Tusenvis demonstrerte i Berlin: «24. oktober 2017 tar høyreekstreme og rasister plass i parlamentet»

Mer enn 10.000 demonstranter protesterte mot "hat og rasisme" i Berlin søndag.
Mer enn 10.000 demonstranter protesterte mot "hat og rasisme" i Berlin søndag. Foto: Omer Messinger / EPA
Artikkelen fortsetter under annonsen

Mer enn 10.000 demonstranter protesterte i Berlin søndag mot «hat og rasisme», og mot at Alternativ for Tyskland (AfD) har kommet inn Forbundsdagen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

ABC Nyheter (Berlin): Etter at AfD fikk hele 12,6 prosent av stemmene ved det tyske valget i september, møter det høyrepopulistiske partiet for første gang i parlamentet førstkommende tirsdag.

Der stiller de med 92 representanter.

– Alternativ for Tyskland ( AfD) utgjør den største utfordringen dette landet har stått overfor siden krigen, uttalte det tyske jødiske sentralrådet etter valgresultatet.

Les også: Lederen for det tyske partiet AfD anklages for rasisme

Arrangør: Rasister tar plass i parlamentet

Søndag demonstrerte over 10.000 demonstranter utenfor Riksdagsbygningen i Berlin og på Brandenburger Tor – midt i hjertet av den tyske hovedstaden.

Valgresultatet i Tyskland

  • CDU (Kristeligdemokratisk union) og CSU (Kristeligsosial union): 33,0 prosent.
  • SPD (Tysklands sosialdemokratiske parti): 20,5 prosent.
  • FDP (Fridemokratene): 10,7 prosent.
  • Grüne (De grønne): 8,9 prosent.
  • Die Linke (Venstre): 9,2 prosent.
  • AfD (Alternativ for Tyskland): 12,6 prosent.

Kilder: DPA, AP, tyske valgmyndigheter

I invitasjonen til demonstrasjonen på Facebook står det: «24. oktober 2017 tar høyreekstreme og rasister plass i parlamentet, som medlemmer av AfDs fraksjon».

Med plakater med tekst som «STOPP AfD!», «Mot rasisme i Forbundsdagen» og «Min stemme mot hets», viste mange tyskere sin avsky mot at AfD fra ytre-høyre inntar Forbundsdagen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Alternativ for Tyskland selv, kaller søndagens demonstrasjon for et angrep på demokratiet, skriver nyhetsbyrået DPA.

Initiativtakeren til demonstrasjonen er den tyrkiskfødte forfatteren Ali Can.

– Historien kan lære oss hva hat og rasisme kan føre til, sa forfatteren.

Ifølge den tyske avisen Die Zeit, meldte arrangørene om rundt 12.000 deltakere. Politiets tall er i overkant av 10.000.

Uttalelse fra AfD før valget: Islam er en trussel mot freden i Tyskland

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen
Foto: Steffi Loos / AFP

Omstridt parti

– AfD sjokkerer tyskerne på grunn av Tysklands historie. Dette høyrepopulistiske partiet oppsto for bare fire år siden og profilerer seg på anti-establishment, anti-immigrasjon, anti-islam og anti-globalisering, sa Tysklands-ekspert Kate Hansen Bundt til ABC Nyheter, tre dager før valget.

Det er spesielt utspill om Tysklands nazistiske fortid som for mange har vært tunge å svelge.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Den sosialdemokratiske partilederen Martin Schulz omtalte AfD slik i valgkampen:

– Alternativ for Tyskland er ikke noe alternativ. Det er en skam for vår nasjon.

AFD-TOPPER: Alexander Gauland og Alice Weidel er ledere av AfDs parlamentariske gruppe. Foto: AfD
AFD-TOPPER: Alexander Gauland og Alice Weidel er ledere av AfDs parlamentariske gruppe. Foto: AfD

Alexander Gauland, en av AfDs førstekandidater, provoserte kraftig da han før valget tok til orde for en revurdering av innsatsen til naziregimets soldater.

– Hvis franskmennene med rette kan være stolte av sin keiser og britene av Nelson og Churchill, har vi retten til å være stolte av det tyske soldater oppnådde i to verdenskriger, sa Gauland.

– Vi har retten til å ta tilbake ikke bare vårt land, men også vår fortid, sa han.

Tyskland-ekspert Bundt omtalte det som oppsiktsvekkende overfor ABC Nyheter, at et parti som AfD på bare fire år har klart å få en slik oppslutning i Tyskland.

– På grunn av historien koster det mye mer enn i Norge eller Frankrike å stemme på et slikt parti i Tyskland. Det er sterkere indre, moralske barrierer som skal brytes i Tyskland for å gi sin stemme til høyrepopulister, enn i Frankrike eller Norge. Det er lettere å stemme på Marine le Pen, sa Bundt.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Fakta om politiske partier i Tyskland

  • CDU (Kristeligdemokratisk union) ble dannet etter annen verdenskrig og er det største konservative partiet i Tyskland. Ledes av statsminister Angela Merkel, som har flyttet partiet mot venstre.
  • CSU (Kristeligsosial union) er CDUs bayerske søsterparti. Partiet regnes som mer konservativt enn CDU. Ledes av Horst Seehofer.
  • SPD ( Tysklands sosialdemokratiske parti) er Tysklands eldste parti. Det ble dannet for nærmere 150 år siden og var da arbeiderbevegelsens parti. I dag ledes SPD av Martin Schulz.
  • FDP (Fridemokratene) står for liberalisme både i økonomiske og sosiale spørsmål. Partiet ledes av Christian Lindner.
  • Grüne (De grønne) har sine røtter i 1970-årenes bevegelse mot atomkraft og har søkelys på klima- og miljøpolitikk og kamp for minoriteters rettigheter.
  • Die Linke (Venstre) ble grunnlagt av tidligere kommunister fra Øst- Tyskland og avhoppere fra SPD. Har markert seg som pasifistisk og kritisk til næringslivsinteresser.
  • AfD (Alternativ for Tyskland) ble grunnlagt i 2013 med euroskepsis som fanesak, men har senere markert seg innvandringskritisk og islamkritisk. Ligger an til å komme inn i nasjonalforsamlingen for første gang.

Startet med euroskepsis

Partiet har vært preget av indre maktkamper og strid om retningsvalg, men uten at det ser ut til å ha skremt vekk velgerne.

Den første tida var det euroskepsis som var partiets kjernesak. Men i 2015 ble AfDs første leder Bernd Lucke presset ut av Frauke Petry. Partiet begynte da å bevege seg i en ny retning der innvandringsmotstand og islamkritikk ble løftet fram som de viktigste sakene.

I vår ble Petry selv skubbet til side av nye frontfigurer, og partiet tok enda noen skritt til høyre. Denne maktkampen tok nok en dramatisk vending da Petry etter valget kunngjorde at hun ikke ville være med i AfDs parlamentariske gruppe.

Petry forklarte beslutningen med at partiet har valgt en «anarkistisk» linje som gjør det uaktuelt for framtidig regjeringssamarbeid.