Statsbudsjettet:Moxnes fikk høre: – Dette er simpelt kutt for de frivillige!

KRISE: Bjørnar Moxnes (Rødt) fikk onsdag høre hvordan regjeringens budsjettforslag slår ut for frivillige hjelpere i samfunnet. Fra venstre: Frøydis Patursson (JURK), Tonje Lilaas Larsen (Jussbuss), Seher Aydar (sekretariatsleder, Rødt), Moxnes, Sara Bondø og Tove Smaadahl (Krisesentersekretariatet).
KRISE: Bjørnar Moxnes (Rødt) fikk onsdag høre hvordan regjeringens budsjettforslag slår ut for frivillige hjelpere i samfunnet. Fra venstre: Frøydis Patursson (JURK), Tonje Lilaas Larsen (Jussbuss), Seher Aydar (sekretariatsleder, Rødt), Moxnes, Sara Bondø og Tove Smaadahl (Krisesentersekretariatet). Foto: Thomas Vermes / ABC Nyheter

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Dette kuttet er simpelt!

Utbruddet kom fra Krisesenterbevegelsens veteran Tove Smaadahl, da Rødt-leder og fersk stortingsrepresentant Bjørnar Moxnes onsdag inviterte frivillige organisasjoner som gir juridisk og annen hjelp, til samtale om kuttene de blir utsatt for i regjeringens forslag til statsbudsjett.

Regjeringen ønsker blant annet å nærmest halvere sine tilskudd til krisesentersekretariatet.

– Vi er ingen åpenbar budsjettpartner for regjeringa, men vi kan også bidra i opinionen og fôre fornuftige folk i andre partier med nyttige opplysninger, innledet Moxnes, som så fikk statusrapporter fra Jussbuss, Gatejuristen, Juridisk rådgivning for kvinner (JURK) og Krisesenterbevegelsen.

Les også: Stormløp mot Erna Solberg for «smålige kutt»

– Stikk imot #meetoo

Moxnes reagerer skarpt på det han fikk høre, og kobler det til en omfattende, global bevegelse på internett der kvinner og andre som har vært utsatt for overgrep, sier fra om det med «#meeto», «jeg også».

- Gjennom #metoo-kampanjen har hundretusener av kvinner de siste dagene stått fram og fortalt om seksuell trakassering. Dette er utrolig, modig og viktig, fordi det viser at omfanget av seksuell trakassering er enormt, sier Moxnes til ABC Nyheter.

– Men hva gjør regjeringa? spør Moxnes med tanke på alle de frivillige organisasjonene som kan bistå overgrepsofre juridisk, men som i regjeringens forslag til statsbudsjett får store kutt neste år.

Nedskjæringene i regjeringens bevilgninger ble gjenstand for et stormløp i Stortingets muntlige spørretime tidligere på dagen, en spørretime MDG og Rødt blir nektet deltakelse i.

Rødt-lederen har imidlertid stilt opp i en selvlaget video der han framfører spørsmålet han ville ha stilt: (saken fortsetter etter videoen)

Begredelig runde

Daglig leder Tonje Lilaas Larsen i Jusbuss forteller at budsjettforslaget gir dem et kutt på 25 prosent.

– Den største utgiften på vårt budsjett er medarbeiderne våre, selv om de jobber veldig billig. Nedskjæringen tilsvarer 11 medarbeidere av 24 på fulltid.

– Vi har fått kjempegode tilbakemeldinger fra alle og hadde ikke ventet kutt i det hele tatt.

ILLE: Regjeringens forslag gjør at hjelpeorganisasjonene Barnas Jurist og Gatas Økonom ikke blir noe av i 2018, forteller Cahtrine Moksness i Gatejuristen. Foto: Thomas Vermes / ABC Nyheter
ILLE: Regjeringens forslag gjør at hjelpeorganisasjonene Barnas Jurist og Gatas Økonom ikke blir noe av i 2018, forteller Cahtrine Moksness i Gatejuristen. Foto: Thomas Vermes / ABC Nyheter

Jussbuss har hjulpet folk i 6042 saker. Alle organisasjonene har tilbudt 19.200 personer rettshjelptiltak.

Frøydis Patursson i Jurk, sder jusstudenter er spesialisert på å hjelpe kvinner med rettshjelp og likestillingstiltak, bistår i 5000-6000 saker i år.

– Vi kuttes med 1/3 og det rammer halvparten av saksbehandlerne våre. Det er ikke mange andre steder vi kan kutte utgifter, forteller hun.

Kathrine Moksness er leder og gründer av Gatejuristen. Målgruppen er folk som har eller har hatt et rusproblem. Målet for 2018 er å utvide også med Barnas Juris og Gatas Økonom.

Hun forteller at regjeringen ønsker å redusere Gatejuristens tilskudd med 24 prosent, til 12,2 millioner. Barnas Jurist og Gatas Økonom er tiltenkt null kroner.