Støre avviser valgkamp-tabbe: – Har aldri ønsket å sitte i regjering med Venstre

Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Jonas Gahr Støre nekter for at han åpnet for et mulig regjeringssamarbeid med Venstre. Internt mener mange det var et av Arbeiderpartiets største feilskjær. 

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

ABC NYHETER (Gardermoen): Foran over 500 tillitsvalgte i Fellesforbundet tok Jonas Gahr Støre onsdag avstand fra det som er blitt pekt på som en av de store valgkamp-tabbene til partiet.

– Jeg hører mange si det var en kalddusj å åpne for regjeringssamarbeid, men det har jeg virkelig aldri gjort, sa Støre og tok avstand til Trine Skei Grande og Venstre.

– Det var helt utenkelig å se for seg et regjeringssamarbeid med Venstre da, og det er det nå, sa Støre.

Og utdyper overfor ABC Nyheter.

– Vi sa bare vi ville snakke med de som ville bytte ut Høyre/Frp-regjeringen.

Men:

I et intervju med VG avklarte Jonas Gahr Støre før valget hvordan en Ap-ledet regjering kunne se ut. Der utelukket han et regjeringssamarbeid med MDG og Rødt, og inviterte ifølge VGs sak den gang samtidig til samarbeid med Venstre og KrF.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Jeg vil finne det naturlig å ha samtaler med Senterpartiet, SV, Kristelig Folkeparti og Venstre for å avklare deres syn på saker og eventuelt regjerings samarbeid, svarte Støre på spørsmål om hvilke partier han kan sitte i regjering med.

Det falt ikke i god jord hos LO, heller ikke Fellesforbundet. LO reagerte kraftig på saken.

– Venstres arbeidslivspolitikk er helt uspiselig, sa LO-leder Hans-Christian Gabrielsen til Klassekampen.

LO-leder Hans-Christian Gabrielsen var misfornøyd med Støres utspill før valget. Her er de sammen på onsdagens bransjekonferanse i Fellesforbundet. Foto: Mads Fremstad / ABC Nyheter

– Det er helt uaktuelt at de skal ha noen som helst innflytelse på arbeidslivspolitikken gjennom en regjering ledet av Arbeiderpartiet – uansett om det er i regjeringslokalene eller som støtteparti, sa han videre.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Jonas Gahr Støre (Ap) har åpnet for regjeringssamtaler med Venstre etter valget, skrev NTB.

Venstre-flørten fikk kritikk internt

I internevalueringen svarte nesten 10 prosent av de spurte at de mener at det ikke var noe sjakktrekk å åpne for et regjeringssamarbeid med Venstre og Kristelig Folkeparti.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Jeg drar spesielt frem at Venstre og KrF står for langt fra Ap til å inngå i et forpliktende samarbeid, og da nevnes særlig arbeidslivspolitikken til Venstre, sa partisekretær Kjersti Stenseng da Arbeiderpartiet oppsummerte hva som gikk galt i valgkampen 2. oktober.

Her et et utdrag fra rapporten om Venstre-invitasjonen. Her omtaler Arbeiderpartiet selv det som en "åpning for regjeringssamarbeid med Kristelig Folkeparti og Venstre".

Foto: Skjermdump
Foto: Skjermdump

Les saken: Arbeiderpartiet: Dette gikk galt

Avviser at Venstre i regjering har vært aktuelt

Overfor ABC Nyheter står Støre på at han aldri har hatt planer om å kunne samarbeide med Venstre.

– Så lenge Venstre var tydelig på at de ønsket å bytte ut Høyre/Frp-regjeringen, så sa jeg at hvis flertallet til de fire partiene ryker så ville vi ha kontakt med de partiene som ønsker å bytte ut denne regjeringen. Det Trine Skei Grande da avklarte var at det var ikke hun interessert i, hun ville støtte en Høyre/Frp-regjering og den er hun på veg inn i nå. Så det var en avklaring for velgerne, sier Støre.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Hva slags kontakt tenkte du på?

– Nei, det ville være at Arbeiderpartiet måtte skaffe et parlamentarisk grunnlag for en regjering styrt av Arbeiderpartiet. Men etter å sittet fire år i regjering, og sett hva Venstre har foreslått på blant annet i arbeidslivspolitikken så har tanken for et regjeringssamarbeid aldri vært aktuell for Arbeiderpartiet.

– Samarbeid i Stortinget?

– Ja, det må man i Stortinget for å få flertall. Men avhengig av valgresultatet ville vi snakket med de partiene som ønsket å bytte ut Høyre og Frp. Det gjelder Rødt, MDG, Sp, SV og nå også KrF. Men Venstre tok sitt valg, og det tar vi til etterretning, svarer Støre.

Jonas Gahr Støre og LO-leder Hans-Christian Gabrielsen talte foran over 500 tillitsvalgte i Fellesforbundet. Foto: Mads Fremstad / ABC Nyheter
Jonas Gahr Støre og LO-leder Hans-Christian Gabrielsen talte foran over 500 tillitsvalgte i Fellesforbundet. Foto: Mads Fremstad / ABC Nyheter