Dramatisk utvikling i Spania:Spanias regjering vil fjerne Catalonias selvstyre

Folk i Barcelona marsjerer i protest mot fengslingen av flere katalanske politikere. Foto: Manu Fernandez / AP / NTB scanpix
Folk i Barcelona marsjerer i protest mot fengslingen av flere katalanske politikere. Foto: Manu Fernandez / AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Catalonias regionsleder sier at Catalonia vil erklære full uavhengighet fra Spania hvis regjeringen i Madrid gjør alvor i å suspendere regionens uavhengighet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Regjeringen i Madrid hadde gitt ledelsen i Catalonia frist til torsdag klokka 10 med å skrinlegge uavhengighetsplanen.

Dersom regionens president Carles Puigdemont ikke gjør dette, vil spanske myndigheter med henvisning til grunnlovens paragraf 155 helt eller delvis frata Catalonia selvstyret, lød beskjeden fra regjeringen.

Spanias regjering vil oppheve Catalonia selvstyre

Spanias statsminister Mariano Rajoy vil lørdag holde et regjeringsmøte for å iverksette prosessen som opphever Catalonias selvstyre, ifølge en uttalelse.

Meldingen kom minutter etter at det ble klart at den katalanske regionspresidenten Carles Puigdemont nekter å etterkomme regjerings krav om tydelig å skrinlegge katalanske uavhengighetsplaner innen torsdag klokka 10.

Under lørdagens regjeringsmøte vil det bli vedtatt tiltak som så vil bli sendt til den spanske nasjonalforsamlingen slik at de generelle interessene til alle spanjoler blir beskyttet, heter det i kunngjøringen fra regjeringen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Har aldri blitt brukt før

Vedtaket vil være i tråd med artikkel 155 i den spanske grunnloven fra 1978. Artikkelen har imidlertid aldri blitt brukt etter at demokratiet ble gjeninnført i Spania i kjølvannet av Franco-diktaturet for fire tiår siden.

Meldingen om at Spania vil presse på for å frata Catalonia selvstyret, kommer etter at det ble kjent at Puigdemont som svar på regjeringens ultimatum har skrevet et brev til statsminister Mariano Rajoy. Der skriver han at regionalforsamlingen i Barcelona kan komme til å erklære uavhengighet hvis regjeringen i Madrid ikke vil forhandle men i stedet fratar regionen selvstyret.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Fortsetter med undertrykkelse

I et brev til Spanias statsminister Mariano Rajoy torsdag framholder Puigdemont at han ønsker en dialog med Madrid.

– Hvis regjeringen insisterer på å avvise dialog og fortsetter med undertrykkelse, vil parlamentet i Catalonia kunne fortsette, hvis den ser det som passende, å stemme over en formell uavhengighetserklæring, skriver Puigdemont.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Brevet betyr at Puigdemont for andre gang i løpet av en uke nekter å føye seg etter ultimatumet fra Madrid om å gi tydelig beskjed om at regionen ikke har erklært seg uavhengig.

Konfliktens kjerne er en folkeavstemning om uavhengighet som regionale myndigheter gjennomførte 1. oktober, og som spanske sentralmyndigheter erklærte for å være grunnlovsstridig.

Saken oppdateres

Les også: Fristen nærmer seg i Catalonia

Juncker frykter dominoeffekt hvis Catalonia erklærer uavhengighet

Krisemøte i gang i den spanske regjeringen

EU-topp anmoder katalansk leder om ikke å erklære uavhengighet