Xi gjenvalgt som kommunistpartiets leder

President Xi Jinping (i midten) vinker til de frammøtte pressefolkene etter at kommunistpartiet hadde valgt nytt politbyrå og gjenvalgt Xi som partileder for fem nye år. Foto: AP / NTB scanpix
President Xi Jinping (i midten) vinker til de frammøtte pressefolkene etter at kommunistpartiet hadde valgt nytt politbyrå og gjenvalgt Xi som partileder for fem nye år. Foto: AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Kinas president Xi Jinping er gjenvalgt som politbyråets leder og som kommunistpartiets leder for en ny femårsperiode.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det var på forhånd ventet at Xi skulle bli gjenvalgt for en ny femårsperiode. Avstemningen skjedde bak lukkede dører. Kommunistpartiet har også valgt nytt politbyrå. Xi leder byrået. Statsminister Li Keqiang beholder sin plass.

I tillegg får rådet fem nye medlemmer: Li Zhanshu, Zhao Leji, Han Zheng, Wang Yang og Wang Huning. De fem avløser de tidligere medlemmene som nå alle har nådd den uformelle pensjonsalderen på 68 år.

De sju møtte pressen etter at onsdagens valg var gjennomført. Xi la da fram sin plan for å utvikle Kina til «et moderat velstående samfunn» innen 2021 og en sterk global aktør innen midten av århundret.

Fakta om Xi Jinping:

* Kinas president siden 14. mars 2013. Leder for kommunistpartiet siden 2012.

* Valgt til leder for kommunistpartiet for en ny femårsperiode fra 2017.

* Født 1. juni 1953 i Beijing. Hans far Xi Zhongxun var en av heltene fra revolusjonen der kommunistene grep makten i 1949.

* Under kulturrevolusjonen ble faren rensket ut, og unge Xi sendt ut på landsbygda for å lære vanlige kinesere å kjenne. Faren ble senere benådet, og Xi fikk høyere utdanning.

* Han innledet sin politiske karriere med lederverv i vekstområdene på den kinesiske østkysten, der blant annet Shanghai ligger.

* Xi ble medlem av kommunistpartiet i 1974. I 2002 fikk han plass i sentralkomiteen og ble fem år senere medlem av politbyråets stående komité. I 2008 ble han utnevnt til visepresident.

* Xis kone Peng Liyuan er en berømt kinesisk sangerinne og offiser i Kinas væpnede styrker, Folkets frigjøringshær. Paret har en datter som har studert ved Harvard-universitetet i USA.

* Som president har han gjennomført omfattende kampanje mot korrupsjon i Kina. En rekke høyt rangerte tjenestemenn er blant dem som er dømt. Kritikere anklages ham for å bruke kampanjen til å fjerne politiske motstandere og potensielle rivaler.

* 24. oktober 2017 vedtok kommunistpartiets kongress å skrive Xi og hans tanker inn i landets grunnlov.

Journalister utestengt

Journalister fra BBC, The Economist, Financial Times, The Guardian og The New York Times ble nektet adgang til pressetreffet, uten å ha fått oppgitt noen annen begrunnelse enn en uformell henvendelse om at «deres journalistikk har skylden».

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Et tegn på Kinas økende grep for å kontrollere budskapet både hjemme og i utlandet, uttaler BBCs Kina-redaktør Carrie Gracie.

– Kanskje noen ikke fikk med seg Xi Jinpings 68 sider lange skriv om en mer åpen æra? tvitrer Financial Times' Beijing-sjef Tom Mitchell.

President Xi sa til journalistene som fikk delta på pressemøtet at det er unødvendig med «overdådig skryt» fra andre, og at han ønsker velkommen «objektiv journalistikk og konstruktive forslag».

Fakta om Kinas partikongress:

* Kinas kommunistparti er enerådende i landet og utøver all politisk makt.

* Partiets 19. kongress begynte onsdag 18. oktober og ble avsluttet tirsdag 24. oktober.

* Kongressen er partiets øverste organ. Kommunistpartiet har mer enn 80 millioner medlemmer og er verdens største politiske parti.

* Kongressen holdes hvert femte år og samler vel 2.200 delegater bak lukkede dører.

* Kongressen velger ny partiledelse og vedtar resolusjoner om viktige spørsmål.

* Det er en utbredt oppfatning at kongressen fungerer som sandpåstrøingsorgan for beslutninger som alt er tatt av partiets ledelse, politbyrået og politbyråets stående komité.

(Kilder: Reuters, AFP, DPA, NTB)

Skrevet inn i grunnloven

Gjenvalget av Xi som partileder og politbyråleder befester hans sterke stilling som Kinas mektigste leder på flere tiår.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Dagen før ble han av kommunistpartiets kongress skrevet inn i grunnloven, en handling som plasserer ham på linje med Mao Zedong og Deng Xiaoping.

Xis politiske filosofi om «sosialisme med kinesiske kjennetegn i en ny æra» innlemmes i grunnloven som «tankesett», i motsetning til «teori».

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Tanker står sterkere enn teori i kinesisk diskurs, sier den politiske kommentatoren Deng Yuwen.

Xis tanker og filosofi har åpenbart vært en viktig «snakkis» blant de over 2.300 kongressdeltakerne.

– Jo mer jeg studerer Xis rapport, jo dypere føler jeg at tankene hans er, sier partiets leder i storbyen Chongqing, Chen Min'er, ifølge Financial Times.

Che Jun, kommunistpartiets leder i den østlige Zhejiang-provinsen, forteller at Xis tanker fyller ham med «varme og en følelse av aksept».