Skandalebank fikk sensurert islandsk presse før helgens valg
Avisen Stundin sitter på nye avsløringer om den islandske statsministerens økonomiske disposisjoner før landets banker kollapset i 2008. Men det får de ikke skrive om.
Den siste måneden har avisen Stundin avdekket stadig ny informasjon om hva som skjedde før de islandske bankene kollapset for snart ti år siden.
Naturlig nok har de også sett nærmere på hva dagens islandske statsminister, Bjarni Benediktsson og hans familie, foretok seg. Den gangen satt han i Alltingets finanskomite samtidig som han eide aksjer i banken Glitnir.
– Vi sitter på ny informasjon om statsministerens interessekonflikter den gangen. Og vi kan dokumentere at han fortalte usannheter om dette, sier en av Stundins redaktører, Jón Trausti Reynisson, til ABC Nyheter.
Avisen profilerer seg med gravende journalistikk og har samarbeidet med den meget ansette britiske avisen The Guardian etter Panama papers. Papirutgaven kommer ut hver andre uke, men de publiserer daglige nyheter på nettet.
Banken ba om sensur
Men nå blir avisen nektet å omtale de tvilsomme transaksjonene i Glitnir like før staten overtok og aksjene mistet sin verdi. Banken har fått islandske myndigheter til å innføre sensur ved hjelp av Sysselmannen, en institusjon som er underlagt landets justisdepartementet.
Artikkelen fortsetter under annonsenArtikkelen fortsetter under annonsenEtter det ABC Nyheter kjenner til undersøker nå Europarådet hva som skjer på Island. Rådet har som oppgave å fremme demokrati, menneskerettigheter og rettsstatsutvikling i medlemslandene. Generalsekretær er Thorbjørn Jagland, tidligere statsminister i Norge.
På spørsmål om når en kan vente en uttalelse fra Europarådet om sensureringen av Stundin en drøy uke før valget, er de tilbakeholdne.
Artikkelen fortsetter under annonsenArtikkelen fortsetter under annonsen«Ingen kommentar», er alt Daniel Holtgen, generalsekretærens talsperson, vil si.
Det islandske presseforbundet er blant de som har reagert sterkt på forbudet mot å referere fra saken: «Vi fordømmer disse handlingene og mener at Sysselmannen ikke har noe å gjøre i kontorene til et islandsk medieselskap», heter det i en uttalelse.
– Ikke ferdige
Stundins redaktør har heller ikke lov til å uttale seg til media om hva de sitter på av informasjon. Det vil være å bryte den sensuren som er pålagt dem.
Artikkelen fortsetter under annonsen– Vi er ikke ferdige med å publisere, men jeg kan ikke opplyse om hva vi er forbudt å trykke, sier Reynisson.
Bak forbudet står formelt Glitnir, en av de islandske bankene som ble satt under offentlig administrasjon. Ifølge Reynisson var det også de som bestemte dato for første rettsmøte om saken. Den ble satt til 30. oktober, to dager etter valget på Island.
– Aksjonen mot oss skjedde også i det skjulte. Vi fikk ingen anledning til å forberede vår advokat før myndighetene sto våre lokaler og krevde dokumentene utlevert. De har vi selvsagt ikke levert fra oss - det ville jo ingen journalister finne på å gjøre, sier han.
Det er ikke første gang islandske myndigheter tyr til sensur i forbindelse med avsløringer om hva som skjedde for ti års tid siden. RUV, Islands svar på NRK, ble i sin tid stanset fra å dekke Kaupthing - en annen av bankene.
Artikkelen fortsetter under annonsen– Men den saken ble løst etter tre dager, og det var heller ikke i en avgjørende tidsperiode slik som nå - under valget, sier redaktøren.
Artikkelen fortsetter under annonsenBegrunnelsen for forbudet mot å publisere skal være at informasjonen er Glitnirs eiendom, selv om dokumentene altså er lekket og delt med et presseorgan.
Kommer med ny informasjon
En del informasjon har Stundin og The Guardian allerede fått ut. 6. oktober kunne den britiske avisen avsløre at Bjarni Bendiktsson solgte det han hadde igjen av verdier samme dag som banken kollapset.
Hans far, Benedikt Sveinsson, solgte bare tre dager før staten overtok 75 prosent av Glitnir sine verdipapirerer i et fond (Fond 9), og sendte pengene til Florida.
Deler av informasjonen ble kjent også under den offentlige granskningen av bankkollapsen. Benediktsson mener det ikke er noe nytt i saken og at Stundin derfor fører en svertekampanje mot ham.
Artikkelen fortsetter under annonsen– Han vil ikke svare på våre spørsmål om det vi mener er ny informasjon, sier Reynisson og viser til at Benediktsson solgte aksjer for 1 million Euro (om lag 8 millioner norske kroner) to dager etter at han hadde et møte med Glitnir på vegne av regjeringen.
– Det har ikke vært kjent at han var så aktiv på aksjemarkedet.
– I fjor sa statsministeren også offentlig at han ikke eide noe av betydning i et av bankens fond som satt på «giftige» verdipapirer. Men han eide mye, og to timer før unntakslovene ble vedtatt solgte han og onkelen verdipapirer for hele 10 millioner Euro i Fond 9 - «Sjoður 9». Selv fikk han en halv million Euro, sier redaktør Reynisson.
Artikkelen fortsetter under annonsen– Vi mener at det har en nyhetsverdi å avdekke at statsministeren fortalte usant om sin interessekonflikt, selv om våre kritikere sier at avsløringen er politisk motivert. Det er den ikke. Ingen av våre journalister er engang med i noe politisk parti, sier han.
Artikkelen fortsetter under annonsenRegjeringsskandale
For tiden er Island inne i en intens valgkamp, bare ett år etter forrige valg. Da ble det utlyst nyvalg etter at Panama Papers avslørte at daværende statsminister Sigmundur Davíd Gunnlaugsson i skjul eide et skatteparadisselskap med store krav mot de islandske bankene som kollapset i finanskrisen.
Bjarni Benediktsson måtte i høst igjen be folket om å gå til urnene. Det var nødvendig etter at Justisdepartementet forsøkte å skjule at hans far hadde skrevet et brev til departementet i et forsøk på å renvaske en pedofilidømt bekjent.
På Island kan personer som er dømt for alvorlige forbrytelser, søke om å få «sin heder gjenopprettet», det vil si å bli strøket fra strafferegisteret. Men for at dette kan skje, må minst to «respekterte» personer skrive et anbefalingsbrev.
At statsministerens far var en av de som ba om oppreisning for mannen som i 2004 ble dømt til fem og et halvt års fengsel for seksuelle overgrep mot sin egen stedatter, har provosert voldsomt.
Artikkelen fortsetter under annonsenMeningsmålingene på Island tyder på at det kan skje et regjeringsskifte. Det Grønne Venstrepartiet, Sosialdemokratene og Piratpartiet kan få et knapt flertall.
Stundins redaktør vil likevel ikke avskrive Bjarni Benediktsson og hans Uavhengighetsparti.
– Selv om de sliter på meningsmålingene har partiet som har mange eldre velgere, tradisjonelt gjort det bedre ved valg enn på målinger, sier Jón Trausti Reynisson.
ABC Nyheter har prøvd å få en kommentar fra Glitnir om hvorfor de ba om pressesensur, men har ikke lykkes.