Regionreformen:KrF avklarer å støtte storfylket Viken – mot forslag fra Ap i Stortinget

– Partiledelsen vår har avklart at vi ikke er noe reverseringsparti. Det er helt utelukket å gå tilbake på avtalen vi har med regjeringen om å etablere Viken, sier Kristelig Folkepartis gruppeleder i Buskerud, Trond Johansen.
– Partiledelsen vår har avklart at vi ikke er noe reverseringsparti. Det er helt utelukket å gå tilbake på avtalen vi har med regjeringen om å etablere Viken, sier Kristelig Folkepartis gruppeleder i Buskerud, Trond Johansen. Foto: Thomas Vermes / ABC Nyheter
Artikkelen fortsetter under annonsen

Fylkestingspolitikere i Akershus, Buskerud og Østfold som er imot sammenslåingen til Viken, setter sin lit til KrF i Stortinget. Det er det ingen grunn til.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– I dag er Akershus', Østfolds og Buskeruds fylkestingspolitikere samlet. Vi har både snakket sammen og snakket med partiledelsene våre på Stortinget for å forsikre oss om at vi ikke snakker om noe som ikke er reelt, sier KrFs gruppeleder i Buskerud fylkesting, Trond Johansen, til ABC Nyheter, og legger til:

– KrF er ikke noe reverseringsparti.

Møtet fredag var et første fellesmøte for de tre fylkestingene som ble innkalt av kommunal- og regionalminister Jan Tore Sanner (H), for å drøfte gjennomføringen av sammenslåingen til det omstridte storfylket Viken.

Fra før har alle tre fylkestingene gått imot Viken-prosjektet, som likevel ble banket gjennom av H, Frp, Venstre og KrF i Stortinget 8. juni.

Les også: Forbitrede fylkespolitikere buldrer mot Sanners Viken-tvang

De håper på KrF

Men nå tar Arbeiderpartiet omkamp om saken med et representantforslag om å la de tre involverte fylkene bestå.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

På fellesmøtet håpet flere motstandere av Viken at KrF skal hoppe av og berge fylkene deres nå forslaget fra Ap blir behandlet i Stortinget.

– Vi skal nå forholde oss til 60 kommuner som fylkestingspolitikere, og kjenne bare en liten flik av fylket. Vi i Sp har tro på at KrF ser at dette ikke er bra, sa for eksempel senterpartisten Morten Vollset fra Akershus.

Les også: Sanners gledesdag: Åpnet første møte for det nye kjempefylket Viken

Nå gjør Trond Johansen klart at det ikke kommer til å skje.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi har fått beskjed om å gi et ganske klart svar om at KrF ikke er noe reverseringsparti. KrF har vært med på et vedtak i Stortinget og står ansvarlig for at Viken er etablert, sier buskerudpolitikeren.

– Vi er opptatt at vi skal være positive og bidra her i dag til et best mulig resultat framover. Vi er alle positive til at vi nå må gjøre det beste ut av det, legger han til.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det jeg sier, dreier seg om representantforslaget som kommer i Stortinget, og som det har vært spekulert i om KrF kan tenke seg å reversere vedtaket om Viken. Vi er positive til å se på justeringer, oppgaver, men det er utelukket å gå tilbake på avtalen vi har inngått med regjeringen om å etablere Viken, slår Trond Johansen fast.

– Toget har nok gått. Det gikk i og med utfallet av stortingsvalget, bemerker MDGs Øyvind Solum (Akershus) til ABC Nyheter.

Les også: Forbitrede fylkespolitikere buldrer mot Sanners Viken-tvang