeisk historie ved NTNU,
Artikkelen fortsetter under annonsenKristian Steinnes, som var satt opp som motdebattant til Thierry Baudet.
– EU har en størrelse som er i stand til å møte disse utfordringene og kan dermed bidra til å bevare nasjonalstaten. Men få ting er gratis. Å være EU-medlem eller EØS-partner innebærer at man avgir suverenitet, sa Steinnes.
Han argumenterte også for at globalisering og EU fremmer handel og dermed økt velstand.
Thierry Baudet er uenig i at EU gjør det:
– EU gjør noe fundamentalt annet. EU fasiliteter ikke handel, men skaper et Europas Forente Stater. EU vil ikke være en redning av nasjonalstaten. EU vil være avslutningen av den.
Artikkelen fortsetter under annonsenElsker, elsker ikke ...
Kristian Steinnes fastholdt at EU styrker nasjonalstatene, ikke minst ved å stå opp mot multinasjonale selskaper og skatteflukt.
– Er ikke EU eneste makt i verden som kan stå opp mot Google og Facebook? spurte han.
– Hvis det var sant, hvorfor elsker Unilever, Shell, Phillips, Google og Uber EU? EUs sentralbanksjef Mario Draghi kom fra Goldman Sachs, forrige Kommisjons-president José Manuel Barroso dro til Goldman Sachs da han sluttet, sa Baudet.
– Hvordan skulle en nasjonal regjering bedre enn EU stå opp mot de multinasjonale selskapene?, undret Steinnes.