Håndgemeng da valglokaler i Kenya åpnet

Valglokalene er åpnet for et presidentvalg i Kenya som er preget av etter at opposisjonsleder Raila Odinga oppfordret sine tilhengere til å boikotte valget. Foto: AP / Darko Bandic / NTB scanpix
Valglokalene er åpnet for et presidentvalg i Kenya som er preget av etter at opposisjonsleder Raila Odinga oppfordret sine tilhengere til å boikotte valget. Foto: AP / Darko Bandic / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Valglokalene er åpnet for nok et presidentvalg i et splittet Kenya. Men opposisjonsleder Raila Odinga oppfordrer sine tilhengere til å boikotte valget.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kenyansk politi havnet i sammenstøt med opposisjonelle demonstranter i enkelte nabolag i Nairobi og i vestlige områder i Kenya torsdag morgen. I Kibera-slummen i hovedstaden avfyrte politiet tåregass mot demonstrantene.

I Odingas høyborg, Kisumu vest i landet, holdt flere valglokaler stengt. Kontrasten er sterk til det som utspilte seg under det første presidentvalget 8. august da folk sto i kø gjennom natten for å få avgitt sin stemme. Selv i områder der president Uhuru Kenyatta nyter stor oppslutning, rapporteres det allerede om lavere valgoppmøte.

Plikt

– Det er min plikt å stemme. Forrige gang gikk køen rundt kvartalet, og jeg ventet i seks timer på å stemme. Denne gangen er det få folk, sa taxisjåføren David Njeru (26) mens han ventet på å avgi sin stemme i Nairobis Mathare-slum.

Valgurner og elektronisk utstyr for å identifisere velgere og overføre resultatene hadde ikke kommet fram til flere stemmelokaler, og noen tjenestemenn ble utsatt for angrep fra opposisjonens støttespillere da de prøvde å levere fra seg stemmemateriale.

– Så langt har vi ikke fått delt ut noe materiale, og vi har ikke utplassert valgfunksjonærer. Grunnen er sikkerhet, sier en av valgfunksjonærene.

Kenyatta mot gjenvalg

Han la til at de håper på det beste, men forbereder seg på det verste som ville være at det ikke er noen valgfunksjonærer på plass.

Odinga nekter å ta del i valget og hevder at valgkommisjonen har unnlatt å gjennomføre reformer etter at høyesterett i september opphevet valgresultatet fra august med henvisning til uregelmessigheter og vanstyre.

Odingas boikott gjør at president Uhuru Kenyatta er nærmest garantert valgseier, men åpner også for ytterligere juridiske feider og politisk uro etter valget.

Personvernpolicy