Kaotisk i Catalonia – kunngjøring satt på vent

Det var tomt i Palau Generalitat i Barcelona, der den katalanske presidenten Carles Puigdemont skulle holde sin kunngjøring torsdag formiddag. Det hersket full forvirring om hvorvidt talen var utsatt eller avlyst, og om Puigdemont ville erklære uavhengighet – eller gå for nyvalg – slik spansk presse mener å ha gode kilder for at han lander på. Foto: AP/NTB scanpix
Det var tomt i Palau Generalitat i Barcelona, der den katalanske presidenten Carles Puigdemont skulle holde sin kunngjøring torsdag formiddag. Det hersket full forvirring om hvorvidt talen var utsatt eller avlyst, og om Puigdemont ville erklære uavhengighet – eller gå for nyvalg – slik spansk presse mener å ha gode kilder for at han lander på. Foto: AP/NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Catalonias president Carles Puigdemont skapte stor forvirring i Spania torsdag ved gjentatte ganger å utsette sin viktige kunngjøring.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Puigdemont vil trolig velge å skrive ut nyvalg i desember, skrev den katalanske storavisen La Vanguardia.

Den katalanske lederen skulle etter planen ha kommet med en kunngjøring klokka 13.30, men denne ble utsatt med flere ganger. Det hersket uklarhet om den var avlyst eller utsatt.

Det katalanske parlamentet skal etter planen ha et ekstraordinært møte torsdag ettermiddag kl. 17, og La Vanguardia skriver at Puigdemont vil holde en tale der.

Det er knyttet stor spenning til om Puigdemont vil gå til direkte konfrontasjon med spanske myndigheter og i klartekst erklære uavhengighet – eller velge å skrive ut nyvalg.

Ifølge spanske og katalanske aviser vil han altså velge det siste – nemlig å skrive ut nyvalg og dermed hindre at den spanske regjeringen griper inn og tar over makten i Catalonia.

Nyvalg 20. desember

– Puigdemont vil erklære nyvalg i Catalonia onsdag 20. desember, skrev den katalanske storavisen La Vanguardia.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Sannsynligheten for at man velger å erklære uavhengighet har dreid mot å skrive ut nyvalg – for å hindre at Spania tar i bruk artikkel 155, skriver avisen.

Artikkel 155 i grunnloven gir Spanias myndigheter anledning til å sette til side – helt eller delvis – de lokale styresmaktene.

Dermed har den katalanske lederen tatt en politisk u-sving.

Upopulært

Ryktene om at Puigdemont vil lyse ut nyvalg og ikke erklære uavhengighet, førte til at to katalanske nasjonalistpolitikere trakk seg fra sine verv. Men Puigdemont er også under stort press – blant annet fra egne partimedlemmer – om å unngå full konfrontasjon med Madrid.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Samtidig med den kaotiske situasjonen i Barcelona, strømmet tusenvis av mennesker ut i gatene i byen for å støtte uavhengighet og i protest mot Madrids planer om maktovertakelse.

Maktovertakelse

Skulle Puigdemont ta skrittet helt ut og gjør det klart at Catalonia erklærer uavhengighet, blir den politiske krisen satt helt på spissen. Nyhetsbyråer skriver at regjeringen i Madrid da kan velge å gripe raskt inn for å ta over makten i den selvstyrte regionen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

En komité i det spanske senatet arbeider i disse dager med en plan om hvordan man skal ta over Catalonias institusjoner dersom det blir en klar uavhengighetserklæring.

Langvarig krise

Uansett hva regionalforsamlingen beslutter torsdag, frykter observatører at den politiske krisen vil fortsette lenge, noe som går kraftig ut over økonomien i Catalonia.

Antallet turister har falt kraftig, og nærmere 1.500 selskaper har flyttet ut av regionen etter folkeavstemningen 1. oktober.