Kunstnere demonstrerte med Skrik-masker foran Stortinget

Kunstnere i Oslo demonstrerte mot regjeringens forslag til statsbudsjett foran Stortinget. For å understreke poenget hadde de tatt på seg Skrik-masker. Foto: Mariam Butt / NTB scanpix.
Kunstnere i Oslo demonstrerte mot regjeringens forslag til statsbudsjett foran Stortinget. For å understreke poenget hadde de tatt på seg Skrik-masker. Foto: Mariam Butt / NTB scanpix. Foto: NTB scanpix

Iført Skrik-masker deltok flere hundre kunstnere i en demonstrasjon mot regjeringens forslag til statsbudsjett for 2018.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Bak markeringen i Oslo står Kunstnernettverket, som er en sammenslutning av 20 kunstnerorganisasjoner. De ønsker seg blant annet bedre lønn og tilrettelegging for å etablere seg internasjonalt.

– Regjeringen vil ta oppnevningen fra 29.000 kunstnere til fem medlemmer i et utvalg i Kulturrådet. Det er en uheldig maktkonsentrasjon. Regjeringen sier de ønsker en kulturpolitikk som har maktspredning, men legger til rette for det motsatte, sier Hilde Tørdal, styreleder i Norske Billedkunstnere og medlem av Kunstnernettverkets arbeidsutvalg i en pressemelding.

Oppropet har følgende krav:

  • Fullføre treåring lønnsreform for kunstnerstipendene
  • Oppnevningsretten til stipendkomiteen skal ligge hos kunstnerne selv (slik det var før)
  • Generell styrking av Norsk Kulturfond
  • Tilbakeføring av kutt til internasjonalt kulturfremme

Les også: Kunstnere aksjonerer mot kulturministeren

Personvernpolicy